Hamarosan elkezdik behajtani a pártokon a büntetéseket

Publikálás dátuma
2018.06.11. 20:54
Népszava fotó
Júliusban kezdik csökkenteni azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tiltott támogatást állapított meg. A Magyar Államkincstár (MÁK) hétfőn átadja az adóhivatalnak a tiltott támogatást elfogadó pártokkal szembeni követelést.

A kincstár hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: adók módjára behajtandó köztartozásként átadják azon pártoknál a végrehajtást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), amelyek nem fizették be a központi költségvetésnek az ÁSZ által megállapított tiltott támogatás összegét.

Jelezték, hogy a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján ha az ÁSZ tiltott támogatást állapít meg egy pártnál, az köteles befizetni annak értékét a központi költségvetésnek. A törvény azt is előírja, hogy a párt központi költségvetésből juttatott támogatását ugyanekkora összeggel kell csökkenteni – fűzték hozzá.

Mint írták, a Magyar Államkincstár azért, hogy zavartalanul készülhessenek a választásokra, április végéig egyetlen párttól se vonta le a tartozás összegét. A májusban járó támogatás összegét is kiutalta a kincstár az érintett pártoknak, ugyanakkor a költségvetési bevételek biztosítása miatt a Magyar Liberális Párttól és az Együtt – a Korszakváltók Pártjától levonta a tiltott támogatás értékét.

Ez a két párt ugyanis az országgyűlési választások eredménye alapján a jövőben már nem lesz jogosult állami támogatásra, így később nem lett volna miből levonni az adott összeget. A kincstár a következő négy évben is az állami támogatásra jogosult pártoknál a nekik járó támogatás összegéből júliusban vonja le, illetve kezdi levonni a megállapított összegeket.

Az ÁSZ jelentéseiben azt állapította meg, hogy a Jobbik 331,660 millió, az Együtt 9,815 millió, a Demokratikus Koalíció (DK) 8,245 millió, a Párbeszéd 7,525 millió, a Liberálisok 6,185 millió, az LMP 4,420 millió, az MSZP pedig 2,025 millió forint értékben fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást.

Az ÁSZ jelentésében megállapított tiltott támogatás összegét eddig egyedül az MSZP fizette meg a központi költségvetésnek. A párttörvény szerint a tartozást, amennyiben azt az érintett pártok nem fizetik meg, adók módjára kell behajtani – olvasható az államkincstár közleményében.

Szerző

Bírság a hiányos tájékoztatásért

 Van még mit javítaniuk a bankoknak az ügyfél-tájékoztatás terén: az MNB tavaly a jelzáloghitel-felvételt megelőző jogsértő tájékoztatás miatt 21 pénzügyi intézményre összesen 19 millió, a kézizáloghitelek kereskedelmi kommunikációjára vonatkozó hiányosságokért pedig 11 intézményre 65,5 millió forint bírságot szabott ki – derül ki a jegybank tegnap bemutatott pénzügyi fogyasztóvédelmi jelentéséből. Az intézmények gyakorlatában rendszerszintű hiányosságokat ugyan nem tapasztalt a jegybank, de például a jelzáloghitel törlesztőrészlet változatlanságának időtartamára vonatkozó előzetes tájékoztatás terén voltak elmaradások.

Márpedig egy hitelfelvételnél ez nem éppen elhanyagolható kérdés. Jelenleg – a történelmi mélyponton álló, nulla közeli referenciakamatok miatt – rendkívül kedvező feltételekkel lehet hitelhez jutni, ám a nem rögzített kamatozású hitelek törlesztőrészlete később változhat. A jegybank számításai szerint már a kamatszint mérsékeltebb, 1-3 százalékpontos változása is drasztikusan, mintegy harmadával emelheti a törlesztőrészletet. Mindez különösen a jelzáloghitelek esetében jelent kiemelt kockázatot, mivel azokat jellemzően hosszabb távra, 10-15 évre veszik fel. A jegybank ezért a fix kamatozású hitelek felé terelné az adósokat, és tavaly elindította a minősített fogyasztóbarát lakáshitel programot - emlékeztetett Freisleben Vilmos, az MNB Fogyasztóvédelmi igazgatóságának igazgatója. Ezek a kölcsönök fix kamatozásúak, rövidebb idő alatt folyósítják és nincsenek rejtett költségek. Márciusra az új lakáshitel-folyósítások felét fix kamatozású minősített fogyasztóbarát lakáshitelek tették ki, ám a teljes lakáshitel-állomány jelentős része még mindig változó kamatozású.

