VB évforduló: 14 percnyire voltunk a továbbjutástól

Publikálás dátuma
2018.06.23 10:12

Fotó: /
Búcsú a Mundialtól 76 perc remény után

A szokásos volt a program: séta, könnyű mozgás, jóízű ebéd, pihenés, taktikai értekezlet, tévénézés, azután korán indulás a Nuevo Alitaibix stadionba. Az angol White sípjelére így kezdett a két csapat:

MAGYARORSZÁG: Mészáros — Martos, Kerekes, Garaba, Varga — Müller, Nyilasi, Pölöskei — Fazekas, Törőcsik, Kiss.

BELGIUM: Pfaff — Gerets, Meeuws, L. Millecamps, Baecke — Vandersmissen, Coeck, Ceulemans, Vercaute- ren — Vandenbergh, Czerniatynski.

Tóthról, a magyar válogatott stabil balhátvédjéről, nem sokkal a mérkőzés előtt derült ki: változatlanul gondjai vannak a fogával, erős fájdalomról panaszkodott, ezért a magyar együttes szakvezetői — helyesen — úgy döntöttek: helyén, a balhátvéd posztján Varga játszik.

Eléggé foghíjasak voltak a lelátók széksorai (30 ezer néző), amikor megkezdődött a játék. Meglehetősen komótos tempóban... A belgák nem nagyon ambicionálták a támadásokat, átengedték a pálya közepét a magyaroknak. Ennek megfelelően némi mezőny fölényünk jegyében telt el az első negyedóra, de ez csak szögletekben jutott kifejezésre, gólhelyzet egyáltalán nem alakult ki Pfaff kapuja előtt.

Élénkült az iram, a belgák is egyre inkább belelendültek. Mégis a 17. percben Varga 25 méteres nagy lövése okozott komoly gondot Pfaffnak, szögletre hárított. Nem sokkal később, a másik oldalon Vandenbergh 17 méteres bombáját Mészáros vetődve védte. A 24. percben előbb Fazekas ügyetlenkedett el jó helyzetet, majd Czerniatynski fejese alig szállt mellé.

A magyar fölényt jelezte, hogy a 25. percben Kiss, egy jobb oldali beadás után, az ötösről, teljesen tiszta helyzetben fölé fejelt. Három perc múlva megszületett a vezető magyar gól. Bal oldali akció közben Varga (!) kitűnően lépett ki három belga védő közül, faképnél hagyta őket, és 12 méterről biztosan lőtt félmagasan a kapu bal oldalába (1—0 Magyarország javára).

A gól után — rákényszerültek! — kitámadtak a belgák, de nem tudtak igazán veszélyes helyzetet teremteni a magyar kapu előtt. Jellemző, hogy az egyetlen, igazán gólt ígérő helyzetük, egy szabadrúgást követően volt: a 34. percben Coeck 20 méteres bombája a bal kapufáról vágódott ki. Kiegyenlített volt a küzdelem, de inkább a magyar akciók jelentettek az első játékrész hajrájában is gólveszélyt, azonban csatáraink a döntő pillanatokban kissé ügyetlenkedtek. Az utolsó lehetőség mégis a belgák előtt adódott: Vandenbergh közeli fejese épphogy fölé szállt. Mégis — és ez a legfontosabb —, a félidő egygólos magyar előnnyel ért véget.

Vandersmissen helyett Van Moer állt be a belgáiknál a második félidőre. Sajnálatos sérüléssel kezdődött ez a játékrész: egy előrevágott labdára egyszerre ugrott fel Pfaff és Gerets, a kapus valósággal letaglózta játékostársát, aki — a lelátóról legalábbis így látszott — néhány pillanatnyi ájulás, majd hosszas ápolás után csak hosszú percek múlva tért vissza.

Az 53. percben gólszerzési lehetőség adódott a magyarok előtt: Kiss baloldali beadását követően Nyilasi pontosan fejelt az érkező Törőcsik elé, aki azonban 17 méterről fölé lőtt. Nem sokkal később újra Nyilasi került helyzetbe, de gyámoltalanul fejelt a kapu mellé.

