Melegszik a Föld - Elkerülni a katasztrófát

Publikálás dátuma
2018.06.13 07:10
NAMÍBIA, a holtágak völgye FOTÓ: PHILIPPE ROYER / AFP
Fotó: /
A felmelegedés a Föld összes országát érinti, de nem azonos mértékben, így felkészülni sem egyformán kell rá.

Az Indiana (USA) államban működő Notre Dame Egyetem a kilencvenes évek közepe óta készít rangsort arról, hogy a Föld mintegy 181 országát mennyire veszélyezteti a globális felmelegedés. Egyúttal azt is vizsgálják, a különböző államokban hogyan készülnek fel erre. A Notre Dame Global Adaptation Initative Country Index (ND-GAIN, azaz a Notre Dame-Globális Alkalmazkodási Kezdeményezés Ország Indexe) javított számait legutóbb tavaly adták közre, és a Wilson Center a saját honlapján tett közzé értelmező cikket az adatokról. Az egyetem célja ezzel az, hogy erősítsék annak megértését, mekkora szükség van az alkalmazkodásra, mivel a klímaváltozás okozta időjárás jelenségek mind több természeti katasztrófához vezet. Vállalták tehát, hogy tájékoztatják az érdekelteket arról, mi és miért történik, s miképpen lehet megelőzni a váratlan fordulatokat.

A klímaváltozás-sebezhetőségi jelzőszámot több tényező figyelembevételével állapítják meg. Vizsgálják a vízellátás, az élelmiszertermelés, az egészségügy, az infrastruktúra, az ökoszisztéma, valamint az emberi lakókörnyezet helyzetét és állapotát, de azt is nézik, hogyan hat ezekre a gazdaság, a kormányzás és a társadalom működése. Az alkalmazkodás területén általánosságban nagy különbség figyelhető meg a fejlődő és a fejlett országok között. „A legfejletlenebb országokban élők tízszer nagyobb eséllyel válnak valamilyen időjárási katasztrófa áldozatává, mint azok, akik gazdag országokban laknak” – mondja Meghan Doherty, a ND-GAIN programigazgatója.

Éhínség Szomáliában FOTÓ: GIOIA FORSTER / DPA /AFP

Éhínség Szomáliában FOTÓ: GIOIA FORSTER / DPA /AFP

A legszegényebb országoknak több mint száz évükbe telhet, míg elérik, hogy ugyanolyan ellenállók legyenek, mint a leggazdagabbak. Ezt a nagy egyenlőtlenséget célzott befektetésekkel kell csökkenteni, hogy az érintettek könnyebben és gyorsabban alkalmazkodhassanak. Látható is fejlődés e téren, a fent említett jellemzők jelzőszámai alapján Mianmar lépett jelentősen előre, de Ghána, a Salamon-szigetek, a Zöld-foki Köztársaság, és Sri Lanka is a nyomában van. Az utóbbi öt év jelzőszámait tekintve előrelépést mutat még Oroszország, Üzbegisztán, Irán és Ruanda. Burundiban viszont a politikai instabilitás miatt rosszabb lett a helyzet, Brazíliát pedig az egészségügy, az ökoszisztéma és az emberi életminőség romlása sorolta hátrébb. Megjegyzendő, ez már az előtt megtörtént, hogy Donald Trump elnök úgy döntött, az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből.

A rangsor abszolút első helyezettje Norvégia 76.0 ponttal. Új-Zéland, Finnország, Svédország és Svájc követi, az alpesi országnak 71,2 pontja van. Az utolsó, a 181. helyen Szomália áll 20,2 ponttal, Csád, Eritrea, a Közép Afrikai Köztársaság és Kongó előzi meg, utóbbi már 29,5 pontos. Magyarország a 36. helyen áll, a harmadik legfejlettebb csoportban 58,3 ponttal, Ausztria természetesen az élmezőny tagja: a hetedik helyen található, 70,3 a mutatója. Rosszabb a helyzet az összes keleti és déli szomszédunknál, ők a 49-52 pontosak mezőnyébe tartoznak, Oroszország a 33. listán, 59,8 ponttal.

2018.06.13 07:10

Műanyaghulladékból készítettek kerékpárutat Hollandiában

Publikálás dátuma
2018.09.19 19:05
PlasticRoad
Fotó: PlasticRoad/
A hollandiai Zwolléban adták át a világ első műanyaghulladékból készült kerékpárútját.
A 30 méteres bicikliút 218 ezer műanyagpohárnak vagy 500 ezer műanyagpalacknak megfelelő hulladékból készült. A kísérleti jelleggel átadott utat speciális érzékelőkkel szerelték fel, amely adatokat gyűjt a teherbírásáról, a hőmérsékletéről és a tartósságáról. Ennek köszönhetően ez a világ első okos kerékpárútja is egyben - írta a beruházásért felelős PlasticRoad honlapjának beszámolója alapján a Sokszínű Vidék.
Ez egy hatalmas lépés a fenntartható, jövőképes utak megvalósítása felé"
– mondta Anne Koudstaal és Simon Jorritsma, a cég két befektetője.
A PlasticRoad koncepciójával az utak 70 százalékkal gyorsabban megépíthetőek, mint a hagyományos módszerekkel, élettartamuk pedig legalább kétszer-háromszor nagyobb. Az előállításuk ráadásul kevesebb negatív hatással bír a környezetre és a szén-dioxid kibocsátása is elenyésző. 
2018.09.19 19:05
Frissítve: 2018.09.19 19:05

Ötéves kisfiú szervez megmozdulást a Föld megmentéséért

Publikálás dátuma
2018.09.19 10:10
Facebook/Gyerekek a Földért
Fotó: Facebook/Gyerekek a Földért/
Miló és édesanyja sokat beszél arról, hogy a Föld veszélyben van, vigyázni kell rá, minél hamarabb meg kell tanulni környezettudatosan élni. Az ötéves kisfiú annyira fontosnak érezte ezt az ügyet, hogy gyermekdemonstrációt szervez a bolygó megmentéséért.
A pénteki rendezvényhez szükséges „felnőtt” intéznivalók – a megmozdulás bejelentése, hangosítása, támogatók keresése - elvégzésére Miló az édesanyját kérte meg, de minden mást az ötéves kisfiú talált ki. A gyermektüntetés nevét, a „Gyerekek a Földért - Mentsük meg a bolygót!” is ő mondta, ami a kisfiú elképzelése szerint a háború ellen is mozgósít – írta a Szabad Pécs az édesanya beszámolója alapján.
Anyukáját nagyon meglepte a kisfiú nagyjából fél évvel ezelőtt született ötlete, valamint elszántsága. Eleinte nem tudta, később már nem is akarta lebeszélni a megvalósításról, így közösen kezdtek neki. Mint elmondta, nem esnek kétségbe, ha kevesen mennek el a megmozdulásra, évről évre újra megszervezik, és bíznak benne, hogy előbb-utóbb egyre többen csatlakoznak majd. 
Miló a mindennapjaiban is igyekszik környezettudatosan élni: figyel, mikor kapcsolnak villanyt, mennyit folyatják a vizet, vesznek-e műanyagpalackos italt, ha lehet gyalog, busszal vagy biciklivel tesznek-e meg kisebb távokat. 
 A gyermekrendezvény pénteken 17 órától lesz az Orczy-parkban. 
2018.09.19 10:10
Frissítve: 2018.09.19 10:10