Sokadik felvonás

Publikálás dátuma
2018.05.28 07:31
A koreai vezetők közötti szombati vizit baráti hangulatban telt Fotó: AFP/Dong-A Ilbo
Fotó: /
Meglepetésként érte a közvéleményt, hogy a hétvégén találkozott egymással az észak-és a dél-koreai vezető. A jelek szerint a tárgyalás eredményes volt, most úgy tűnik, június 12-én mégis találkozik egymással Donald Trump amerikai, és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető.

Egy biztos a június 12-re tervezett, Észak-Korea és Egyesült Államok közötti csúcsot illetően: az, hogy semmi sem biztos a történelmi találkozóval kapcsolatban. Múlt csütörtökön úgy tűnt, meghiúsul a várva várt találkozó – és a Koreai-félsziget atommentesítéséről szőtt álmok –, miután Donald Trump „lefújta” a csúcsot, másnap azonban közölte, mégis van rá esély, a hétvégén pedig meglepetésként jött a hír, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető találkozott Mun Dzse In dél-koreai elnökkel.

A tárgyalást állítólag Kim kezdeményezte, ami szakértők szerint annak a jele, hogy a kis vezér szeretné megmenteni a helyzetet. A BBC Korea-szakértője, Rupert Wingfield-Hayes szerint nem csupán a gazdaságot fojtogató nemzetközi szankciók miatt vágyik erre, hanem azért is, mert Kim nagy álma, hogy véghez vigye azt, ami sem az apjának, sem az államalapító nagyapjának nem sikerült: tárgyalást folytatni az Egyesült Államok regnáló elnökével.

„Stratégiailag nagyon okos lépés volt Kimtől, hogy meghívta Munt egy személyes találkozóra. Ezzel egy nagyon barátságos, a diplomáciai megoldást preferáló államférfi képét sugározza” – nyilatkozta a The Guardiannek a 38 North nevű, Észak-Koreára specializálódott szakportál főszerkesztője. Jenny Town ugyanakkor figyelmeztetett: még mindig nagy a szakadék Washington és Phenjan között, a lényegi dolgokban továbbra is vannak nézetkülönbségek. Az Egyesült Államok vezetése csak akkor hajlandó a gazdasági szankciók feloldására, ha Észak-Korea előbb végigmegy a denuklearizáció útján. A rezsim azonban nem híve ennek, és szeretné, ha lépésről-lépésre haladna minden, így az atommentesítés és a szankciók fokozatos feloldása is.

„Ez nem diplomácia. Ez politikai színház. Egyelőre nincs bizalom az Egyesült Államok és Észak-Korea között” – tette hozzá Town.

A szombati találkozóról azonban ennél sokkal derűlátóbban nyilatkozott Mun Dzse In. „Észak-Korea újfent leszögezte elkötelezettségét a Koreai-félsziget atommentesítése mellett” – mondta sokat sejtetően. A déli államfő hozzátette, Kim egyetért abban, hogy a júniusi, szingapúri csúcsot sikerre kell vinni, ám jelezte: az észak-koreai vezető aggódik, mert egyelőre nincs washingtoni garancia arra, hogy amennyiben országa lemond a nukleáris fegyverekről, a rezsim túléli azt.

„Kim számára nem világos, hogy az országa valóban megbízhat-e az Egyesült Államokban, s, hogy (Washingtonban) hűek maradnak-e ahhoz az ígérethez, miszerint véget ér az ellenségeskedés” – tette hozzá Mun Dzse In, aki azt mondta, baráti hangulatban zajlott a vizit, s a videók is mosolydiplomáciáról és ölelésekről tanúskodtak.

Az észak-koreai KCNA állami hírügynökség szintén beszámolt a találkozóról – amely néhány héten belül már a második volt a két vezető között –, a közlemény szerint Kim és Mun „őszintén beszélgettek” a kialakult helyzetről, majd a kis vezér hangsúlyozta, hogy szeretné, ha „létrejönne a történelmi csúcs”, és beköszöntene egy új időszak, „a megbékélés és az egység korszaka”. A hírügynökségi jelentés szerint a koreai vezetők e hét pénteken bővebben is megtárgyalják majd a részleteket.

