Puskás elmondja sérülésének történetét

Publikálás dátuma
2018.06.22 13:10

Fotó: /
Gólzáporos győzelem a VB-n és egy drámai sérülés

A magyar-nyugatnémet labdarúgó mérkőzés után hétfőn a svájci labdarúgó szurkolók sokkal, de sokkal többet beszéltek a magyar csapat újabb szenzációs eredményéről, mint saját csapatuk játékáról.

A mérkőzés lefolyását, a szebbnél szebb gólok történetét, labdarúgóink újabb nagyszerű fegyvertényét olvasóink is bizonyára jól ismerik. Ezért most inkább a mérkőzést követő eseményekről számolok be, elsősorban arról, ami mindnyájunkat legközelebbről érint: Puskás öcsi egészségi állapotáról.

Puskás Öcsi: így történt!

A mérkőzés befejezése után szürke Pobjeda-kocsi állott meg a pálya főbejárata előtt. A kocsiban Kreisz doktorral, a magyar csapat orvosával együtt a sérült Puskás Ferencet 'helyezték el. Érdekes, hogy még akkor is számtalan autogramkérő indított ostromot a magyar játékos ellen. Fényképészek vették körül, hogy megörökítsék azt a pillanatot, amikor Puskást elszállítják a bázeli pályáról. Ahogy megérkeztek Solothurnba, Kreisz dr. azonnal gondos ápolás alá vette Puskást. A magyar csapat, amely körülbelül egy órával később érkezett autóbuszon, már azt a hírt hallotta, 'hogy némileg javult a magyar csapat kapitányának állapota. Játékosaink egymásnak adták a kilincset, mindenkinek volt egy-egy megnyugtató szava a kitűnő játékodhoz. Puskás így mesélte el sérülésének történetét:

— Czibor a balszélen szaladt a labdával. Kiáltottam neki: kiugrom és adhatod! Zoli igen okosan kivárt egy pillanatig és az alkalmas időpontban odagurította elém a labdát. Én egy pillanattal előbb értem el, mint a velem szinte egyszerre rajtoló Liebrich és bal lábfejemmel már elrúgtam a labdát, amikor láttam, hogy Liebrich szándékosan a bal bokámra tart. Igyekeztem félre lépni, de egy gondolattal sajnos elkéstem. Sikerült Liebrich alattomos faultja...

Liebrich Posipallal mór előzőleg azzal a szándékkal cserélt helyet, hogy Puskással szemben erőszakot alkalmazzon. Megkérdem Puskástól, hogy amikor ordító gólhelyzetben a 16-osos belül hallatlanul durván felvágta őt Liebrich, a földről feltápászkodva, mit mondott a német játékosnak. Puskás nevetve mondja:

— Azt mondtam neki, hogy 1:0 a javadra. Sajnos, a végeredmény 2:0 lett.

Sebes Gusztáv nyilatkozata

A hatalmas meleg ellenére is kitűnő játékot nyújtott a magyar csapat. Látszik játékosainkon, hogy nem elbizakodottak és minden mérkőzésre a legkomolyabban készülnek. — Aztán elgondolkozva hozzátette: — Két gól könnyelműségből esett ezen a mérkőzésen is ...

— És a játékvezető?

— Ling jól bíráskodott, de túlságosan a partjelzőkre bízta magát, emiatt nézte el a legalább négyméteres lesből esett első gólt és még legalább három többméteres lesállást is. A 11-esnél azonban súlyos hibát követett el. Puskás felvágásáért feltétlenül büntetőt kellett volna adnia.

Ezután Liebrich nyugatnémet játékos magatartását bélyegezte meg kemény szavakkal:

— Ilyen játékos nem való világbajnoki mezőnybe. Mi megcsodáljuk az igazi tudást, a brazilok labdaművészetét, az uruguayiak technikáját és minden csapatban találunk valamit, amiből tanulhatunk. A nyugatnémet játékosoktól — sajnos — nem tanulhatunk semmit.

