Tankönyvek - Ingyenes bosszúság?

Publikálás dátuma
2018.06.21 07:04
VÁLTÁS Ötven százalékról tíz százalékra eshet vissza a magántankönyvek aránya FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
Aláhúzott, összefirkált, gyakran használhatatlan ingyen tankönyveket kapnak a diákok, ezért sok szülő kénytelen saját és új példányt vásárolni.

Noha a kormány gyakran eldicsekszik azzal, hogy intézkedéseinek hála 9. osztályig minden gyerek ingyen kap tankönyvet, a Szülői Hang kutatásából kiderült, a kormány-kommunikáció nem teljesen fedi a valóságot, az ingyen tankönyv valójában ingyen könyvtárhasználatot jelent. Az állam által biztosított tankönyvekbe a gyerekek az év során nem jegyzetelhetnek, és tanév végén vissza kell azt juttatniuk az iskolai könyvtárba. Ha a könyvbe a diák mégis beleírt vagy a könyv megsérült, a szülő felelőssége annak pótlása vagy "a kár" megtérítése.

A több mint kétezer szülő megkérdezése alapján készült felmérésből kiderült, hogy a gyerekeknek az év elején kiosztott kölcsönkönyvek több mint fele (60,2 százaléka) már eleve rossz állapotú vagy a beleírások miatt korlátozottan használható volt. A legtöbb szülő szerint ez nagyban akadályozza a tanulást is, 10 százalékuk ezért végül úgy döntött: az ingyenes példányok helyett inkább vesz egy újat a gyerekének.

- Ha már a szülők is ugyanazokat a problémákat látják, mint a tankönyves szakma, a döntéshozóknak komolyan el kellene gondolkodniuk azon, hogy valamit nagyon rosszul csináltak az elmúlt években - értékelte Romankovics András a Szülői Hang Közösség legfrissebb kérdőíves felmérésének eredményeit. A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) elnökhelyettese szerint nem meglepő, hogy a szülők is egyre szélesebb körben utasítják el a hibáktól hemzsegő, újfejlesztésű állami tankönyveket, ők is kezdik megérteni, hogy az olcsó, ám silány minőségű tankönyvek használata bűn a gyerekekkel szemben.

- Sokszor rossz állapotú könyveket kaptunk, ami miatt meg kellett vennem, mert képtelenség volt tanulni belőle. Az év folyamán nem lehet beleírni, aláhúzni benne semmit, ez akadályozza a tanulást. Év végén vissza kell vinni, de a gyereknek még szüksége volna rá, mert olyan könyv, amiből érettségizik, ezért nekem ezeket meg kell vennem. Hol itt az ingyen tankönyv? Felét megveszem év elején, mert amit kapunk, használhatatlan, másik felét év végén, mert vissza kell adni. Szörnyű ez a rendszer! - írta az egyik szülő. Egy másik megkérdezett arra is rámutatott, hogy vannak olyan feladatok, amelyek előző évekre való utalással kezdődnek: "Vedd elő a 6. osztályos tankönyvet. Ilyenkor mit kellene elővenni, ha visszaadtuk?" - vetette fel.

A válaszadók nagy többsége (84,1 százaléka) szerint azzal is tovább romlik az oktatás minősége, hogy a jelenlegi szabályozás értelmében a következő tanévre lehetett utoljára magánkiadóktól közismereti tankönyveket rendelni, a 2019-20-as tanévtől kezdve a nem állami tankönyveket már nem lehet iskolai keretből beszerezni. "Az állami könyvek színvonala általában alacsony. Hol indokolatlanul részletes, hol eget verően pontatlan. A gyerekem annál a tanárnál jut értelmes tudás birtokába, aki nem az állami könyvből tanítja őket" - olvasható a szülői vélemények között.

Romankovics András szerint jelenleg mintegy 50-50 százalékos arányban szerepelnek az állami és magánkiadók könyvei a tankönyvjegyzékben, ám az iskolai megrendelések kétharmadát az állami tankönyvek teszik ki. - Több jelzés is érkezett hozzánk arról, hogy egyes tankerületek felülbírálják az Oktatási Hivatal által jóváhagyott tankönyvjegyzéket, és telefonon utasítják az iskolákat, mely könyveket rendelhetik meg - állítja a TANOSZ elnökhelyettese. Mint mondta, írásos nyoma nincs az ilyen intézkedéseknek, mivel abszolút szabályellenesek, ám a tankönyvforgalmi adatok alátámasztják az iskolai tankönyvfelelősök, igazgatók jelzéseit.

Romankovics úgy véli, ha minden a kormány szándékainak megfelelően halad, a magánkiadók jelenléte a jelenlegi 50 százalékról hamarosan 5-10 százalékra eshet vissza a tankönyvjegyzékben.

