Most a romákat pécézte ki Salvini

Publikálás dátuma
2018.06.19 23:32
RÉGI TÖRTÉNET - A belügyminiszter a választási kampánya során egy illegális telepen FOTÓ: AFP/MAURO UJETTO/NURPHOTO

Újra felkavarta az olasz és európai állóvizet Matteo Salvini. A Conte-kormány belügyminisztere ezúttal egy hétfő esti televíziós interjúban ismertette legújabb tervét, miszerint népszámlálás során mérné fel, hogy hány roma él az országban, s azokat, akik „jogtalanul” tartózkodnak Itáliában, deportálná. A szélsőjobboldali politikus, az Északi Liga vezetője múlt héten azzal került az európai hírek középpontjába, hogy megtagadta a menekülteket szállító Aquarius hajó számára, hogy kikössön az olasz partokon. A menekülthajót végül az új spanyol kormány fogadta be Valencia kikötőjébe. Salvini akkor a Twitteren büszkélkedett azzal, hogy „Nem vagyunk többé Európa lábtörlői. Ez az első alkalom, hogy egy Líbiából elinduló Olaszországot célba vevő hajó más országban kötött ki."

A roma népszámlálás még erősebb indulatokat kavart, a bel- és európai politikában. Tegnap az Európai Bizottság is megszólalt a kérdésben, jelezte, Olaszország szankciókra számíthat, ha nem tartja tiszteletben az emberi jogokat. Az ezekre vonatkozó szabályozás ugyanolyan közös és kötelező mindenki számára, mint a gazdasági és pénzügyi regulációk, a Bizottság pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák azt – figyelmeztette Rómát Pierre Moscovici pénzügyi főbiztos.

A legnagyobb ellenzéki formáció, a balközép Demokrata Párt egyenesen aberránsnak nevezte a belügyminiszter felvetését, a koalíciós partner Ötcsillag Mozgalomnak is kényelmetlen az ötlet, valamint emberi jogi szervezetek is sorra bírálják azt.

Salvini azzal védekezett, hogy ő csupán így akarja megvédeni a roma gyerekeket, akik nem járnak iskolába és egyértelművé tette, hogy az olasz állampolgárokat nem kívánja elkergetni az országból, az Olaszországban jogalap nélkül élő, illetve az országba illegálisan, a tengeren keresztül érkező külföldieket viszont ki fogják toloncolni.

Olaszországban 180 ezer roma él, ami az összlakosság 0,25 százaléka. Nem újkeletű politikai probléma, helyzetük évek óta csatározások tárgyát képezi. A roma családok jó része városszéli nyomortelepeken él, a roma gyerekeket gyakran használják fel zsebtolvajlásra bűnszervezetek.

Szerző

Minden washingtoni szempár az igazságügyi miniszterre tapad - Trumpé a leginkább

Publikálás dátuma
2019.03.23 18:35
Mueller has submitted report on Russia investigation: attorney general
Fotó: AFP/ NICHOLAS KAMM
Feszülten várták szombaton az amerikai fővárosban, hogy az igazságügyi miniszter közzétegye annak a beszámolónak legalább a lényegi elemeit, amelyben Robert Mueller különleges ügyész összegzi a Trump-csapat ügyében közel két éven át folytatott vizsgálatának a következtetéseit.
Mueller, az FBI volt igazgatója arra kapott megbízást 2017-ben az igazságügyi tárcától, hogy járjon utána, összejátszott-e a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump republikánus jelölt kampánycsapata a választás kimenetelét befolyásolni próbáló oroszokkal, illetve akadályozta-e az elnökké választott Trump az igazságszolgáltatás tevékenységét. Mueller a vizsgálat során több személy ellen büntető eljárást kezdeményezett, és ezek némelyike eljutott az ítélethozatalig is, de egyik esetben sem olyan cselekmények miatt történt mindez, ami a különleges ügyész megbízatásának a lényegére vonatkozott, hanem olyan köztörvényes ügyek – például adócsals, pénzmosás - miatt, amelyek mintegy mellékesen kerültek felszínre a nyomozás során Trump egykori kampánycsapatának, illetve az elnök környezetének egyes volt tagjaival kapcsolatban. Mueller pénteken – az amerikai keleti parti idő szerint kora este, amikor Európában már éjszaka volt – elküldte a vizsgálódását összegző jelentését William Barr igazságügyi miniszternek. A jelentés tartalmáról eddig lényegében csak annyit közöltek, hogy a különleges ügyész nem indítványoz további vádemeléseket – vagyis olyasmi nem jutott tudomására a nyomozás során, ami a bíróság előtt is képviselhető, megalapozott érvekkel támasztaná alá az elnök, illetve korábbi vagy mostani környezete bármely tagjának a büntetőjogi felróhatóságát az oroszokkal való összejátszás miatt. Abból, ami korábban a médiához eljutott a vizsgálat során megállapított tényekből, a leginkább kézzelfogható elem az volt, hogy Trump legszűkebb környezetének egyes tagjai a kampány alatt találkoztak olyan oroszokkal, akik azt állították, hogy Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltre nézve kompromittáló információk birtokában vannak. Szombaton William Barr igazságügyi miniszter – a hétvége ellenére – megjelent hivatalában, a rá várakozó újságírókkal szóba sem állt, és, miként hírlik, dolgozószobájában tanulmányozni kezdte a Mueller-jelentést. Egyes források szerint Barr azt is mérlegeli, mit lehet közzétenni a dokumentumból, esetleg már szombaton. A jelentés szövegének mielőbbi megismerésére az ellenzéki demokrata párti törvényhozók is benyújtották igényüket.
Témák
USA

A neonáci tüntetést Soros szervezte - Trump begőzölt támogatójával akarja naggyá tenni a kormány a családokat

Publikálás dátuma
2019.03.23 17:24

Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
Több ominózus díszvendége is volt annak a "Makig Families Great Again!" (Tegyük újra naggyá a családokat!) elnevezésű rendezvénynek, amit március közepén tartottak Magyarország Washingtoni nagykövetségén, írja a 444.hu.
Egyrészt megjelent Donald Trump volt biztonságpolitikai tanácsadója, a Magyarországon korábban körözés alatt álló, kétes előéletű, magyar származású Sebastian Gorka. Másrészt ott volt Trump tanácsadója, Kathryn Talento, abortuszellenes aktivista, aki szerint a hormonális fogamzásgátlók úgy működnek, hogy a már megfogant magzatot kilökik a szervezetből, anélkül, hogy a nő tudna róla, hogy terhes volt.
És a "családvédő csapatot" erősítette egy republikánus képviselő is. Akit kilenc testvére annyira utál, hogy a tavaly őszi kongresszusi választásokon 9 testvére inkább a demokrata ellenfele kampányfilmjeiben szerepelt.
De ez csak a Gosar-jéghegy csúcsa, a mélyben sokkal durvább dolgok rejtőznek. Például:
  • Gosar bojkottálta Ferenc pápa kongresszusi beszédét, tiltakozásul amiatt, hogy a pápa hisz a klímaváltozásban, ami szerinte csak áltudományos humbug.
  • A republikánus állította, hogy a charlottesville-i neonáci tüntetést az amerikai baloldal és Soros szervezte, hogy lejárassák Trumpot.