Vége a várakozásnak - Indul a foci vb (menetrend!)

Publikálás dátuma
2018.06.14 07:54
Fotó: AFP/Giuseppe Cacace
Fotó: /
Az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel ma útjára indul a labda a labdarúgó-világbajnokságon, melynek legértékesebb csapata Franciaország.

A csapatok 23-as játékoskeretének összértéke alapján Franciaország a legdrágább, aki mindenkit le szeretne igazolni az Európa-bajnoki ezüstérmes együttesből, annak 1,08 milliárd eurót kellene letenni az asztalra. Alig valamivel olcsóbb a spanyol csapat 1,03 milliárd euróval. A harmadik helyet foglalja el Brazília (981 millió euró), negyedik a címvédő német válogatott (883 millió euró). A futballszurkolók többsége ezeket a csapatokat tartja esélyesnek a vb megnyerésére is. Az ötödik helyezett angolokat (874 millió euró) is minden nagy torna előtt a favoritok közé sorolják, de az első néggyel ellentétben az angolok 1966 (a hazai rendezésű világbajnokság) óta nem nyertek nagy tornát, az esetek többségében az egyenes kieséses szakaszban egy tizenegyespárbaj jelentette számukra a végállomást.

A transfermarkt.de rangsora Belgiummal (754 millió euró) folytatódik, az ország nemzeti csapata még sosem nyert nagy tornát, legnagyobb sikere 1980-ban az Európa-bajnoki ezüstérem megszerzése volt. A mostani együttest tartják minden idők legerősebb válogatottjának, nem lehet kizárni, hogy éppen most jön ki a lépés a belgáknak.

Argentína (696 millió euró) a következő, a dél-amerikaiaknál nagy kérdés, hogyan teljesít Lionel Messi. A klubjában szárnyaló klasszis a négy évvel ezelőtti, ezüstéremmel zárult tornán szerény teljesítményt nyújtott.

A mezőny csapatainak közel harmada az összértéket illetően nem éri el a 100 millió eurót sem, ami azt jelenti, hogy Neymar egyedül több mint kétszer annyit ér, mint ezeknek a válogatottaknak a futballistái összesen.

A tíz legolcsóbb csapat: Dél-Korea (85,03 millió euró), Izland (76,05 millió euró), Japán (73,4 millió euró), Tunézia (58,88 millió euró), Ausztrália (49,5 millió euró), Irán (47,65 millió euró), Costa Rica (40,98 millió euró), Peru (37,53 millió euró), Szaúd-Arábia (18,83 millió euró), Panama (8,43 millió euró).

A címvédő német válogatott vasárnap Mexikó ellen kezd az oroszországi tornán FOTÓ: AFP/THOMAS EISENHUTH

A címvédő német válogatott vasárnap Mexikó ellen kezd az oroszországi tornán FOTÓ: AFP/THOMAS EISENHUTH

Régi közhely a sportágban, hogy a pénz nem rúg gólt, és a korábbi tornák is bizonyították, mindig volt olyan csapat, amely szereplésével messze felülmúlta az előzetes várakozásokat, és belopta magát a drukkerek szívébe. Négy évvel ezelőtt Costa Rica menetelése nyűgözte le a drukkereket, a közép-amerikai csapat már a csoportkörben halmozta a szenzációkat, hiszen 3-1-re verte Uruguayt, majd 1-0-ra nyert Olaszország ellen, a záró mérkőzésen pedig gól nélküli döntetlent ért el Angliával szemben, és olyan négyesből lépett tovább az első helyen, amelyben előzetesen még pontszerzésre sem tartották képesnek. A futballmese a nyolcaddöntőben folytatódott, a görögöket tizenegyespárbajban múlta felül Costa Rica, amely a négy közé jutásért Hollandiával is eljutott a büntetőkig, itt azonban elbukott.

Kérdés, ezúttal ki ír hasonlóan emlékezetes, szívszorító sztorit a tornán? Esetleg a vb-újonc Izland. Az észak-európaiak két évvel ezelőtt történetük első Európa-bajnoki szereplésén megmutatták, hogy nincsenek megilletődve a számukra új környezetben sem. A franciaországi tornán a magyar válogatottal együtt jutottak tovább az első két helyen a csoportból (a legjobb négy harmadik egyikeként a későbbi kontinensbajnok Portugália is folytathatta a nyolcaddöntőben), majd a nyolc közé jutásért Angliánál bizonyultak jobbnak 2-1-re. Történetük a házigazda franciáktól elszenvedett 5-2-es vereséggel ért véget a négy közé jutásért.

Hogy Oroszországban kinek sikerül tündérmesét írni, melyik esélyesnek tartott válogatott bukik el már a csoportkörben, melyik, egyelőre ismeretlen labdarúgó lopja be magát a szurkolók szívébe és lesz nagy kedvenc? Ezekre a kérdésekre egyelőre nincs válasz, ami biztos, az ünnepélyes megnyitót követően – ahol fél órás koncertet ad Robbie Williams – a házigazda oroszok Szaúd-Arábia elleni találkozójával végre elkezdődik a vb!

