Most a romákat pécézte ki Salvini

Publikálás dátuma
2018.06.19 23:32
RÉGI TÖRTÉNET - A belügyminiszter a választási kampánya során egy illegális telepen FOTÓ: AFP/MAURO UJETTO/NURPHOTO
Fotó: /

Újra felkavarta az olasz és európai állóvizet Matteo Salvini. A Conte-kormány belügyminisztere ezúttal egy hétfő esti televíziós interjúban ismertette legújabb tervét, miszerint népszámlálás során mérné fel, hogy hány roma él az országban, s azokat, akik „jogtalanul” tartózkodnak Itáliában, deportálná. A szélsőjobboldali politikus, az Északi Liga vezetője múlt héten azzal került az európai hírek középpontjába, hogy megtagadta a menekülteket szállító Aquarius hajó számára, hogy kikössön az olasz partokon. A menekülthajót végül az új spanyol kormány fogadta be Valencia kikötőjébe. Salvini akkor a Twitteren büszkélkedett azzal, hogy „Nem vagyunk többé Európa lábtörlői. Ez az első alkalom, hogy egy Líbiából elinduló Olaszországot célba vevő hajó más országban kötött ki."

A roma népszámlálás még erősebb indulatokat kavart, a bel- és európai politikában. Tegnap az Európai Bizottság is megszólalt a kérdésben, jelezte, Olaszország szankciókra számíthat, ha nem tartja tiszteletben az emberi jogokat. Az ezekre vonatkozó szabályozás ugyanolyan közös és kötelező mindenki számára, mint a gazdasági és pénzügyi regulációk, a Bizottság pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák azt – figyelmeztette Rómát Pierre Moscovici pénzügyi főbiztos.

A legnagyobb ellenzéki formáció, a balközép Demokrata Párt egyenesen aberránsnak nevezte a belügyminiszter felvetését, a koalíciós partner Ötcsillag Mozgalomnak is kényelmetlen az ötlet, valamint emberi jogi szervezetek is sorra bírálják azt.

Salvini azzal védekezett, hogy ő csupán így akarja megvédeni a roma gyerekeket, akik nem járnak iskolába és egyértelművé tette, hogy az olasz állampolgárokat nem kívánja elkergetni az országból, az Olaszországban jogalap nélkül élő, illetve az országba illegálisan, a tengeren keresztül érkező külföldieket viszont ki fogják toloncolni.

Olaszországban 180 ezer roma él, ami az összlakosság 0,25 százaléka. Nem újkeletű politikai probléma, helyzetük évek óta csatározások tárgyát képezi. A roma családok jó része városszéli nyomortelepeken él, a roma gyerekeket gyakran használják fel zsebtolvajlásra bűnszervezetek.

Szerző
2018.06.19 23:32

Lelőtték a strasbourgi merénylőt

Publikálás dátuma
2018.12.13 22:02

Fotó: AFP/
Agyonlőtték csütörtök este Strasbourg Neudorf negyedében a karácsonyi vásár közelében lövöldöző Chérif Chekattot - jelentették a hírügynökségek rendőrségi forrásokra hivatkozva.
A 29 éves férfi a Lazeret utca 74. szám alatti házban lőtték agyon, ahová a rendőrség nagy erőkkel vonult fel – közölték nevük elhallgatását kérő rendőri vezetők. A hirado.hu azt írja, a francia rendőrség – a RAID elitegység tagjainak részvételével – nagyszabású műveletet hajtott végre csütörtökön a strasbourgi belvárostól délre fekvő városrészben, ahová a három ember életét kioltó és másik 13 embert megsebesítő merénylő a támadás után taxival távozott, és ahol a rendőrök a nyomát vesztették. Christophe Castaner francia belügyminiszter bejelentette, hogy pénteken ismét megnyitják a keddi merénylet után bezárt karácsonyi vásárt.
2018.12.13 22:02

EU-csúcs: nem lesz újratárgyalt Brexit-megállapodás

Publikálás dátuma
2018.12.13 19:08

Fotó: AFP/ EMMANUEL DUNAND
Az unióban maradó 27-ek meg fogják védeni érdekeiket és alapelveiket, nem tárgyalják újra a Brexit-megállapodást - mondták vezető európai politikusok a csütörtökön kezdődő kétnapos brüsszeli EU-csúcson. Az európai vezetők meghosszabbították az Oroszország elleni szankciókat.
Angela Merkel német kancellár közölte, csak ennek tudatában lehet beszélni arról, hogy az Európai Unió további biztosítékot adjon Londonnak az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnését (Brexit) követő, korábban 2020 végéig tervezett átmeneti időszakra vonatkozóan. A német kancellár nagyon jó dokumentumnak tartja a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, már elfogadott megállapodást, és nem lát esélyt arra, hogy az 27 tagállam újratárgyalja és megváltoztassa azt.
Merkelhez hasonlóan Emmanuel Macron francia elnök is azt emelte ki, hogy nem lehet újratárgyalni a megállapodást. "Politikai vitát folytathatunk ugyan, de a megállapodás, amelyet már egyszer elfogadtunk, nem lehet megváltoztatni" - mondta. Most a brit kormányfőn a sor, hogy elmondja, milyen politikai megoldásra törekszik, hogy többséget szerezzen a szöveg hazai elfogadásához. Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint újratárgyalás nem, de egy, a jövőbeli kapcsolatokat tisztázó politikai nyilatkozat megfogalmazása elképzelhető.  Az EU-csúcson nem számít azonnali áttörésre Brexit-ügyben Theresa May sem. A brit miniszterelnök erről a helyszínen nyilatkozott.
Az Európai Unió újabb fél évvel meghosszabbította az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókat, mivel nem történt előrelépés a minszki megállapodások végrehajtásában - közölte Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében. Az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfői brüsszeli csúcstalálkozójukon egyhangúlag döntöttek a szankciók meghosszabbítása mellett, miután Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök tájékoztatást nyújtott a normandiai négyek, Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország által 2015 februárjában tető alá hozott minszki megállapodások végrehajtásának állásáról.
Az EU-csúcson a migráció is téma lesz. Ezzel kapcsolatban Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke úgy nyilatkozott, a képviselők készen állnak arra, hogy új javaslatot vegyenek fontolóra, amely általános szabályként határozná meg a migránsok tagországok közötti szétosztásán alapuló kötelező szolidaritási kvótamechanizmust. A javaslat emellett lehetőséget biztosítana a tagállamoknak arra, hogy alternatív szolidaritási formákat válasszanak objektív okokat figyelembe véve. Mint mondta, hatékonyabbá kell tenni a rendszert, és meg kell akadályozni a visszaéléseket.
Az EU-csúcson ott van Orbán Viktor is. A miniszterelnök Európai Néppárt csúcstalálkozóján vett részt, illetve térségünk országainak kormányfőivel találkozott.
2018.12.13 19:08
Frissítve: 2018.12.13 20:23