Lassan halad a takarítás

Publikálás dátuma
2018.06.11. 07:01
Ezer forintért tépi le az önkormányzat az utcán hagyott pártanyagokat. FOTÓ: Draskovics Ádám
Egy hónappal a határidő után is képviselőjelöltek portréi virítanak az utak mentén az ország több pontján, az önkormányzatok egy része sem tudta még leszedni a pártanyagokat.

A mai napig szinte minden városban láthatjuk az áprilisi választás kissé megtépázott nyomait, bár a választási törvény szerint május 8-án járt le a határideje annak, hogy az országgyűlési választáson indult jelöltek, pártok eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat. Ha az adott párt ezt nem tette meg, az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják a plakátokat, és ennek a munkának a költségét kiszámlázhatják az érintett tömörülésnek. Június elsején az összes hazai megyeszékhelynek, valamint a fővárosnak elküldtük a kérdéseinket, hogy az adott városban melyik pártnak, mennyi plakátja maradt kint, illetve mekkora költséget számláztak ki az eltávolításokért. Budapest és a 18 megyeszékhely közül összesen nyolcan válaszoltak lapunknak. A tájékoztatások alapján Hajdú-Bihar, Somogy és Veszprém megye kivételével a pártok betartották a törvényt, sőt a Fidesz kínosan figyelt arra, hogy a határidő után egyetlen hirdetményt se hagyjon közterületen.

Debrecenben június 4-én kezdődtek meg a plakát, illetve matricaeltávolítási munkák. A megyeszékhely önkormányzata lapunknak küldött válaszában kiemeli, hogy a Fidesz itt különösen figyelt a törvény betartására, egyetlen plakátot sem hagytak a határidő lejárta után Kósa Lajos városában. A legtöbb választási hirdetményt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) hagyta ott a közterületeken, összesen 913 darabot. Az MSZP 271, a Jobbik 210, a DK 66, az LMP 61, az Együtt pedig plakátot "felejtett" kint Hajdú-Bihar megye székhelyén.

- A határidő lejárta után a Lehet Más a Politika jelölő szervezet 10 népszerűsítő plakátját távolítottunk el, mellyel kapcsolatban a felmerült költség 9984 forint plusz áfa volt. Ennek számlázása jelenleg folyamatban van - válaszolta a Népszavának a kaposvári országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda.

Veszprémben összesen 147 darab plakát maradt kint az utak mentén, az eltávolítás alatt készített fényképek feldolgozása, pártokhoz rendezése folyamatban van. Győrnek „az esetlegesen szabálytalanul elhelyezett és el nem távolított plakátokról nem áll rendelkezésére információ, ezzel kapcsolatos megkeresés, panasz, bejelentés nem érkezett”. Kecskeméten és Békéscsabán is hasonló a helyzet, a városok helyi választási irodájának tájékoztatása szerint: "a tapasztalatok szerint a jelölő szervezetek túlnyomó többsége határidőben eltávolította a választási plakátokat." Egerben szintén minden rendben, a város aljegyzője, Bánhidy Péter lapunknak azt mondta, nem maradtak kint a határidő után plakátok.

Szombathelyen és a fővárosban a közterület-felügyelet most vizsgálja, méri fel a helyzetet, Budapesttől azt a tippet kaptuk, hogy próbálkozzunk a kérdéseinkkel egy hónap múlva.

Szerző

Egy-egy zápor, zivatar még jöhet

Publikálás dátuma
2018.06.10. 23:30
FOTÓ: Shutterstock
Hétfőn a napos idő mellett elsősorban a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de egy-egy futó zápor a Dunántúl keleti felén is előfordulhat, viszont lokálisan kialakulhat heves zivatar is felhőszakadással, jégesővel, viharos széllel. Helyenként élénk lesz a délnyugati szél. Hajnalban 15-19, délután 27-33 fokot mérhetünk.

Kedden a napos, nyári időben ismét erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, elsősorban nyugaton, északnyugaton valamint északkeleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de lokálisan máshol sem kizárt egy-egy zivatar. Élénk, erős lesz a délnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul, de északnyugaton 30 fok alatt maradhatnak a maximumok.

Szerdán is kialakulhatnak záporok, zivatarok a meleg, nyári időben, majd este, éjjel egy hidegfront érkezhet északnyugatira forduló széllel.

Csütörtökön és pénteken változóan napos-félhős időre készülhetünk, továbbra is előfordulhatnak záporok, zivatarok elszórtan az országban. Nyugaton feltámadhat az északi-északnyugati szél. Délutánonként 22 és 28 fok között alakul a hőmérséklet.

Szerző

Ujhelyi: Hiszek az együttműködés erejében!

Az MSZP európai parlamenti képviselője a Facebook-on tette közzé a párt "belügyeiről" szóló véleményét. Az alábbiakban ezt idézzük.

"Kérem, most csak azok olvassák el ezt a posztot, akik hozzám hasonlóan úgy érzik, a magyar demokrácia visszaszerzéséhez nélkülözhetetlen az erős MSZP megépítése. Ehhez pedig egy csapat a mozgalmon belül, mely egymás közti hatalmi játszmák nélkül csatárláncba állva lebontja a romokat és a Horn-i cölöpökre új baloldalt épít.

Hónapok óta ennek az együttműködésnek a létrehozása a célom, célunk. Ahol például Kunhalmi Ági, Tóth Berci, Harangozó Tamás, Komjáthi Imre és én nem egymással vetélkedünk a tisztségekért, hanem vállaltan egymást erősítjük. Mindenki felelősségvállalására szükség van. Ez az igénye a tagságnak és a minket támogató választóknak is.

Éppen ezért elfogadtam Tóth Bertalan felkérését, hogy a számos jelölés közül az elnök-helyettesi pályázatot adjam be, az európai politikánkért felelve. Így Kunhalmi Ági a velünk való szövetségben vállalhatja a választmány vezetését. Mindenki a fedélzetre!"

Szerző