Szerző
2018.06.14 07:54

Titkos lejárató kampánnyal vádolják a katari foci-vb szervezőit

Publikálás dátuma
2018.07.29 12:49
A dohai Kalifa stadion, katari tervek szerint itt tartják majd a 2022-es foci világbajnokság meccseit
Fotó: AFP/ Sputnik/ Ramil Szitdikov
Volt CIA-ügynököket, felbérelt újságírókat és kutatókat is bevethetett a világbajnokság szervező csapata, hogy kiüsse a rivális Egyesült Államokat és Ausztráliát – állítja a The Sunday Times.
 Újabb súlyos vádak merültek fel a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság szervezőivel szemben. A The Sunday Times a birtokába került dokumentumok alapján arról ír, hogy a katariak egy titkos művelet keretében hamis információk révén igyekeztek aláásni más országok pályázatát és lejáratni őket. A tekintélyes vasárnapi brit lap szerint a katariak az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt ügynökeit és a Brown Lloyd Jones (BLJ) nevű ismert kommunikációs céget felbérelve próbálták ellehetetleníteni a legfőbb ellenfelüknek tekintett Ausztráliát és az Egyesült Államokat - idézi a lapértesülést az MTI.
A The Sunday Times a hozzá eljuttatott e-mailek alapján azt írja: többek közt befolyásos embereket, továbbá újságírókat és bloggereket béreltek fel, hogy azt a benyomást keltsék, az adott országban nincs támogatottsága a világbajnokság megrendezésének. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által meghatározott egyik legfontosabb követelmény a pályázatok elbírálása során a nagy támogatottság a lakosság körében.
Kémkedtek a többi pályázat kulcsfigurái után, és kilencezer dollárt fizettek egy akadémikusnak egy olyan tanulmány megírásáért, amely az amerikai gazdaságra rótt nagy teherként tüntette fel a rendezést. A sztorit aztán elkezdték terjeszteni a nemzetközi sajtóban. A művelet eredményeiről később  e-mailben számoltak be Ahmad Nimehnek, a katari pályázat főtanácsadójának. 
A The Sunday Times nem fedte fel forrását, csak annyit közölt, hogy a katari pályázat egyik volt munkatársa juttatta el hozzá a dokumentumokat. A kiszivárogtatót a lap szerint júniusban meghallgatta a brit parlament alsóházának kulturális, média- és sportbizottsága, amelynek elnöke, Damian Collins "mélységes aggodalmának" adott hangot az ügyben és vizsgálat lefolytatására buzdította a FIFA-t. 
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szabályai szerint a pályázati folyamat során szigorúan tilos a szervezet más tagországairól írásos vagy más formában bármilyen nyilatkozatot tenni. 
 A FIFA már lefolytatott egy vizsgálatot a katari pályázat ügyében: akkor korrupció vádjában, szintén a The Sunday Times által nyilvánosságra hozott információk nyomán. A vizsgálat felmentette a katari szervezőket, mert nem talált bizonyítékot a kapcsolatra köztük és a megvesztegetési ügy központi figurája, Mohamed bin Hamman között, aki Katar legmagasabb rangú képviselője a nemzetközi szövetségben. 
 Katari részről tagadják a The Sunday Times újabb állításait, és azt hangoztatják, hogy minden szabályt betartottak.    A 2022-es, 22. labdarúgó-világbajnokságot a szokásos nyári időszaktól eltérően november 21. és december 18. között bonyolítják le. A rendező országról 2010. december 2-án döntött a FIFA.  
2018.07.29 12:49

Kacsa volt a horvát válogatott nagylelkűségét bizonyító levél

Publikálás dátuma
2018.07.18 12:58

Fotó: AFP/ CHRISTIAN CHARISIUS / DPA
Mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön a tengerparton – üzent egy, a horvát válogatott nevében közzétett levél. Később kiderült, hogy egy ebből egy szó sem igaz, valaki helyettük írt szívhez szóló levelet.
Hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlotta fel a világbajnokságon döntős horvát labdarúgó-válogatott a teljes pénzjutalmát – írta az MTI; később azonban kiderült, hogy szó sincs adományról, valaki a csapat nevében tett nagylelkű felajánlást. A Zlatko Dalic szövetségi kapitány, valamint a játékosok és a teljes stáb nevében közzétett nyilvános levél felhívta a figyelmet az ország nehéz helyzetére, jelezte, hogy ezzel a gesztussal legalább néhány gyerek nyarát szebbé tudják tenni. „Horvátország az Európai Unió legszegényebb tagállama, amely húsz éve nyögi a délszláv háború örökségét. Sok gyermek nem tud iskolába járni, az idősek a létminimumon élnek, az egészségügy összeomlóban, a vezetés pedig korrupt” – összegzett a válogatott nevében írt, Facebookon publikált levél. A szerző azt is hozzátette, hogy az országot nem a megfelelő emberek vezetik, éppen ezért nem kérnek a politikusok köszönetnyilvánításaiból, és azt szeretnék, hogy tartsák magukat távol a nemzeti csapat sikerétől. „Ez a torna megmutatta, hogy a labdarúgásban mindenki egyenlő esélyekkel indul. Egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek” – fogalmaztak a válogatott tagjai. „Sok gyermek van, aki még nem látta a horvát tengerpartot, pedig mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön ott” – írták közleményükben. Kiemelték, hogy sok gyerek éhezik, mert a szüleiknek nincs munkájuk, így nem tudnak mit letenni az asztalra. A horvát válogatott döntős szereplésével 28 millió dollárt (7,7 milliárd forintot) keresett a világbajnokságon. A vasárnapi döntőben a francia csapat 4-2-re nyert.  Csakhogy az is kiderült, hogy ebből az összegből egyelőre egy fillért sem látnak a rászoruló gyerekek, a horvát csapat nagylelkűségét bizonyító nyílt levél ugyanis kacsa: az Index Comment.com aloldala szúrta ki, hogy a szöveget valójában bizonyos Igor Premuzic hamisította, aki egy sajátos kísérlet részeként írta meg a bejelentést. „Tegnap levelet írtam egy párhuzamos valóságból. (...) Ebben a képzeletbeli levélben Zlatko Dalic azt teszi, amit egy igazi sportolótól és hazafitól elvárnak” -nyilatkozta Premuzic a horvát Dnevno című lapnak.
2018.07.18 12:58
Frissítve: 2018.07.18 19:18