Trump visszakozik - Veszélyben a békefolyamat

Publikálás dátuma
2018.05.25 21:42
Donald Trump csütörtöki bejelentése után tüntetők gyülekeztek a szöuli amerikai követségnél FOTÓ: AFP/ED JONES
Fotó: /
Donald Trump amerikai elnök saját szövetségeseit is nehéz helyzetbe hozta azzal, hogy lemondta a Kim Dzsong Unnal júniusra tervezett találkozót. Nincs azonban minden veszve.

Donald Trump amerikai elnök pénteken bejelentette, nem kizárt, hogy mégis megtartják Szingapúrban az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti, június 12-re tervezett csúcstalálkozót. Bár ő maga mondta le, egy nappal korábban, most mégis azt nyilatkozta, hogy mindkét fél szeretné, ha megtörténne a történelmi találkozó.

Ennek ellenére az utóbbi hetek eseményei egyöntetűen igazolták, mennyire fontos lenne, hogy az Európai Unió fajsúlyosabb szereplővé váljon a világpolitikában, s külpolitikája egységesebb legyen. Irán – igaz, nem csekély nyomásgyakorlással – Brüsszeltől vár megoldást azután, hogy Donald Trump kiléptette az Egyesült Államokat a 2015-ben megkötött nukleáris megállapodásból, s azóta, hogy az amerikai elnök importvámokkal fenyeget, az Unió és Kína is közelebb került egymáshoz.

Most pedig a koreai válság miatt lenne szerencsésebb, ha az EU-nak nagyobb beleszólása lenne a világ eseményeibe, igaz Phenjan sem gazdasági, sem politikai szempontból messze nem annyira fontos szereplő az uniós tagállamok számára, mint Teherán vagy Peking, s a konfliktus megoldása nem is képzelhető el az Egyesült Államok vagy Kína nélkül. Ugyanakkor az EU érdekében is áll, hogy béke legyen a Koreai-félszigeten, s Phenjan megkezdje a leszerelést. Nem mellékes, hogy a június 12-re Donald Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között Szingapúrba tervezett csúcstalálkozót az amerikai elnök mondta le. Trump Phenjan ellenséges retorikájára hivatkozva tette ezt, valójában arról lehet szó, hogy kénytelen volt belátni: nem éri el célját és Kim Dzsong Un nem tesz hitet az azonnali leszerelés mellett.

Trump következetlenségét mutatja, hogy miközben nemrégiben még dicsérő szavakkal illette Észak-Koreát a békéért tett lépéseiért, csütörtökön máris katonai csapással fenyegetőzött a sztálinista állammal szemben. A csúcstalálkozó lemondása sokkolta Pekinget, de elsődlegesen Szöult, hiszen ezzel a teljes koreai békefolyamat, amelyről Kim Dzsong Un és Mun Dzse In dél-koreai elnök áprilisi csúcstalálkozóján szó volt, megkérdőjelezhetővé vált. A döntés egyedül talán Japán számára jó hír, hiszen így talán még az eddigieknél is fontosabb szövetségese lesz Washingtonnak. A tokiói kormány megértését fejezte ki Trump döntése kapcsán.

Meglepő módon a mostani helyzetben Phenjan több józanságot tanúsított Washingtonnál, mert Kim Kje Kvan külügyminiszter-helyettes azt közölte, bármikor készen állnak az Egyesült Államokkal való találkozóra, s annak lemondása „nem a világ akaratát tükrözi”. Közlése szerint Kim Dzsong Un mindent elkövetett a találkozó létrejöttéért. Kétségtelen, hogy csütörtökön – a jó szándék jeleként – megsemmisítették Észak-Korea kísérleti nukleáris telephelyét, Trump pedig röviddel ezután jelentette be a nem éppen barátságos döntést. A kísérleti telephely felrobbantásánál a CNN újságírója, Will Ripley is jelen volt, először ő értesítette vendéglátóit Trump döntéséről. „Sokkolta őket a hír, most izgatottan telefonálnak” – közölte szerkesztőségével. Ez azt jelzi, hogy bár egyes észak-koreai illetékesek szintén a találkozó lemondásával fenyegettek az utóbbi két hétben, ezt nem gondolták komolyan.

