Jön a felhőszakadás: másodfokú riasztást adtak ki

Publikálás dátuma
2018.06.01. 18:38
Illusztráció: Népszava

Másodfokú riasztást adott ki két nyugati megye járásaira felhőszakadás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután – írja az MTI.

A veszélyjelzés szerint Vas és Zala megyében az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Szintén a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú a figyelmeztetés Győr-Moson-Sopron és Somogy megyében.

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ

Emellett Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Zala megyére a heves zivatarok veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Az OMSZ előrejelzése szerint a legnagyobb eséllyel a déli óráktól késő estig számíthatunk zivatarokra, ezeket erős vagy viharos széllökés, jelentős mennyiségű csapadék és jégeső kísérheti.

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ

Főként szombaton nagyobb méretű jéggel és károkozó szélrohammal kísért zivatarok is lehetnek, és több helyen – a legkisebb eséllyel északnyugaton – lehet dörgés, villámlás.

Szerző

Leállt a forgalom a teljes ukrán-magyar határon

Publikálás dátuma
2018.06.01. 18:06
Illusztráció: Németh András Péter

Szünetelt a járművek és a gyalogosok ki- és beléptetése minden magyar-ukrán közúti határátkelőhelyen az ukrán határőrizet számítástechnikai rendszerének meghibásodása miatt – írta az MTI. A hibát elhárították, a határátléptetés ismét megindult a magyar-ukrán határátkelőhelyeken.

Már a műszaki hiba előtt is erős volt a forgalom a magyar-ukrán határszakaszon, de a leállás miatt nem nőtt a torlódás. A rendőrség Határinfo oldala szerint jelenleg a záhonyi, a beregsurányi és a barabási határállomáson kell harminc-százhúsz perces várakozási időre számítani. 

A rendőrség azt tanácsolja az utazóknak, hogy elindulás előtt tájékozódjanak az aktuális határhelyzetről.

Szerző
Frissítve: 2018.06.01. 20:17

Bajnai tavaly sem felejtette el az Együttet - Adakozás a pártnak

Publikálás dátuma
2018.06.01. 17:56
Egy közös ellenzéki megmozdulás idén márciusban FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A Hivatalos Értesítő legfrissebb számából kiderül, kik azok a magánszemélyek, akik félmillió forintnál többet adományoztak az adott szervezetnek 2017-ben.

A Jobbik tavalyi pénzügyi kimutatása például rögzíti, hogy hiába került az elmúlt időszakban többször is összetűzésbe Morvai Krisztina pártja vezetőségével, a Jobbik EP-képviselője még 2017-ben is támogatta az ellenzéki pártot 2,1 millió forinttal. A legtöbbet Szabó Gábor pártigazgató adományozta, ő 4 millió forinttal segítette a Jobbikot, míg Balczó Zoltán EP-képviselő és Nyikos László volt parlamenti képviselő Morvaihoz hasonlóan több mint kétmillió forinttal járult hozzá a szervezet működtetéséhez.

A Demokratikus Koalíciónál Varju László alelnök a rekorder, aki 1,3 millió forintot utalt pártjának, de szorosan mögötte következik Vadai Ágnes frakcióvezetőhelyettes, Molnár Csaba EP-képviselő, valamint Oláh Lajos parlamenti képviselő. Gyurcsány Ferenc pártelnök 600 ezer forinttal támogatta a DK-t.

A Párbeszédnél Jávor Benedek EP-képviselő csaknem másfél millió forinttal, míg Szabó Tímea társelnök 500 ezer forinttal segítette pártját.

Az LMP-ben is az uniós képviselőnek köszönhetik a legtöbbet: Meszerics Tamás két és fél millió forintot adott a pártnak. Hadházy Ákos volt társelnök 715 ezer, míg Szél Bernadett csaknem egy millió forintot adományozott.

A szocialistáknak van a legtöbb adakozó politikusa: összesen 43-an küldtek 2017-ben félmillió forintot meghaladó összeget az MSZP-nek. Ujhelyi István és Szanyi Tibor, a két EP-képviselő emelkedik ki a mezőnyből, előbbi csaknem hat millió forintot, utóbbi pedig majdnem 3,5 millió forintot adott a pártnak.

A megszűnés előtt álló Együttet még 2017-ben is támogatta Bajnai Gordon volt miniszterelnök, 700 ezer forinttal. 

Szerző