"Ez tragédia" - Ismét kormányfő lett Andrej Babis

Publikálás dátuma
2018.06.06. 16:31
Babis kinevezése ellen tüntetnek Prgágában. Fotó: Michal Cizek / AFP
Több ezren tüntettek az ellen, hogy Milos Zeman cseh államfő szerdán ismét kormányfővé nevezte ki Andrej Babist. Az ellenzék tragédiának nevezi mindezt. A tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom elnöke már másodszor kapja a pozíciót - első kormánya alig pár hónap után megbukott, mivel nem tudta megszerezni a parlament bizalmát.

Milos Zeman közölte: megadja Babisnak a megfelelő, szükséges időt, hogy előterjessze a kormány tagjainak névsorát - írja az MTI. Andrej Babis azt mondta, nem fogja húzni az időt, és sietni fog a kormányalakítással. Mindkét politikus kifejezte reményét, hogy a tervezett új koalíciós kormány bizalmat kap majd a parlamentben. Babis első, kisebbségi kormánya januárban éppen azért bukott meg, mert nem kapta meg a parlament bizalmát. A miniszterelnök és kormánya azóta ügyvezetőként irányítja az ország ügyeit.

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint az új kormányt az ANO és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) koalíciója alkotná, amelyet Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) valamilyen módon kívülről támogatna vagy megtűrne.

Eközben több ezren tüntettek Prágában és Csehország nagyobb városaiban Babis kinevezése ellen - írja az Euronews. A tüntetéseket a Millió pillanat a demokráciáért nevű csoport szervezte - a civilek azt akarják elérni, hogy Babis és támogatói távozzanak a politikai életből. Szerintük Csehországban veszélybe került a demokrácia.

Az ellenzéki TOP 09 párt elnöke, Jirí Pospísil a prágai megmozduláson úgy fogalmazott, Babis személyében állampárti és kommunista titkosszolgálati múlttal rendelkező személy lenne az új kormányfő, aki ellen büntetőeljárás is folyik uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával. "Ez tragédia" - tette hozzá Pospísil.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az Andrej Babis vezette ANO mozgalom nyerte meg, ám - többek közt a kormányfő személyét övező tisztázatlan ügyek miatt - azóta is áll a kormányalakítás.

Szerző

Penka tehén végzete - Határsértés miatt lőtték le

Publikálás dátuma
2018.06.06. 15:09
Illusztráció/Shutterstock
"Ha egy haszonállat elhagyja az EU területét, akkor azt újra nem lehet behozni az Unióba" - a bolgár hatóságok ezzel indokolták, hogy miért talált süket fülekre Penka gazdájának könyörgése: ne lőjék már le a teljesen egészséges, ráadásul vemhes jószágát.

Az ügy azzal kezdődött - tudósít az Euronews - , hogy a bolgár-szerb határon fekvő Kopilovtsi faluban élő, hat hónapos vemhes tehén véletlenül átsétált a szerb oldalra. A jószág az oltomatsi határátkelőhelynél, az ellenőrzőpontnál ment át a határon, egyetlen rendőr, vagy vámos sem állította meg. Bemehetett Szerbiába, keresztül a határon anélkül, hogy bárki megállította volna – mondta Ivan Haralampiev, az állat gazdája. Penkát egy szerb gazda találta meg, ő a tehénen lévő jelzés alapján azonosította az állatot, és visszavitte Bulgáriába az eredeti gazdához, akinek öröme azonban nem tarthatott sokáig .

A vemhes tehén ugyanis hiába kapott szerb állatorvosi igazolást arról, hogy tökéletes egészségi állapotban van, a bolgár hatóságok - a fent említett verdiktre hivatkozva - mégis úgy döntöttek, hogy kivégzik Penkát. 

Szerző

Robbanás egy strasbourgi silónál – Sokan megsérültek

Robbanás történt egy gabonasilónál Strasbourgban, 11 ember megsérült, három sebesült állapota válságos – írja az MTI a BFM TV francia hírtelevízió tudósítása alapján. 

A detonáció fél tízkor történt a város kikötőjében, a Rajna partján. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a robbanást, amely tüzet is okozott, és a helyszínről hatalmas füstfelhő emelkedett a magasba. Mintegy 70 tűzoltó van a helyszínen.

Szerző