Mándi Gyula állami edző kivételesen szintén elégedett a csapat játékával: Óriási technikai és taktikai fölényben voltunk. Az az érzésem, hogy más csapat nem tudott volna ilyen eredményt elérni az erős nyugatnémet válogatott ellen. Játékosaink a különböző taktikai elgondolások egész tárházát vonultatták fel anélkül,.hogy erről előre beszéltünk volna. Nagyon örülök, hogy tíz emberrel is olyan lelkesedéssel, határtalan szívóssággal küzdöttek a fiúk, ami megmutatja, hogy a csapat erkölcsileg is egységes, erős, szilárd.«

Játékosaink körében sok szóbeszédre adott alkalmat a nyugatnémetek három gólja. A legtöbbet Grosicsot kérdezgették, hogyan követhette el a második gól előtti hibát. Grosics a következőket mondta:

— Tíz eset közül kilencszer ugyanezt csinálom: kifutok a kapuból és igyekszem elrúgni vagy elpasszolni a labdát. Sajnos, most a ballábamra jött a labda s ezzel nem tudok még elég jól rúgni. Azt kell megoldanom, hogy a ballábam se legyen suta és akkor elkerülhető az ilyen ballépés.

Egy osztrák újságíró megállapítja, hogy minden eddigi elképzelésével szemben az a futball, amit a magyarok játszanak, a következőket írja: Van, aki a magyarok játéka láttán meghúzza a mérleget, lefekszik a földre és sír, mások viszont Puskást leterítik. Ez volt Liebrich. És ami ezután következett? Sebes a pálya széléről ránézett Liebrichre. Te ezt követted el — volt a tekintetében — és mit használ ez neked? És Liebrich akkor félrenézett…

Népszava 1954. június 22.

Szerző
Témák
2018.06.22 13:10

Orbán strasbourgi beszéde a jogállamiságról

Publikálás dátuma
2018.10.28 10:00

Fotó: /
Magyarországot úgy működtetik, mint egy nagyvállalatot - Nem figyelmeztetés volt, hanem ígéret
Mi arra figyelmeztetjük Nyugat-Európát, hogy a két veszélyes jelenség, a kommunista örökség és a gazdaság mindenhatósága egyesülhet. (…) A posztkommunista elit nyíltan kijelentette Magyarországon, hogy egy országot úgy kell működtetni, mint egy nagyvállalatot.
Innen már csak egy lépés, hogy a hatalom, ha érdeke megkívánja, átlépje a jogállamiság határait…

 Népszava 2006. október 28.
2018.10.28 10:00
Frissítve: 2018.10.28 10:00

A náci vezetők kivégzése

Publikálás dátuma
2018.10.17 16:00

Fotó: /
Göring öngyilkos lett. A kivégzettek holttesteit katonai autón egy meg nem nevezett német tengeri kikötőbe vitték és ott a tengerbe süllyesztették.
Nürnbergben a szerdára virradó éjszaka 1 óra 11 perekor Ribbentroppal megkezdték a náci vezérek kivégzését. Az utolsó kivégzésre 2 óra 48 perckor került a sor.
Eredetileg éjfélkor akartak hozzáfogni, de Göring öngyilkossága miatt elhúzódott az ítélet végrehajtása. Göring háromnegyed 11 órakor ciánkálit vett be. Nem sikerült kinyomozni, hegy hogyan jutott a méreghez. A vizsgálat megindult.

 A négyhatalmi bizottság hivatalos közleményt adott ki a kivégzésekről és Göring öngyilkosságáról. A kivégzettek holttesteit katonai autón egy meg nem nevezett német tengeri kikötőbe viszik és ott a tengerbe süllyesztik. A börtönbüntetésre ítélt nácikat a spandaui börtönben helyezik el.

 Népszava 1946. október 17.
Témák
nácik
2018.10.17 16:00
Frissítve: 2018.10.17 16:00