Tartalmi problémák is vannak bőven
A problémákkal az állami tankönyvek fejlesztését végző Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) is tisztában van. Az Intézet saját felméréséből kiderült: pedagógusok mintegy 80 százaléka nem szívesen használja az új állami tankönyveket. A vezetői összefoglalóban pedig arról lehet olvasni, hogy a legjobbnak titulált másodikos kísérleti olvasókönyvvel "való elégedettséget tükrözi, hogy összességében jó (4,0) osztályzatot kapott, alig rosszabbat, mint a kipróbálók által használt korábbi tankönyvek." Ezzel lényegében a fejlesztők is elismerték, hogy még a legjobbnak tartott kísérleti tankönyvek sem érik el a korábbi tankönyvek színvonalát.Szerző
2018.06.21 07:04

Bizonytalanságban tartják a kirúgott szívsebész betegeit

Publikálás dátuma
2018.09.23 17:02

Fotó: kardio.hu/
Elvileg megállapodás született arról, hogy Székely László elvégezheti az előjegyzett műtéteket, de egyelőre a főorvos neve nem szerepel a hétfői kiírásokban. Kirúgása után volt olyan beteg, akit a műtőasztalról vettek le, mást hazaküldtek.
Hiába született az egészségügyért felelős államtitkárság közvetítése mellett megállapodás az intézetvezetésével arról, hogy Székely László szívsebész példátlanul hosszú felmondási ideje alatt még megoperálhatja az előjegyzett betegeit, eddig még az Országos Kardiológiai Intézetből senki nem kereste meg az érintetteket, hogy mikor mehetnek a műtétre. A Népszava információi szerint – noha már operálnia kellene hétfőn – a műtéti kiírások egyikén sem szerepel aznapra a főorvos neve. Székely László szívsebészt a múlt hét szerdán reggel, még a napi műtéti program kezdete előtt azonnali hatállyal állította fel székéből az Országos Kardiológiai Intézet vezetője. A megbízott főigazgató a lépést azzal indokolta, hogy egy államilag finanszírozott szívműtéthez kapcsolódóan privát mellplasztikai műtétet is végzett az orvos egy betegen. Információink szerint ugyanakkor a komplikációkkal zajló szívbillentyű-műtéthez azért hívtak plasztikai sebészt, mert a beavatkozás közben az implantátum kiszakadt. Az intézetben két ilyen eset is történt az egyik még 2017-ben, a másik fél éve. A beavatkozások után közvetlenül azonban egyik esetben sem jelezték a főorvosnak, hogy hibát követett el. Most az egyik asszony egy Facebook-bejegyzésben megírta a valós történetet: szerinte az orvos nem kért pénzt, sőt, ő utóbb se fizetett senkinek azért, mert a műtét közben az egyik kiszakadt mell-implantátumát cserélték.
A kirúgott főorvos visszavételéért eddig 52 orvos írt alá petíciót a vele dolgozó 72-ből. A betegek is szerveződnek, tiltakozva a főorvos elleni eljárás miatt. Néhány nap alatt csaknem 1500-an csatlakoztak a Székely László szívsebész kirúgása ellen tiltakozó csoporthoz. Volt és leendő páciensei állnak ki az orvos mellett és követelik visszahelyezését a posztjára. Sok bejegyzésben aggódnak a múlt hét szerda óta elmaradt műtétjeik miatt. Ezekből már legalább féltucat is lehet. Egyikük, akit éppen a kirúgása napján operált volna a főorvos, azt írta: hogy vele szeptember 19-én csak annyit közöltek: elmaradt a beavatkozás, menjen haza, azóta várja az új időpontot. Volt olyan is, akit fölvittek a műtőbe, és már majdnem elkezdték a kismetszésű eljárás helyett a nagyobb vágással járó operációt, amikor az altatóorvos jelezte: a betegnek ilyen beavatkozásra nincs hozzájáruló nyilatkozat. Ezért őt visszavitték a szobájába, hogy ébredés után tisztázzák vele, vállalja a másik műtéti-technikával is a műtétet. Arról korábban írtunk, az Országos Kardiológia Intézetben Székely László egyedüliként végez, úgynevezett minimál invazív eljárást a szívbillentyű műtéteknél. Ezt azt jelenti, hogy a főorvos öt-hat centiméteres bordaközi metszéssel cserél, vagy ha lehetséges újraépíti a saját elhasználódott szívbillentyűt, ültetett be műszívet. Ezzel a technikával a beteg gyorsabban és kevesebb szövődménnyel gyógyul, mint a hagyományos eljárással, amikor a szegycsont átvágásával nyitják meg a beteg mellkasát. Az országos szaktekintélynek számító Székely László az Egészségügyi Szakmai Kollégium szívsebészeti tagozatának vezetője is.  Úgy tudjuk elbocsátására úgy került sor, hogy előtte se vizsgálat se egyéb eljárás nem zajlott ellene.
Szerző
2018.09.23 17:02

Hatos lottó – Itt vannak a nyerőszámok

Publikálás dátuma
2018.09.23 16:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 38. héten megtartott számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok:  3 (három) 21 (huszonegy) 22 (huszonkettő) 26 (huszonhat) 36 (harminchat) 45 (negyvenöt) Nyeremények:  6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 357 905; a 4 találatos szelvényekre 6945; a 3 találatos szelvényekre 1705 forintot fizetnek.
Szerző
2018.09.23 16:57
Frissítve: 2018.09.23 16:57