A két 16-os között folyt a játék. A 63. pereiben a még gyengélkedő Gerets helyére Plessers állt be. Rögtön utána Czerniatynski éles szögből lőtt, Mészárosról kivágódott a labda. A 67. percben előbb Vandenbergh lábáról szedte le a labdát Mészáros, az ellentámadásnál viszont Fazekas tisztán ugrott ki, de a kapujából kifutó Pfaff a 16-os előtt „elgázolta”. A szabadrúgásból semmi sem lett. Müller helyére Sallai, nem sókkal később Kiss helyére Csongrádi állt be, jelezve: egyre inkább a védekezést tartotta fontosnak Mészöly Kálmán.

Balszerencsénkre... A 75. percben Czerniatynski fejese még ugyan mellé szállt, de egy perc múlva már sikerült az egyenlítés a belgáknak. Ceulemans végigverekedte magáig az egész bal oldali magyar védelmen, bár elesett, felpattant a 16-osunkon belül, jól adott középre, és a menetrendszerűen érkező Czerniatynski 10 méterről, nem túl erősen a jobb alsó sarokba gurított (1—1).

Amint az várható volt, a hátralevő percekben a belgák „eldugták” a labdát. A 80. percben a kitörő Töröcsiket Meeuws gáncsolta, 25 méterre a belga kaputól (sárga lapos figyelmeztetést kapott a belga hátvéd), a szabadrúgásból azonban Nyilasi Pfaff kezébe ívelt. A befejezés előtt még Vandenbergh számára adódott gólszerzési lehetőség, de ívelését Mészáros ujjheggyel fölé tolta. Maradt tehát az 1—1 és ez egyet jelentett azzal, hogy a belgák csoportelsőként jutottak a legjobb 12 közé, a magyar válogatott pedig elbúcsúzott a Mundialtól.

Népszava 1982. június 23.

Szerző
Témák
2018.06.23 10:12

Rezsicsökkentés a pártállamban - Nincs új a nap alatt

Publikálás dátuma
2018.12.09 11:00

Fotó: /
Rezsifelelős mozgalom az Elzett gyárban
Komoly politikai nevelésre és az elvi kérdések gyakorlati alátámasztására volt szükség, hogy az értelmiségi dolgozók megértsék: jól végzett munkájuk nélkülözhetetlen a demokráciában, az ország újjáépítésében. Abban a mértékben, ahogy ezt megértették, egyre jobban és egyre szélesebb körben mozdultak meg az értelmiségi rétegek. Különösen a magántisztviselőkre gondolunk, akik munkaversenyben ötletekkel, ésszerűsítéssel egyre méltóbb társai, szövetségesei munkásságnak.
Ilyen újítás történt legutóbb az Elzett gyárban. ahol a Magántisztviselők Szakszervezete által nemrégiben kezdeményezett üzemi könyvelést már bevezették. Az üzemi könyvelés tapasztalatait most a gyakorlatban a rezsifelelős-mozgalom megszervezésével hasznosítják. A rezsifelelős-mozgalomról Berki Mihály, az Elzett kereskedelmi igazgatója mondja a következőket.
Műhelydolgozókból rezsifelelős
— A rezsifelelős minden hó napban megkapja a felelőssége alá eső műhely üzemi könyvelési kivonatát és annak alapján ellenőrzi és csökkenti a rezsiköltséget.
Jancsecz Antal, az üzemi könyvelés vezetője kifejti, hogy a demokráciában az adminisztráció, maga az üzemi könyvelés is, a termelés szerves része. Elmondja Jancsecz elvtárs, hogy a rezsifelelősöket a műhelyből válogatják ki. Éspedig úgy, hogy minden műhely egy másik műhelyből kap rezsifelelőst
— Természetesen a rezsifelelős lelkiismeretesen elvégzi műhelybeli munkáját is, mert az ellenőrző megbízatás nem érintheti a munkabeosztást. Csökkenteni akarjuk a költséget, nem pedig külön költséget támasztani azzal, hogv új ellenőrzőket állítsunk be, vagy pedig új munkásokat azoknak a helyére, akikből rezsifelelősök lettek.
Miből áll a rezsifelelős munkája?
Mindjárt megtudjuk, ha megnézünk néhány javaslatot, amelyet a rezsifelelősök dolgoztak ki. Itt van például Hunyik Nándor szerszámlakatosnak, a szerszámműhely rezsifelelősének javaslata. Bevezetőben alaposan megkritizálja azt a kimutatást, amelyet az üzemi könyveléstől kapott. Hiába írják nekem ide azt, hogy ennyi meg ennyi forint. Azt írják inkább, hogy hány fúró... Abból majd meg tudom állapítani, csökkent-e az e havi fúróköltség. Mi szerszámmal dolgozunk nem forinttal.
Az üzemkönyvelés építő kritikaként fogadta Hunyik javaslatát és a legközelebbi kimutatásban a forint összeg mellett már feltünteti a darabszámot, illetve súlyt és egyéb adatokat. A szerszámműhelynek szóló kimutatásban 17 költségtétel szerepel. Van benne ragasztó, az edzéshez szükséges konyhasó-, lakk-, tisztítószer-, sőt csomagolópapír költség is.
A rezsifelelősök figyelme sok mindenre kiterjed. Például Mikos György, az irodák rezsi felelőse, nem csak azt javasolja, hogy menjen ki a boríték a divatból, inkább hajtogassák össze a levélíveket és ragasszák le, hanem kifogást emel a többmásolat-rendszer ellen is. Mi szükség van arra? — teszi fel a kérdést Mikos György, hogy egyszerű leveleikről 2—3 sőt, olykor öt másolatot is készítsenek.
Így kapcsolódik az Elzettben iroda és műhely, munkás és tisztviselő szándéka és munkája. Így mozdul meg a gyár valamennyi dolgozója, hogy a gyártmány minőségének javítása mellett mind jobban és jobban csökkentse a rezsit.
Népszava 1948. december 9.
2018.12.09 11:00
Frissítve: 2018.12.09 11:06

