Kicsit csökken az üzemanyagok ára

Publikálás dátuma
2018.06.04. 22:42
Népszava fotó
Csökkenti bruttó 2-2 forinttal szerdától a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. - értesült az MTI piaci forrásokból hétfőn.

A csökkentéssel a benzin literenkénti átlagára 396 forintra, a gázolajé pedig literenként 408 forintra mérséklődik.

A gázolaj ára legutóbb május 30-án 2 forinttal emelkedett, így a literenkénti átlagára 410 forintra nőtt. A 95-ös benzin ára akkor nem változott, literenkénti átlagára 398 forint maradt.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Szerző

Nincs mese, piacon kell epret venni - Sok a vegyszer a boltiban

Publikálás dátuma
2018.06.04. 14:52
Fotó: Váraljai Viktória
Nem mindenki szeret piacra járni, ahol többnyire nagy a tumultus, és nincs meg mindig a bizalom a portékát kínáló és azt megvenni szándékozó között. De gyakran egyéb kényelmi találmányok is vonzóbbá teszik a szupermarketekben való vásárlást. Most azonban a Tudatos Vásárlók Egyesülete arra figyelmeztet: az eper esetében rossz döntés az utóbbit választani. Noha a finom és egészséges gyümölcs  szezonjának lassan vége, lesz jövőre is.

Az egyesület 22 különböző a hazai kereskedelmi láncnál árult földieper növényvédőszermaradék-tartalmát vizsgálta meg. A teszt eredményei azt mutatják, hogy érdemes kivárni a szezont, és inkább piacon vásárolni, a bolti eprekben ugyanis többször annyi vegyszer is lehet mint a piaciban. 

A felmérés során a mintákat két különböző időszakban szerezték be, arra is kíváncsiak voltak: van-e különbség a primőr és az idényáru között. Az első körben, április közepén 8 különböző szupermarketben vásárolt termékek mindegyike import, primőráru volt. A második, május közepi mintavételbe került 8 szupermarketben és 6 piacon vásárolt eper többsége a hazai gazdaságokból származott, habár ebben van némi bizonytalansági tényező, ugyanis a piacon vásárolt termékeknél csak az eladó szóbeli tájékoztatására tudtunk támaszkodni.

A teszt során vizsgált 22 földieper közül 19-ben a laborvizsgálat kimutatott növényvédőszer-maradványokat, igaz, ezek  messze az EU-s határérték alatt voltak. Azonban az ún. koktél-hatás miatt a még kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat.

A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer, ezek a termékek maximális, 20-20 ponttal zárták az értékelést.

A teszt eredménye, szupermarketekre bontva, itt olvasható. 

Szerző

1500 milliós uniós támogatást bukhat Magyarország

Publikálás dátuma
2018.06.04. 14:44
Illusztráció: Népszava
Az Európai Bizottság az intézményrendszer vizsgálata után az uniós támogatások egy részének megvonását, 10 százalék átalánykorrekciót javasol: 100-150 milliárd forint lehet a büntetés - értesült a 24.hu.

Novemberben jártak Budapesten az Európai Bizottság auditorai, hogy 1200 milliárd forint összértékű közbeszerzést vizsgáljanak meg nagyítóval a 2015 és 2017 közötti időszakból. Úgy festett, nem vaktában választották a vizsgálni valót, a 34 kiválasztott projekt fele például olyan építési beruházás volt, amelynek a szerződéses ára rendre 20-70 százalékkal meghaladta a közbeszerzési felhívásban becsült értéket.

Ezekből a konkrét esetekből próbálták megállapítani, megfelelő-e az uniós támogatású projektek hazai közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre. Minden jel arra vallott, hogy a legrosszabb is megtörténhet, azaz a 2014-2020 közötti finanszírozási időszak összes uniós támogatásának a folyósítását felfüggesztheti a bizottság.

A napokban megérkezett az eredmény. A 24.hu brüsszeli forrása szerint a teljes intézményrendszer közbeszerzési ellenőrzési rendszere hármas osztályzatot kapott a négyfokozatú skálán: ez éppen csak nem az adható legrosszabb értékelés. Ez azt jelenti, hogy nagy hibákkal, éppen csak működik a rendszer. Magyarország általában kettes fokozatot szokott kapni.

Ennek fényében az Európai Bizottság az uniós támogatások egy részének megvonását, 10 százalék átalánykorrekciót javasol. Becsülések szerint ez legalább 100-150 milliárd forint elbukását jelenti.

Szerző