Előfizetés

IMF: válságfigyelmeztetés hazánknak

Publikálás dátuma
2018.06.27. 22:47
A Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója, Christine Lagarde beszél az IMF előzetes megállapításairól - FOTÓ: ANDREW CABALLER

Magyarország évek óta erős növekedési pályán van és lényegesen csökkentette a külső adósságát. Az államadósság aránya azonban csak korlátozott mértékben esett vissza. A gazdasági fellendülés közben itt az ideje, hogy csökkentse gazdasági sebezhetőségét és felkészüljön egy közelítő új válságra. A strukturális reformok előmozdítása szintén elősegítené a külső fizetési mérleg többletének csökkentését, amelyet az erőteljes hazai kereslet vezérel - írja jelentésében az IMF.

A 2019-es az igazságtalanság költségvetése

B. M.
Publikálás dátuma
2018.06.27. 21:20
2019-ben is tömegével hagyják el az országot a biztos megélhetést kereső fiatalok - London, Waterloo állomás - AFP fotó

A biztonságos növekedés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét Varga Mihály, a törvényjavaslat szerdán elkezdődött általános vitájában elhangzott expozéjában. A miniszter közölte, hogy 2019-ben fegyelmezett gazdálkodás mellett is több jut a családok támogatására, a gyermekvállalás ösztönzésére, a munkahelyteremtésre, valamint a munkaerő megtartására, a nyugdíjak reálértékének megőrzésére, a gazdaság fejlesztésére, de az ország határainak védelmére is. A kormány 4,1 százalékos GDP-bővüléssel számol 2,7 százalékos infláció mellett, és a ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos hiánycélt tervez. A büdzsé összeállításakor a kabinet tekintettel volt a világgazdaságban zajló folyamatokra, és arra az egyébként megalapozatlan nézetre, hogy válság fenyeget bennünket.

Bánki Erik (Fidesz) és Hargitai János vezérszónokok lényegében a tárcavezető szavait ismételték meg.

A jobbikos Volner János szerint a költségvetés nem változtat azon, hogy Magyarország függő gazdasági helyzetben van, függ az európai uniós forrásoktól, a külföldi befektetésektől és a külföldön dolgozó magyarok hazautalásaitól. Saját szabadságharcunkat nem vívja meg ez a költségvetés, és nem gondolkodik arról sem, hogy saját tulajdonú gazdaságunk, iparunk legyen.

Jövőellenes a költségvetési javaslat - mondta felszólalásában Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője, aki jelezte, hogy átfogó módosító csomagot nyújtanak be hozzá. A tervezet szerinte a nagyobb jövedelműek támogatását szolgálja, miközben GDP-arányosan az oktatásra és az egészségügyre az idei büdzsénél kisebb hányadot szán.

Az LMP szerint a 2019-es költségvetésnek nincs egyetlen oldala sem, amelyből ne sütne az igazságtalanság. Csárdi Antal, az ellenzéki frakció vezérszónoka szerint a javaslat elfogadásának következménye az lesz, hogy 2019-ben is tömegével hagyják el az országot azok a fiatalok, akik biztos megélhetést akarnak – mondta.

A költségvetési bizottság elnöke Varju László (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza javaslatát, és az abban tervezett 2,7 százalékos inflációt a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb előrejelzésének megfelelően 3,1 százalékra állítsa át, mert a törvényjavaslat áprilisi előkészítése óta jelentős változások következtek be a makrokörnyezetben.

Átlépte történelmi mélypontját a forint

B. M.
Publikálás dátuma
2018.06.27. 19:59
Shutterstock illusztráció.

Szerdán átlépte a történelmi mélypontját a forint. Már 328 forintot is megadtak a bankközi piac deviza kereskedői az euró egy egységéért. Az elemzők közül már senki sem bízik az erősödésben, sőt többségük arra voksol, hogy a 330 forintos kurzus sem szab majd határt az árfolyam zuhanásának. Egyetlen hónap alatt 2,3 százalékkal gyengült a forint az euróval szemben, január óta pedig 5 százalékkal.

A világ tőkepiacai nem azonosulnak az MNB laza kamatpolitikájával, ezért sorra kivonják befektetéseiket a magyar állampapírokból. Különösen érzékenyen érintette a tőkebefektetőket, hogy a magyar jegybank nem is kíván változtatni idén a 0,9 százalékos alapkamaton, ugyanis már nem csak az amerikai jegybank szerepét betöltő FED emel a rátán, de az EKB is bejelentette, hogy az év végéig két lépésben kivezeti eszközvásárlási programját. A befektetők így biztonságosabbnak tartják az amerikai, valamint az uniós piacokat.