A jegybank a jelzáloghitelezés ismételt felfutása miatt 11 bank jelzáloghitel-szerződésekre vonatkozó szabályzatait, aktuális kondíciós listáit és mintaszerződéseit is tüzetesen megvizsgálta. Valamennyi bank esetében talált olyan általános szerződési feltételeket, amelyek egy közérdekű perben tisztességtelennek minősülhetnek. A kifogásolt rendelkezések korlátozták vagy nehezítették az adósok előtörlesztési jogát, illetve a biztosító megválasztásának vagy megváltoztatásának lehetőségét, valamint lehetővé tették a kamatkedvezmények indokolatlan visszavonását. Előfordultak olyan kikötések is, amelyek nem valós költségek felszámolására, a szerződés aránytalan okokból történő felmondására adtak lehetőséget. Az érintett bankok módosították vagy törölték a kifogásolt szerződéses kikötéseket.

Szerző

Csak óvatosan - Megbízhatatlan kereskedők is kínálnak használtautót

Publikálás dátuma
2018.06.11. 20:15
Illusztráció/Használtautó piac Kínában

 Aki használt autót vásárol, az kockázatot is vállal. A JóAutók.hu, amely megbízhatósági előszűréseket követően tesz ki autóhirdetést a felületére, egy éven át vizsgálta a vele kapcsolatba kerülő használtautó kereskedőket. A több mint 800 autókereskedő cégnek csupán 48 százaléka felelt meg az előszűréseknek. A kiszűrt cégek 49 százaléka a műszakilag nem megfelelő, hiányos papírokkal rendelkező autóállomány, 36 százaléka a negatív vásárlói és szakmai visszajelzések, 15 százaléka pedig a nem megfelelő céges háttér miatt hullott ki a rostán. A JóAutók.hu becslése szerint a teljes piacon még kedvezőtlenebb az arány: a mintegy 3000 autókereskedésből 800-1000 tud megfelelni maradéktalanul a megbízhatósági feltételeknek.

A szakportál kizáró oknak tekintette, ha irreális kilométeróra-állású, rossz műszaki állapotú, működésképtelen vagy sérült autóknak jelentős súlya volt a partner kínálatában, illetve fantomkészletből értékesített, vagyis még nem behozott, csak ígéretként létező használt autókat kínált, ráadásul ezekre előleget kért. A nem megfelelő céges háttér megjelölés azon kereskedésekre vonatkozik, amelyek telephely nélkül működnek, jelentősebb adótartozást halmoztak fel, illetve felszámolás vagy csődeljárás alatt lállmak.

A reménybeli vevő egyik legfontosabb tennivalója, hogy a Nemzeti Adó és Vám Hivatal (NAV) honlapján a céginformációs adatok között megnézze, hogy a vásárlásra kiválasztott cég legalább két éve működik-e, indítottak-e ellene felszámolási eljárást, illetve van-e adótartozása – javasolta Fojt Attila a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének (MGOE) elnöke. Gyakori trükk, hogy főleg a külföldről behozott használt autók esetében az eladó nincs személyesen jelen, csak a szerződésen szerepel egy név és egy cím. Ilyen körülmények között nem szabad megvásárolni a kinézett import gépkocsit, mert szinte lehetetlen bármilyen reklamációt érvényesíteni – figyelmeztetett a Népszava kérdésére válaszolva az egyesület elnöke.

Magyarországi autó esetében a vevő megkérheti a kereskedőt, hogy mutassa be neki a tulajdonossal kötött bizományosi szerződést. Ez a szerződés felhatalmazza a kereskedőt, hogy a tulajdonos nevében eladja az adott gépkocsit.

A használtautó kereskedő telephelye is sok mindenről árulkodik - mondta Fojt Attila. Ha egy irodának kinevezett lakókocsiban található a kereskedés központja, érdemes nagyon óvatosnak lenni. Nagyságrendekkel kisebb a kockázat egy kulturált körülmények között, épületben található irodában megkötni a szerződést, ahol a kereskedés nevére kiállított számlát és adásvételi szerződést adnak a megvásárolt gépkocsihoz.

Érdemes megfogadni a jó tanácsokat, mert becslések szerint idén akár 750 ezer használtautó cserélhet gazdát. Ebből mintegy 160 ezer lehet az import. Bár a kiáramló többletjövedelmek az új autó piacot is fellendítették, és a márkakereskedők 120-130 ezer gépkocsi értékesítésével számolnak, ez a kedvező folyamat is növeli a használt autó kereskedők forgalmát.

Szerző