Tudomány;globális felmelegedés;klímaváltozás;

2018-06-25 16:53:00

A klímaváltozás miatt több, de rosszabb minőségű rizs terem

A magasabb szén-dioxid-koncentráció ugyan serkenti a fotoszintézist, ezáltal a növények növekedését, ám a világ legfontosabb élelmiszerforrásainak számító haszonnövények (rizs, búza, kukorica) esetében ez elsősorban a szénhidrátok (cukor, keményítő) fokozott termelését, illetve a fehérjeszintézis csökkenését jelenti. Az utóbbi azt jelenti, hogy egyre kisebb a termények ásványianyag- és vitamintartalma – írta a Qubit Kristie Ebie, a University of Washington környezet- és foglalkozás-egészségügyi tanszékének professzorának a Conversation oldalán publikált tanulmánya alapján.

A klímaváltozás egészségügyi kockázatait kutató amerikai epidemiológus kínai és japán kollégáival közösen végzett, nemrégiben publikált szántóföldi kísérletei során azt találták, hogy a rizsszemek 17 százalékkal kevesebb B1-vitamint (tiamint), 17 százalékkal kevesebb a B2-vitamint (riboflavin), 13 százalékkal kevesebb B5-vitamint (pantoténsav), és 30 százalékkal kevesebb B9-vitamint (folsav) tartalmaztak, mint a jelenlegi termés. Fehérjéből 10, vasból 8, cinkből pedig 5 százalékkal volt alacsonyabb a szokásosnál a beltartalmi érték, további a növényi szövetek nitrogénszintje is radikálisan csökkent. A kutatók szerint az eredmények azt valószínűsítik, hogy más gabonafélék is hasonlóan reagálnak a légkör megváltozott szén-dioxid-koncentrációjára.

Az amerikai kutató szerint a szén-dioxid-szint emelkedésének élelmiszer-silányító hatásával járó népegészségügyi kockázatok leginkább a szegénységgel és alultápláltsággal küzdő országokat sújtják.