A klímaváltozás miatt több, de rosszabb minőségű rizs terem

Publikálás dátuma
2018.06.25 16:53
Illusztráció: AFP
Fotó: /

A magasabb szén-dioxid-koncentráció ugyan serkenti a fotoszintézist, ezáltal a növények növekedését, ám a világ legfontosabb élelmiszerforrásainak számító haszonnövények (rizs, búza, kukorica) esetében ez elsősorban a szénhidrátok (cukor, keményítő) fokozott termelését, illetve a fehérjeszintézis csökkenését jelenti. Az utóbbi azt jelenti, hogy egyre kisebb a termények ásványianyag- és vitamintartalma – írta a Qubit Kristie Ebie, a University of Washington környezet- és foglalkozás-egészségügyi tanszékének professzorának a Conversation oldalán publikált tanulmánya alapján.

A klímaváltozás egészségügyi kockázatait kutató amerikai epidemiológus kínai és japán kollégáival közösen végzett, nemrégiben publikált szántóföldi kísérletei során azt találták, hogy a rizsszemek 17 százalékkal kevesebb B1-vitamint (tiamint), 17 százalékkal kevesebb a B2-vitamint (riboflavin), 13 százalékkal kevesebb B5-vitamint (pantoténsav), és 30 százalékkal kevesebb B9-vitamint (folsav) tartalmaztak, mint a jelenlegi termés. Fehérjéből 10, vasból 8, cinkből pedig 5 százalékkal volt alacsonyabb a szokásosnál a beltartalmi érték, további a növényi szövetek nitrogénszintje is radikálisan csökkent. A kutatók szerint az eredmények azt valószínűsítik, hogy más gabonafélék is hasonlóan reagálnak a légkör megváltozott szén-dioxid-koncentrációjára.

Az amerikai kutató szerint a szén-dioxid-szint emelkedésének élelmiszer-silányító hatásával járó népegészségügyi kockázatok leginkább a szegénységgel és alultápláltsággal küzdő országokat sújtják. 

