Veszedelmes viszony

Publikálás dátuma
2018.06.21. 07:30
FOTÓ: AFP/RICHARD BOUHET
Donald Trump jobboldali radikális, populista politikusokat meghazudtoló módon avatkozott be a német belpolitikába Merkel ellen.

Az amerikai elnök kedden a Twitteren egyenesen azzal vádolta a német hatóságokat, hogy hamis adatokat közöltek a németországi bűnözéssel kapcsolatosan. Szerinte ennek mértéke a bevándorlás miatt valójában tíz százalékkal emelkedett, ám a szervek „nem akarnak beszámolni erről a bűnözésről”. Ami különösen sajátos: az amerikai elnök, aki rendszeresen vádolja hamis hírek közlésével a CNN-t, vagy a New York Timest, nem közölte, honnan is vette ezeket az információit. Ugyanakkor megjegyezte, „más országokban még rosszabb a helyzet. Légy bölcs, Amerika”.

Azon nyilván el lehet vitatkozni, ez a bejegyzése mennyire volt okos, ám Európában a populisták biztosan többen éljenzik azt a mondatát, amely szerint „Határok nélkül ország sincs”.

Angela Merkel Emmanuel Macronnal tartott közös, kedd délutáni sajtóértekezletén utasította vissza Trump állítását. Mint mondta, a rendőrség nemrégiben közzétett bűnügyi statisztikáiból éppen az derül ki, hogy e téren „enyhén pozitív változásokról” lehet beszámolni, ami „önmagáért beszél”.

A Horst Seehofer bajor belügyminiszter által májusban közölt adatok szerint az elmúlt évben a bűnözés 1992 óta a legalacsonyabb szintre csökkent Németországban. A rendőrség 5,76 millió kisebb-nagyobb bűncselekményt jegyzett fel a 2017-es esztendő folyamán. A nem német állampolgárságú gyanúsítottak aránya 2016-hoz viszonyítva 40,4 százalékról 34,8 százalékra csökkent. A rendőrség nyomozását az esetek 57,1 százalékában koronázta siker, ami csekély emelkedés az előző évi 56,2 százalékhoz viszonyítva. Ugyanakkor ilyen jól még sosem teljesített a német szövetségi rendőrség. Jelentősen visszaesett a betörések és a zsebtolvajlások száma. Mintegy 23 százalékos a csökkenés.

Amikor Trump szóvivőjénél azt firtatták, a számok teljesen mást mondanak, mint amit az amerikai elnök állít, azt közölte, „nem ismerem a statisztikákat”. James Comey, az FBI volt igazgatója nem kertelt, amikor kedd esti berlini fellépése során kijelentette: „Trump folyamatosan hazudik”. Martin Schulz, a német szociáldemokraták volt elnöke pedig a Twitteren azt közölte, „Donald Trump igazi szakértőnek mondhatja magát a bűnügyi statisztikát illetően. Hallgatási pénzt fizetett pornósztároknak, illegális kapcsolatokat tartott fenn Oroszországgal, illetve kampánymenedzsere a rács mögé került. Több német politikus azt közölte, a berlini külügyminisztérium kéresse be az Egyesült Államok sajátos kijelentéseiről ismert nagykövetét, Richard Grenellt.

Nem mindenki fordult azonban az amerikai elnökkel szemben. A jobboldali radiális Alternatíva (AfD) alelnöke szerint Trump a titkosszolgálata révén jobb információkkal rendelkezik a németországi bűnözésről, mint a berlini kormány.

Trump azonban nemcsak e kérdésben fordult a német vezetés ellen. Hétfőn azt írta a Twitteren, hogy a német szövetségi kormány bizalmi válságot él át, s „az emberek Németországban a vezetésük ellen fordultak”. Az amerikai elnököt cseppet sem zavarta, hogy ebből a megjegyzéséből egyetlen szó sem igaz. A koalíciós feszültséget a CDU és a CSU között ugyanis nem az idézte elő, hogy a németek fellázadtak volna a kormány ellen, hanem az ok Horst Seehofer különutas politikája a menekültkérdésben. Trump azt is megjegyezte, hogy a bevándorlás megrendíti „az amúgy is ingatag berlini koalíciót”. Szerinte eleve hiba volt, hogy Európában menekültek millióinak nyújtottak menedéket, mert „az ottani kultúra nagyon megváltozott”.

Az amerikai elnök példaként említette Németországot annak kapcsán, hogy a bevándorlás révén jelentősen nő a bűnözés. „Nem akarjuk, hogy az, ami Európában történt a bevándorlással, nálunk is megtörténjen”.

Christian Hacke német politológus szerint Trump kirohanása mögött az áll, hogy féltékeny Németország gazdasági teljesítményére. Olyan számokat mutathat fel az export terén, amelyekről az Egyesült Államok csak álmodhat.

