Helikopterrel üldözik a szökésben lévő medvét

Publikálás dátuma
2018.06.07 12:35
MTI Fotó: Donka Ferenc
Fotó: /
Csütörtökön már a Csongrád megyei Tömörkény határában keresi a napok óta szökésben lévő medvét - számol be az MTI. Nagy valószínűséggel dél felé halad a Tisza vonalában. A Készenléti Rendőrség hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal próbálnak a nyomára akadni. A keresésben vadászok is részt vesznek, de nincs könnyű dolguk: a csütörtöki eső elmosta a nyomokat.

Azt állat még hétfő hajnalban tűnt fel Abonyban, végigballagott a településen, végül pedig a helyi iskola kertjén keresztül távozott. Azóta hiába próbálkoznak elkapni. Másnap Kocséron látták, ahol az állatot egy erdőben őrizték, és azt tervezték, hogy valamikor a hajnali órákban kábítják el altatólövedékkel. Az akció nem sikerült, a medve a kocséri polgármester elmondása szerint Szentkirály érintésével Lakitelekre ment. Szerdán már Tiszaalpárnál látták - sehol sem sikerült utolérni.

Tömörkény, 2018. június 7. Koncz József csongrádi városi rendőrkapitány (b2) a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának tagjaival egyeztet a Csongrád megyei Tömörkény határában. MTI Fotó: Donka Ferenc

Tömörkény, 2018. június 7. Koncz József csongrádi városi rendőrkapitány (b2) a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának tagjaival egyeztet a Csongrád megyei Tömörkény határában. MTI Fotó: Donka Ferenc

A Készenléti Rendőrség éjjel hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal is keresik az állatot. A keresésben polgárőrök, a helyi vadásztársaság, és a Kiskunsági Nemzeti Park is részt vesz, de nincs könnyű dolguk: a délelőtti felhőszakadás miatt elvesztették a nyomát, és a sűrű növényzet is nehezíti az észlelést.

A medvét 2-3 évesre becsülik, ivarérettség határán álló fiatal hím. Jámboran viselkedik, az eddigi megfigyelések szerint nem veszélyeztetett sem embert, sem háziállatot. A közelébe menni még így sem javasolt - figyelmeztet a nemzeti park. Mivel fokozottan védett fajhoz tartozik, ezért nem akarják kilőni - közölte a Kiskunsági Nemzeti Park. Szükség esetén csak elkábítanák, majd műholdas jeladót raknának rá, és a Bükki Nemzeti Parkba szállítanák, ahol szabadon engednék.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Szerző
Témák
medve
2018.06.07 12:35
Frissítve: 2018.06.07 20:06

Araikrek keltek ki Debrecenben

Publikálás dátuma
2018.09.21 15:35
Facebook/Debreceni Állatkert
Fotó: Facebook/Debreceni Állatkert/
Először keltek ki sárga-kék ara ikrek a Debreceni Állatkertben.
Napra pontosan egy hónappal a zöldszárnyú ara papagáj fióka bemutatását követően újabb színpompás ara papagájok érkeztek a Debreceni Állatkertbe - tájékoztatott az intézmény.  Az állatkert történetében először keltek ki sárga-kék ara iker fiókák. A két, még ismeretlen nemű ara papagáj két hete repült ki a biztonságot nyújtó odúból, ahol az elmúlt három hónapban a szülőpár gondozta.
Az arák nagyon érzékeny állatok, nagy figyelmet, gondoskodást és sok játékot igényelnek. Az állatkert vendégei már láthatják, ahogy a papagájok az állatgondozókkal tréningeznek vagy, ahogy feltűnnek a biciklivel közlekedő gondozók vállán.
Október végéig hétvégente a látogatók testközelből találkozhatnak a Debreceni Állatkert négy, kézből nevelt ara papagájával. Tavasztól pedig látványos papagáj-bemutatót is lehet látni; az állatok játékosságukkal, ügyességükkel és intelligenciájukkal szórakoztatnak.  
A Földünk legnagyobb testű papagájféléi közé tartozó arákat jelenleg elsősorban az élőhelyvesztés és a nagyfokú illegális kereskedelem fenyegeti. Mindkét faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján.
2018.09.21 15:35
Frissítve: 2018.09.21 15:35

Még lehet szavazni az év fájára

Publikálás dátuma
2018.09.21 12:14
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Idén 35 nevezés érkezett az Év Fája címre, amelyek közül tizenkettőt juttatott a döntőbe verseny szakmai zsűrije. Az idén kilencedik alkalommal szervezett vetélkedő célja a fák és a közösségek közötti kapcsolat tovább erősítése.
Nyáron már több mint tízezer szavazat érkezett a tizenkét döntősre, most a pécsi havi-hegyi mandulafa, a ceglédberceli falu fája, és a Római-part fái vetélkednek a dobogós helyekért. Az izgalmak fokozása érdekében a szavazás utolsó hetében titkossá teszik a verseny állását, és csak a november eleji díjátadón derül ki a végleges eredmény. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a fák, a természet és a közösségek fontos kapcsolatára, illetve tovább erősítse azt – olvasható a szervező, Ökotárs Alapítvány honlapján.
Bármely olyan egyedi fát vagy facsoportot be lehetett nevezni a versenybe, amely valamiért fontos szerepet tölt be a körülötte élők életében. A vetélkedőben nem számít a fák kora és mérete, előny azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. Az Év Fája cím mellett az a jelölt, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye leginkább veszélyben van, elnyerheti a Hős Fa címet.
A 2018-as magyarországi Év Fája a jövő év eleji európai versenyben is indul, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen háromszor nyert magyar fa. Tavaly Zengővárkony hős szelídgesztenyéje a negyedik helyen végzett 13 ország fái között.

Az idei verseny jelöltjei:

 • A falu fája Ceglédbercelen (Pest megye)
 • Fák a Rómain (Budapest, III. kerület)
 • A kimlei hárs (Győr-Moson-Sopron megye)
 • A Mária utcai mesefa (Budapest, XVI. kerület)
 • Mesebeli galagonya a pogányi Zsályaligetben (Baranya megye)
 • A Nagykovácsi templomkert odvas hársfája (Pest megye)
 • A pécsi havi-hegyi mandulafa (Baranya megye)
 • A szebényi Nagy Fa (Baranya megye)
 • A tudás fája Kamuton (Békés megye)
 • A zalai dombokat vigyázó pacsai Öreg Hárs (Zala megye)
 • A zuglói "mezős" fák (Budapest, XIV. kerület)
 • Az égigérő gerlai vackor Békéscsabán (Békés megye)
Az Év Fájára október 8-ig itt lehet szavazni. 
Témák
Év Fája
2018.09.21 12:14