A Fehér Ház álláspontja az, hogy minden az eredeti tervek szerint halad, s egy szombat esti közlemény szerint az volt a washingtoni szándék, hogy a hét végén elindul egy hivatalos delegáció Szingapúrba, előkészíteni a terepet a csúcstalálkozóra. A The New York Times fehér házi értesülései szerint azonban hiába utaznak már a helyszínre, akkor sem lesz idő mindent előkészíteni június 12-ig, ha Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un valóban akar tárgyalni. Az amerikai elnök egy indulatos Twitter-üzenetben cáfolta ezeket az értesüléseket.

2018.05.28 07:31

Orbán és Semjén mondásai miatt állították a szőnyeg szélére az új magyar nagykövetet

Publikálás dátuma
2018.11.17 09:36

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Lassanként diplomáciai állóháború alakul ki Magyarország és Ukrajna között.
Kijev bekérette a magyar nagykövetet és határozottan tiltakozott Íjgyártó Istvánnál Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes legutóbbi, Ukrajnával kapcsolatos kijelentései miatt, írja az atv.hu.  Orbán Vikto, a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén azt mondta, hogy Ukrajna olyan ország, amelynek nincs hihető időhorizontja sem a NATO-, sem az EU-csatlakozást illetően. Kijelentette, hogy a mostani ukrán politikai vezetéssel semmilyen megállapodásra nem látnak esélyt.  Semjén Zsolt ugyanezen a rendezvényen rámutatott: a kárpátaljai magyarság a legnehezebb helyzetben lévő nemzetrész, szerzett jogaitól fosztják meg őket, lényegében az elüldözésük zajlik. Az ukrán külügyminisztérium jelezte a magyar nagykövetnek, hogy fel kell hagyni az olyan tevékenységekkel, amelyek negatívan hatnak a kétoldalú kapcsolatok fejlődésére, különösképpen azon egyezségek megvalósítása során, amelyeket októberben ért el a két külügyminisztérium vezetője a Magyarország és Ukrajna közötti vitás kérdések ügyében.  
2018.11.17 09:36

Gruevszki óriási pénzzel érkezett?

Publikálás dátuma
2018.11.16 18:25

Fotó: AFP/ Robert ATANASOVSKI
A Magyarországra menekült, korábban börtönbüntetésre ítélt Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök kiürítette otthoni bankszámláit. Ez feltehetően még szeptemberben történhetett, amikor a szkopjei fellebbviteli bírósághoz fordult – közölte a Nezavisen című lap. Az internetes újság megjegyzi, ugyan az információ továbbra sem tekinthető hivatalosnak, a rendkívüli főügyész megerősítette, nem tudják zárolni a vagyonát, mert bankszámláin nincs pénz és hivatalosan vagyonnal sem rendelkezik. A kérdés az, hogy ezt a pénzt Magyarországra is magával hozta-e. Ugyancsak a Nezavisen című lapban jelent meg véleménycikk az elmúlt napok történéseiről. Az újság főszerkesztője, Szlobodanka Jovanovszka által jegyzett cikk szerint le kell mondania Orbán Viktor miniszterelnöknek. Mint írta, mindaz, ami történt, sosem látott zavart keltett Szkopjéban, s ilyen még Pakisztánban sem fordulhatna elő, nemhogy más európai országban. 

Mickovszki Budapesten tárgyalt Gruevszki meneküléséről?

A szkopjei kormánypárt, a Macedón Szociáldemokrata Unió (SDSM) azt gyanítja, hogy Hrisztijan Mickovszki, a VMRO-DPMNE jobboldali párt vezetője (2017 végéig a Magyarországon bujkáló Nikola Gruevszki volt az elnöke) azért járt nemrégiben Belgrádban és Budapesten, hogy Gruevszki meneküléséről tárgyaljon. A párt szerint Mickovszkinak meg kell válaszolnia a kérdést, mi célból járt a szerb és a magyar fővárosban Gruevszki elmenekülése előtt.

2018.11.16 18:25