Szerző

"Szégyen" - Óriási a felháborodás Trump bevándorláspolitikája miatt

Publikálás dátuma
2018.06.20. 23:00
Családjuktól elválasztott gyerekek egy gyűjtőtáborban. Fotó: HERIKA MARTINEZ / AFP
Ketrecbe zárt, zokogó gyerekek képei járták be a világhálót: nemrég látott napvilágot a tény, hogy Trump zéró tolerancia bevándorláspolitikája eredményeként a bevándorlóktól a mexikói határon erővel választják el gyermekeiket. Miután még a pápa is bírálta az Egyesült Államok gyakorlatát, Donald Trump végül elnöki rendeletet adott ki, hogy több családot ne szakítsanak szét a hatóságok. Más tekintetben nem változik a kormánypolitika.

Aktivisták zavarták meg az Egyesült Államok belbiztonsági hivatalának vezetőjét, Kirstjen Nielsent, amint éppen egy mexikói étteremben vacsorázott - adja hírül a thehill.com. A helyzet iróniája, hogy a demonstráció közvetlen előzménye az, hogy napvilágot látott: a Trump-kormány bevett gyakorlata az illegális bevándorlóktól a mexikói határon erővel elválasztani gyermekeiket.

Nielsen a mexikóiakat sújtó, sokat kritizált "zéró toleranciás" bevándorlás-politika arca. Az aktivisták ennek megváltoztatását követelték tőle, továbbá a texasi gyűjtőtáborok felszámolását. "Szégyen" - tették hozzá kiabálva.

Demonstrálók technikái: "emberi mikrofon"
A kiabálás mellett olyan tüntetésekről ismert technikákat is használtak az aktivisták, mint például az "emberi mikrofon", vagy más néven "közösségi hangosítás". Ennek lényege, hogy az épp aktuális vezérszónok mondatait egyszerre, fennhangon utána mondja a többi tüntető is, így téve jól hallhatóvá az elmondottakat. Magyarországon például a Hallgatói Hálózat szakította meg ilyen módszerrel a 2012-es Educatio kiállítás megnyitóját, sikeresen átvéve a szót az Oktatási Hivatal profi színpadi hangosítással felvértezett elnökétől.

Miután a ketrecbe zárt, zokogó gyerekek képei bejárták a világhálót, a "zéró tolerancia" politikája közfelháborodáson kívül nemzetközi tiltakozást is kiváltott. Kedden a mexikói kormány minősítette "kegyetlen és embertelen" gyakorlatnak, szerdán pedig egyrészt Ferenc pápa fogalmazott meg éles bírálatot, másrészt Justin Trudeau, kanadai kormányfő is, aki országa parlamentjében szintén "rossznak" és "elfogadhatatlannak" nevezte mindazt, ami az amerikai-mexikói határon történik - írja az MTI. Az Egyesült Államokban a republikánus politikusok körében is szélesedik az elégedetlenek és a bírálók tábora. Peter King, New York republikánus képviselője például egy interjúban kifejtette: támogatja ugyan Trump bevándorlási politikáját, de nem ért egyet a gyermekek elszakításával, és ezt a gyakorlatot szerinte fel kellene függeszteni.

Családjuktól elválasztott gyerekek egy gyűjtőtáborban. Fotó: HERIKA MARTINEZ / AFP

Családjuktól elválasztott gyerekek egy gyűjtőtáborban. Fotó: HERIKA MARTINEZ / AFP

Végül Donald Trump is meghajolni látszik a követelések előtt. Az amerikai elnök azt fontolgatja, hogy elnöki rendelettel dönt a családok szétszakításának megszüntetéséről - jelentette a republikánusokhoz közelálló Fox televízió. Értesüléseik szerint a rendelet lehetővé tenné, hogy az illegális bevándorlók gyermekei hosszabb ideig a letartóztatott családtagjaikkal maradhassanak. Trump nem sokkal az információ nyilvánosságra kerülése megerősítette a hírt, és - Kirstjen Nielsen jelenlétében - alá is írta a rendeletet.

Szerző
Frissítve: 2018.06.21. 01:47

Politikus rúgott ágyékon egy rendőrt, felfüggesztett börtönre ítélték (videó)

Publikálás dátuma
2018.06.20. 19:10

Két év és 2 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bukaresti bíróság Cristian Boureanu volt parlamenti képviselőt, aki egy évvel ezelőtt ágyékon rúgott egy rendőrt, és kezét a gépkocsi ajtajának nyílásába szorította - számol be a maszol.ro.

A hivatalos személy elleni erőszakért bűnösnek talált Boureanut 7 ezer eurós erkölcsi kártérítés megfizetésére és a rendőr 240 ezer lejes kórházi számlájának egyenlítésére is kötelezte a bíróság.

Boureanu autóját 2017. júniusának elején egy rutinellenőrzés során állították meg a közlekedési járőrök. Az erősen ittas politikus szidalmazta és fenyegette a rendőröket. „Nyugdíj nélkül hagylak! Széttöröm a képedet!” – kiabálta. A volt képviselő ágyékon is rúgta az egyik rendőrt, aki a felvételek tanúsága szerint ezután leütötte őt.

Szerző
Témák
Románia