Most a romákat pécézte ki Salvini

Publikálás dátuma
2018.06.19. 23:32
RÉGI TÖRTÉNET - A belügyminiszter a választási kampánya során egy illegális telepen FOTÓ: AFP/MAURO UJETTO/NURPHOTO

Újra felkavarta az olasz és európai állóvizet Matteo Salvini. A Conte-kormány belügyminisztere ezúttal egy hétfő esti televíziós interjúban ismertette legújabb tervét, miszerint népszámlálás során mérné fel, hogy hány roma él az országban, s azokat, akik „jogtalanul” tartózkodnak Itáliában, deportálná. A szélsőjobboldali politikus, az Északi Liga vezetője múlt héten azzal került az európai hírek középpontjába, hogy megtagadta a menekülteket szállító Aquarius hajó számára, hogy kikössön az olasz partokon. A menekülthajót végül az új spanyol kormány fogadta be Valencia kikötőjébe. Salvini akkor a Twitteren büszkélkedett azzal, hogy „Nem vagyunk többé Európa lábtörlői. Ez az első alkalom, hogy egy Líbiából elinduló Olaszországot célba vevő hajó más országban kötött ki."

A roma népszámlálás még erősebb indulatokat kavart, a bel- és európai politikában. Tegnap az Európai Bizottság is megszólalt a kérdésben, jelezte, Olaszország szankciókra számíthat, ha nem tartja tiszteletben az emberi jogokat. Az ezekre vonatkozó szabályozás ugyanolyan közös és kötelező mindenki számára, mint a gazdasági és pénzügyi regulációk, a Bizottság pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák azt – figyelmeztette Rómát Pierre Moscovici pénzügyi főbiztos.

A legnagyobb ellenzéki formáció, a balközép Demokrata Párt egyenesen aberránsnak nevezte a belügyminiszter felvetését, a koalíciós partner Ötcsillag Mozgalomnak is kényelmetlen az ötlet, valamint emberi jogi szervezetek is sorra bírálják azt.

Salvini azzal védekezett, hogy ő csupán így akarja megvédeni a roma gyerekeket, akik nem járnak iskolába és egyértelművé tette, hogy az olasz állampolgárokat nem kívánja elkergetni az országból, az Olaszországban jogalap nélkül élő, illetve az országba illegálisan, a tengeren keresztül érkező külföldieket viszont ki fogják toloncolni.

Olaszországban 180 ezer roma él, ami az összlakosság 0,25 százaléka. Nem újkeletű politikai probléma, helyzetük évek óta csatározások tárgyát képezi. A roma családok jó része városszéli nyomortelepeken él, a roma gyerekeket gyakran használják fel zsebtolvajlásra bűnszervezetek.

Szerző

Marad a német-francia együttműködés

Publikálás dátuma
2018.06.19. 22:58
FOTÓ: MICHAEL KAPPELER/AFP

Lesz közös német-francia euroövezeti költségvetési javaslat, a részleteket a két kormány év végéig dolgozza majd ki, erről állapodott meg Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő kedden a németországi Messenburg kastélyban tartott találkozón.

Merkel úgy fogalmazott, „új fejezetet” nyitnak, mert a gazdasági és monetáris unió csak akkor maradhat érintetlenül, ha a gazdaságpolitikák egymáshoz közelednek.

Az nem derült ki, mennyire sikerült közelíteni az álláspontokat, amelyek között eddig lényegi különbség feszült. Macron közös euróövezeti költségvetés mellett kardoskodott, Merkel viszont legfeljebb néhány tízmilliárd eurós beruházási alapot akart. Sokan a német-francia tandem felbomlását sem tartották elképzelhetetlennek a nézetkülönbség miatt.

Szerző

Börtönbe kerülhetnek egy elhagyott falu újjáépítői

Publikálás dátuma
2018.06.19. 19:05
Forrás: Facebook/Fraguas Revive
Börtönbüntetéssel néz szembe a spanyol Colectivo Fraguas Revive hat tagja, amiért újjáépítettek egy egykor lakott, ám mára elhagyott falut - írja az Euronews. A csoport 5 éve fordított hátat a városoknak, és kezdett a felújításba, ám az ellenük ítélő bíróság szerint munkájuk illegális lakásfoglalásnak minősül.

A Fragas - egy apró spanyol falu a Guadalajara hegység lábainál - az 1960-as években néptelenedett el. A kollektíva, mely az újjáépítést végezte, 5 évvel ezelőtt érkezett a faluba.

A regionális kormány ellenzi a csoport tevékenységét. Részben azzal érvelvnek, hogy a lakosok jelenléte tűzveszélyes a falut körülvevő erdőre nézve. Pénteken a Castilla-La Mancha-i feljebbviteli bíróság úgy döntött, a csapat törvénytelenül foglalta el a területet, ezért hat embert 18 hónap börtönbüntetésre, és 16 380 euró közös befizetésére ítélt. Ha az összeget nem tudják előteremteni, még három évnyi börtönnel néznek szembe. A fentieken kívül nekik kell állniuk az általuk újjáépített házak lerombolásának költségét is.

Forrás: Facebook/Fraguas Revive

Forrás: Facebook/Fraguas Revive

A csoport célja az önfenntartás volt. Napelemeket helyeztek el és vízturbinával felszerelt, hidroelektronikus rendszert építettek ki. Jaime Merino, a csapat szóvivője szerint a kollektíva a helyiekkel is jó viszonyt alakított ki - az első dolog, amit tettek az volt, hogy újjáépítették a falu egykori temetőjét, gesztusként a falu valamikori lakói felé. "Úgy tűnt, ez egy nagyszerű ötlet, nagyon örültek neki" - mondta erről Merino. Az egyik régi lakos még egy könyvet is adott nekik, amit ő írt a falu történetéről - az ebben szereplő fényképeket is használták a házak helyreállításánál.

Forrás: Facebook/Fraguas Revive

Forrás: Facebook/Fraguas Revive

"Meg kell változtatni a törvényt, hogy a fiatalok, akik el akarják, könnyebben el tudják hagyni a várost, anélkül, hogy ennek óriási anyagi vonzata lenne" - nyilatkozta Merino az Euronewsnak. Véleménye szerint azért fordultak ellenük a hatóságok, mert a régió felkapott vadászhely, jelenlétük pedig zavarja a vadászatot. Minden jogi fórumon megpróbálják megtámadni az ítéletet.

Szerző