Az amerikai elnök nem túl diplomatikus módon Washington fontos szövetségesét, Dél-Koreát sem tájékoztatta előzetesen a döntésről, Szöulban zavartan jegyezték meg, megpróbálják megfejteni, mi volt az amerikai elnök célja. Vlagyimir Putyin orosz államfő és vendége, Emmanuel Macron francia elnök is aggodalmát fejezte ki, António Guterres ENSZ-főtitkár pedig épp akkor értesült a hírről, amikor a nukleáris leszerelésről tartott előadást.

Trump bejelentése után igen csekély az esély arra, hogy folytatódik a közeledés Washington és Phenjan között, ami azt eredményezheti, hogy Észak-Korea folytatja ballisztikus rakétakísérleteit, így ismét nő a feszültség a Koreai-félszigeten. Ezért lenne szükség arra, hogy akár Kína és az EU összefogásával megmentsék, ami menthető, s Észak-Korea ne döntsön az áprilisi panmindzsoni megállapodás teljes felmondása mellett. Peking egymaga aligha segítene Észak-Koreának, a kereskedelmi háború miatti veszély nyomán nem kíván tovább konfrontálódni az Egyesült Államokkal.

Szerző
2018.05.25 21:42

Szakszervezetek tüntettek a volt elnök menedékkérelme miatt

Publikálás dátuma
2018.11.21 19:52

Fotó: AFP/ ERNESTO BENAVIDES
Felháborítónak tartják, hogy egyes befolyásos emberek kibújhatnak az igazságszolgáltatás alól azzal, hogy más országokban az üldözött szerepében tetszelegnek.
Perui szakszervezetek vonultak utcára Limában, hogy az uruguayi nagykövetség épületénél tiltakozzanak az egykori elnök, Alan Garcia menedékkérelme ellen - írja az Euronews. A volt perui államfő három napja lépett be a diplomáciai épületbe, miután egy korrupciós ügyben folytatott vizsgálat miatt a hatóságok megtiltották neki, hogy elhagyja az országot.
"Hisszük, hogy mindenkinek egyenlő tárgyalás jár"
- nyilatkozta Manuel Coronado, a perui dolgozók szakszervezetének elnöke. Szerinte csak az igazságszolgáltatás, a felelősségre vonás alól akar kibújni Garcia. A vád szerint
Alan Garcia 100 ezer dollár kenőpénzt fogadott el,
egy vasúthálózat építésével kapcsolatban. A perui ügyészség a nyomozás tervezett idejére, 18 hónapra tiltotta meg a volt elnöknek, hogy elhagyja az országot. Garcia ezután kért menedékjogot az uruguayi követségen.
2018.11.21 19:52

Árvákon segítő fiatal olasz nőt raboltak el fegyveresek Kenyában

Publikálás dátuma
2018.11.21 18:01

Fotó: AFP/
Egyértelműen az önkéntesként dolgozó nő volt a támadók célpontja, állítják szemtanúk. Két gyereket lelőttek.
Fegyveresek elraboltak egy olasz önkéntest Kenyában, a szomáliai határ közelében szerdán - írja a Reuters. Szemtanúk szerint szomáliaiul beszéltek az Ak-47-es gépkarabélyokkal felfegyverkezett támadók. Három embert, köztük gyerekeket lőttek le, miközben elhurcolták a 23 éves olasz nőt.
Az elrabolt nő az Africa Milele munkatársa, árva gyerekeknek segített. "Nincsenek szavak arra, ami történik. Silvia, mindannyian veled vagyunk" - kommentálta a történteket a szervezet.
"Az olasz hölgy volt a célpontjuk"
- nyilatkozta a Reutersnek egy tanú. Megerősítette ezt egy fotós, Ronald Kazungu is, aki az elrabolt nővel dolgozott. Ő úgy látta, hat támadó egészen addig a vendégházig követte az elrabolt önkéntest, ahol lakott. Épp a torkánál fogva tartották a nőt, mikor Kazungu megpróbált közbelépni, ám ekkor leütötték őt.
Távozás közben kezdtek lövöldözni a támadók. Egy 10 éves fiúnak a szemét találták el, egy 12 évesnek pedig a combját. Egy felnőtt férfit is lelőttek.
Az olasz külügy egyelőre csak annyit nyilatkozott, átnézik a jelentést. Még egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára a történteket, és senki sem jelentkezett váltságdíjért.
2018.11.21 18:01