Itt élünk - A végtagok nélküli kisfiút és szüleit is kilakoltatják

Publikálás dátuma
2018.06.07 13:22
Pesterzsébet - Google Street View
A négy éves Viktor egy betegség miatt vesztette el karjait, lábát térdből kellett amputálni. Nagyon el vagyunk keseredve, díjhátralékunk nincs, ahogy konfliktusaink sincsenek a szomszédokkal, mégis mennünk kell - mondta el a Borsnak az édesapa.

 Az utcára fogunk kerülni három kisgyerekkel, sőt, néggyel, hisz augusztusban születik a negyedik. Rokonokhoz nem tudunk menni, mert kisméretű lakásban élnek, albérletet pedig nem kapunk a roma származásunk miatt - sorolja a bajokat a családfő.  Amitől a konszolidált körülmények között álő család a legjobban retteg: hogy ha nem oldják meg a lakhatásukat, a gyámügy elveszi tőlük a gyerekeket.

Pedig: a gyermekvédelmi törvény értelmében nem lehet pusztán anyagi okok miatt elszakítani egy gyereket a családjától. A törvényi rendelkezés ellenére azonban ez nem csak hogy rutinszerűen megtörténik, de a hatóságok még fenyegetőzésre is használják a bajban lévő családokkal szemben.

A Bors megkereste a kerület polgármesterét, Szabados Ákos a megkeresésre azt írta, hogy ő személy szerint nem támogatja a kilakoltatást a XX. kerületi, mindössze 47 négyzetméteres laklásból, a képviselő-testület azonban a hosszabbítási kérelem elutasítása mellett döntött. A pesterzsébeti önkormányzat szociális bizottságának vezetője, Nagy Lászlóné közlése szerint egy éve a család krízishelyzetére tekintettel döntöttek úgy, hogy lakást biztosítanak, de ezt egy év határozott időre tették.

A rendelet értelmében a lakást nincs lehetőségük tovább bérbe adni – szól a magyarázat arra, hogy miért tesznek utcára egy lassan négy gyereket, köztük egy végtag nélküli kisfiút nevelő cigány családot, amely pedig nem szegte meg a többségi társadalom diktálta, számukra gyakran nagyon nehezen teljesíthető feltételeket. (számlafizetés, együttélés, miegymás...)  Nagy Lászlóné szerint a család majd indulhat a következő lakáspályázaton. 

Szerző

Videóüzenetekkel tiltakoznak a szülők az állami tankönyvek ellen

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Emmi szerint azonban „1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”.
Elégedetlen az állami tankönyvek minőségével, ezért videóban tiltakozik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet január óta akciózik, és arra próbálják felhívni a többi szülő figyelmét, hogy a következő tanévtől a magánkiadók könyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy eddig majdnem 3900-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. A céljuk az, hogy rávegyék a szülőket arra: akár saját pénzből, de a jobb tankönyveket vegyék meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatorna megkeresésére közölte, hogy szerintük a Szülői Hang véleményét nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
„1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”
– fogalmaztak.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: tudomása szerint a PDSZ-szel nem folytak tárgyalások, „érdemi tárgyalások egyébként általában nem folynak érdemi kérdésekben”.

Magyar állampolgár lett az amerikai tiszteletes, aki miatt összeveszett Trump és Erdogan

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:09
Andrew Brunson tiszteletes
Fotó: AFP/ ROBERTO SCHMIDT
A lelkipásztor a washingtoni magyar nagykövetségen tette le az állampolgársági esküt.
Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a washingtoni magyar nagykövetség. A tiszteletes, akinek nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 2016 őszén Törökországban letartóztatták, ünnepélyes keretek között tette le az állampolgársági esküt a washingtoni magyar nagykövetségen. Az észak-karolinai presbiteriánus lelkész feleségének a dédapja volt magyar: Csopják Attila pénzügyminisztériumi tisztviselőként dolgozott, és a magyarországi baptista egyház első elöljárója volt 1906 és 1908 között. Andrew Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget. A lelkipásztor évtizedeken keresztül a törökországi Izmirben élt, ahol kis protestáns templomot is létrehozott. 2016 októberében, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le. Azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államok javára kémkedett, és segítette a puccskísérlet hátterében sejtett, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen prédikátor mozgalmát. 2017-ben a török államfő azt javasolta, hogy szabadon bocsátja a tiszteletest, ha Washington kiadja Ankarának a Pennsylvaniában élő Fethullah Gülent. Az amerikai kormány ezt visszautasította, és Donald Trump az amerikai–török viszony egyik sarkalatos kérdésévé tette a lelkipásztor szabadon bocsátását. Washington Törökország elleni szankciókkal érte el, hogy 2018 októberében szabadon engedték Andrew Brunsont. A tiszteletest és feleségét akkor Donald Trump elnök is fogadta a Fehér Házban.
Szerző