Szerző
2018.06.25 16:53

Másképp kell mérni a kilogrammot, felkészül a másodperc

Publikálás dátuma
2018.11.20 13:47
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
A mindennapi életben nem jelent változást, hogy átalakítják a Nemzetközi Mértékegységrendszert, amelynek alapegységei ezentúl természeti/technikai állandókhoz lesznek kötve. Ez biztosítja, hogy a 2019. május 20-ától érvényes új mértékegységrendszer hosszú távon stabil és konzisztens lesz.
A több mint hatvan ország részvételével tartott konferencián Magyarországot Nagyné Szilágyi Zsófia, Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztályának vezetője képviselte. A szakértő az MTI-nek elmondta: a konferencián egyhangúlag szavazták meg az SI (Systeme International d'Unites) mértékegységrendszer teljes revízióját. 
Az SI-rendszer hét alapmértékegységet foglal magába és azokból levezethető az összes többi: ezek a méter, a kilogramm, a Kelvin, a másodperc, az amper, a kandela és a mól. A szakértő elmondta: az eddigi SI-mértékegységrendszerrel az volt a fő probléma, hogy a kilogramm etalonja még mindig az a platina-iridium ötvözetből készült 1 kilogrammos prototípus volt, amelyet a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatalban elzárva őriznek 1875 óta Sevres városában. Ennek a prototípusnak a hosszútávú stabilitását a gondos őrzés mellett sem lehetett biztosítani. A nemzetközi etalonból csak egy van a világon, Magyarországon annak leszármaztatott példányát őrzik. 
"Ezt a példányt 10 évenként elküldik Sevres-be, hogy a prototípussal összehasonlítsák. Ott kiderült, hogy a mi kilogrammunknak is néhány mikrogrammal nőtt a tömege, csakúgy mint általában a többi országé. Így megkérdőjeleződik a nemzetközi prototípus hosszú távú stabilitása, továbbá nehézséget okoz, hogy erről az egy példányról kell az összes leszármaztatást elvégezni"
- tette hozzá
 A megoldás hosszú ideje érlelődött a tudósok fejében, Max Planck már 1900-ban leírta azt, hogy az alapmértékegységeket természeti állandókhoz kellene kötni. Ennek megfelelően a kilogrammot a kvantumfizikában ismert Planck-állandó segítségével definiálták újra. Megvalósítása elsősorban egy speciális mérlegen, a Kibble-mérlegen alapszik. A szakértő elmondta, hogy az utóbbi több mint tíz évben azon dolgoztak a metrológusok, hogy az átmenet zavartalan legyen a régi mértékegységrendszerről az újra. 
"Most jutottunk el oda, hogy a természeti állandókat elég pontosan meg tudjuk mérni. A kilogramm etalonja most már múzeumba kerül"
- mondta.
Ez hatással volt más mértékegységekre is, így a kelvin, az amper és a mól definíciója is változott. A mértékegységek azonban ettől nem változnak meg, csak a definíciójuk - hangsúlyozta. Ez a változás jellemzően a méréstudomány művelőit és az alapkutatásokat végzőket érinti (például kvantumtechnológia, nanotechnológia), a gyakorlati életben semmilyen változást nem jelent. Összességében elmondható, hogy hosszú idejű stabilitással, belső konzisztenciával rendelkező, a gyakorlatban megvalósítható mértékegységrendszer került kialakításra - összegezte a metrológus.
"Így a mértékegységeket bárhol, bárki megvalósíthatja, aki rendelkezik megfelelő eszközökkel"
- mondta.
A régi és az új rendszer közötti különbség az, hogy az eddigi rendszerben elsőként létrehozták a mértékegységek etalonjait és azokkal mérték meg a természeti állandókat. 
"Most megfordult a helyzet, a hét alapmértékegységhez kapcsolódó természeti/technikai állandók értékeit rögzítették, mérési bizonytalanságuk nem lesz, és ezek segítségével lesznek az alapmértékegységek realizálva".
 Több évtizedig tartott a rendszer átalakítása, legközelebb várhatóan a másodpercet fogják újradefiniálni a nemzetek méréstudományi szakértői - mondta.
2018.11.20 13:47

A vulkánkitörés ajándéka: hattyúval pózoló női freskót találtak Pompejiben

Publikálás dátuma
2018.11.20 13:33

Fotó: MTI/EPA/ANSA/ Cesare Abbate
A görög mitológiából ismert, világhíres történet szereplőit ábrázoló ókori freskót tártak fel a régészek Pompejiben.
A freskó feltehetően egy gazdag kereskedő házának hálószobáját díszíthette a pompeji városközpont közelében, tudósít a BBC. A falfestményt pénteken találták meg az ősi város épületeit megerősítő munkálatok közben, amelyre azért volt szükség, mert az esőzések és az elmaradt karbantartási munkák miatt összeomlott néhány korábban feltárt rom. 
Massimo Osanna, a pompeji régészeti helyszín igazgatója elmondta: a freskó különlegessége, hogy bárki lép a szobába, úgy tűnik, mintha őt nézné az istennő. 
A mitológia szerint Zeusz hattyú képében elcsábította Lédát, Spárta királynőjét. A férje haragjától tartó Léda még aznap éjjel Tündareosszal is együtt hált, majd két tojást szült, amelyekből Heléna és Klütaimnésztra, valamint Kasztor és Polüdeukész kelt ki.
A Lédát elcsábító hattyút több reneszánsz mester is megfestette, köztük Leonardo da Vinci, Michelangelo és Tintoretto. Leonardo és Michelangelo eredeti képei már nincsenek meg, de másolataik szerepelnek a gyűjteményekben. A mítoszt William Butler Yeats egy klasszikus költeménye is megörökítette - emlékeztetett a brit hírportál.
A közelmúltban a Léda-freskó közelében egy római termékenységi isten, Priapus freskóját is megtalálták, de az kevésbé jó állapotban került elő.
Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században - viszont a mindent körbefolyó, majd tufává szilárduló láva számtalan műemléket óvott meg elsőrangú csomagolóanyagként.
Szerző
2018.11.20 13:33