Nincs kötelező nyitva tartás, és nincs kötelező zárva tartás

Publikálás dátuma
2018.12.07 14:00

Fotó: /
Amikor kompromisszumra jutott a szakszervezet és a minisztérium
Szakszervezeti küldöttség kereste fel szerda délután Spilák Ferenc kereskedelmi miniszterhelyettest. A mindössze négynapos Kereskedelmi Szakszervezetek Szövetségének képviselői — a miniszterhelyettes kongresszuson elhangzott ígéretére, illetve tárgyalási készségére hivatkozva — előadták álláspontjukat az élelmiszerüzletek december 24-i nyitva tartásával kapcsolatban. Vágó János szövetségi főtitkár a tagság nevében kifejezte azon óhaját, hogy szeretnének egységes álláspontra jutni a minisztériummal a témában. Mint mondta, az egyébként is nehéz körülmények között dolgozó, rosszul fizetett élelmiszer-kereskedők igényét tolmácsolják akkor, amikor azt kérik, hogy december 24-én a kereskedelmi egységek tartsanak zárva.
A küldöttség több indokkal is alátámasztotta a kérést. Ezek között szerepelt, hogy december 23-án — szabad szombat lévén — ki-ki bevásárolhat. Az alapvető élelmiszernek számító tej és kenyér árusítását néhány vendéglátóhely — az önkéntesség alapján — magára vállalta. A nyitva tartás elrendelése 50 ezer dolgozót, 50 ezer családot érintene. Vágó János szükségesnek tartotta annak hangsúlyozását, hogy javaslatuk előadása előtt alaposan tájékozódtak nemcsak az alapszervezeteknél, hanem szakemberek körében is; a megkérdezettek korántsem emlegettek ellátási veszélyt. A szövetség főtitkára leszögezte, hogy esetleges kompromisszum megkötése felé is hajlanak, tekintve, hogy maguk is tisztában vannak a vidék és a nagyvárosok, a főváros ellátási különbözőségével és eltérő vásárlási szokásaival.
Spilák Ferenc arra hivatkozott, hogy az érvényes munkarendet, így az üzletek nyitva tartását is az Országos Érdekegyeztető Tanács határozta meg. Az állásfoglalást annak idején aláírta a Kereskedelmi Minisztérium, a KPVDSZ és a HVDSZ is. Az eredeti megállapodásban december 23-án — szombaton — pénteki nyitva tartás szerint dolgoznak a boltok, december 24-én vasárnap pedig az élelmiszerboltok, csarnokok és piacok 13 óráig tartanak nyitva. A miniszterhelyettes hosszasan meditált azon, hogy magára vállalhatja-e a várható ellátási feszültségek és a vásárlók felháborodásának kockázatát.
Népszava 1989. december 7.
2018.12.07 14:00
Frissítve: 2018.12.07 14:00