Most a romákat pécézte ki Salvini

Publikálás dátuma
2018.06.19 23:32
RÉGI TÖRTÉNET - A belügyminiszter a választási kampánya során egy illegális telepen FOTÓ: AFP/MAURO UJETTO/NURPHOTO
Fotó: /

Újra felkavarta az olasz és európai állóvizet Matteo Salvini. A Conte-kormány belügyminisztere ezúttal egy hétfő esti televíziós interjúban ismertette legújabb tervét, miszerint népszámlálás során mérné fel, hogy hány roma él az országban, s azokat, akik „jogtalanul” tartózkodnak Itáliában, deportálná. A szélsőjobboldali politikus, az Északi Liga vezetője múlt héten azzal került az európai hírek középpontjába, hogy megtagadta a menekülteket szállító Aquarius hajó számára, hogy kikössön az olasz partokon. A menekülthajót végül az új spanyol kormány fogadta be Valencia kikötőjébe. Salvini akkor a Twitteren büszkélkedett azzal, hogy „Nem vagyunk többé Európa lábtörlői. Ez az első alkalom, hogy egy Líbiából elinduló Olaszországot célba vevő hajó más országban kötött ki."

A roma népszámlálás még erősebb indulatokat kavart, a bel- és európai politikában. Tegnap az Európai Bizottság is megszólalt a kérdésben, jelezte, Olaszország szankciókra számíthat, ha nem tartja tiszteletben az emberi jogokat. Az ezekre vonatkozó szabályozás ugyanolyan közös és kötelező mindenki számára, mint a gazdasági és pénzügyi regulációk, a Bizottság pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák azt – figyelmeztette Rómát Pierre Moscovici pénzügyi főbiztos.

A legnagyobb ellenzéki formáció, a balközép Demokrata Párt egyenesen aberránsnak nevezte a belügyminiszter felvetését, a koalíciós partner Ötcsillag Mozgalomnak is kényelmetlen az ötlet, valamint emberi jogi szervezetek is sorra bírálják azt.

Salvini azzal védekezett, hogy ő csupán így akarja megvédeni a roma gyerekeket, akik nem járnak iskolába és egyértelművé tette, hogy az olasz állampolgárokat nem kívánja elkergetni az országból, az Olaszországban jogalap nélkül élő, illetve az országba illegálisan, a tengeren keresztül érkező külföldieket viszont ki fogják toloncolni.

Olaszországban 180 ezer roma él, ami az összlakosság 0,25 százaléka. Nem újkeletű politikai probléma, helyzetük évek óta csatározások tárgyát képezi. A roma családok jó része városszéli nyomortelepeken él, a roma gyerekeket gyakran használják fel zsebtolvajlásra bűnszervezetek.

Szerző
2018.06.19 23:32

Fogadta Kim Dzsong Un jobbkezét Trump, megvan a csúcstalálkozó időpontja

Publikálás dátuma
2019.01.18 21:42
Mike Pompeo és Kim Jong-csol
Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Másfél órán át tanácskoztak a Fehér Házban, majd bejelentette az amerikai elnöki hivatal: a két vezető február végén látja viszont egymást. Állítólag levelet is küldött az észak-koreai diktátor.
Február végén találkozik Donald Trump amerikai elnök Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel - jelentette be pénteken, helyi idő szerint a kora délutáni órákban a Fehér Ház. Az elnöki hivatal szóvivője, Sarah Huckabee Sanders közölte, hogy a csúcstalálkozón a felek célja az észak-koreai atomprogram megvitatása, illetve e program felszámolása lesz. A csúcstalálkozó helyszínét később jelentik be.
Az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Kim Jong Csolt, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnökét, akit Kim Dzsong Un jobbkezeként tartanak számon. Mintegy másfél órán keresztül tanácskoztak, majd a delegációt ebédelni vitte el Mike Pompeo külügyminiszter.
A háromtagú delegáció csütörtökön éjjel érkezett az amerikai fővárosba.
A Yonhap dél-koreai hírügynökség - az amerikai sajtóban is idézett - értesülései szerint a küldöttség levelet is hozott Kim Dzsong Untól az amerikai elnöknek, erről azonban a Fehér Ház közleménye nem ejtett szót.
Donald Trump és Kim Dzsong Un tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először.
2019.01.18 21:42

Ezrek búcsúztatták Gdansk meggyilkolt polgármesterét (képek)

Publikálás dátuma
2019.01.18 21:21

Fotó: AFP/ Wojtek RADWANSKI
Szombaton temetik el Pawel Adamowiczot, tiszteletére nemzeti gyásznapot hirdetett a lengyel államfő.
Múlt vasárnap egy jótékonysági rendezvényen az 53 éves Pawel Adamowicz, Gdansk ellenzéki főpolgármesterének életére tört egy merénylő. Adamowicz hétfőn blehalt sérüléseibe.
Pawel Adamowiczot szombaton helyezik örök nyugalomra a gdanski Mária-székesegyházban. A búcsúztatás már csütörtök délután megkezdődött a gdanski Európai Szolidaritás Központban.
Péntek este vitték át a főpolgármester koporsóját a bazilikába. Több ezer ember vett részt a gyászmeneten. Péntek délutánra és szombatra a lengyel államfő nemzeti gyásznapot hirdetett.
A temetést a város és a család közösen rendezi. A gyászünnepséget több lengyel város közterein óriáskivetítőkön közvetítik.
2019.01.18 21:21
Frissítve: 2019.01.18 21:37