Bizarr rendőrségi videó készült halottak azonosításáról

Publikálás dátuma
2018.06.29 18:30
Fotó: police.hu
Fotó: /
Az Interpol által kidolgozott Disaster Victim Identification (DVI) protokollt oktatták Budapesten a héten - írja a police.hu. A felvételen beállított helyszínek láthatóak, a látszólagos halottak valójában statiszták.

A DVI 1980 óta az Interpol állandó munkacsoportjaként a 190 tagállam részére ajánlásokat fogalmaz meg és segítséget nyújt a halálos tömegszerencsétlenségek, katasztrófák, terrorcselekmények áldozatainak azonosításához.

Egy áldozatazonosító egység bűnügyi helyszínelőkből és nyomozókból, igazságügyi orvosszakértőből, valamint egy igazságügyi fogorvosszakértőből áll. A videón az látható, amint a szakemberek az Interpol standardoknak megfelelően, a DVI protokoll mentén végzik egy katasztrófa helyszínén a holttestek összegyűjtését, szállítását és nyilvántartásba vételét. Feladatuk továbbá – a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ szakértőinek bevonásával – az ismeretlen személyazonosságú holttestek azonosítása is.

A felvételen beállított helyszínek láthatóak, a látszólagos halottak valójában statiszták. A képzést - külföldi instruktorok bevonásával - a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karával és a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-Orvostani Intézetével szorosan együttműködve szervezte.

Többnapos áldozatazonosító képzés folyt Magyarországon

Nemzetközi protokoll a tömegszerencsétlenségek, katasztrófák, terrorcselekmények áldozatainak azonosításában.

Szerző
2018.06.29 18:30
Frissítve: 2018.06.30 19:10

Két halottat találtak egy lángoló családi házban Nemespátrón

Publikálás dátuma
2019.01.15 22:01
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/ Massoud Hossaini
A tűzoltók egy gázpalackot is kihoztak az égő épületből, a lakókat már nem lehetett megmenteni.
Családi ház égett kedden este a Zala megyei Nemespátrón, a Fő utcában: a helyszínre riasztott tűzoltók oltás közben két holttestet találtak az épületben – írja közleményében a megyei katasztrófavédelem.
Mint írják, a konyha és az egyik szoba égett. A nagykanizsai hivatásos és a csurgói önkormányzati tűzoltók elfojtották a lángokat, és egy gázpalackot is kihoztak a tűzből, megakadályozva a robbanást. 
2019.01.15 22:01

Lezuhant és meghalt egy munkás egy szombathelyi építkezésen

Publikálás dátuma
2019.01.15 17:16
Fotó: Tóth Gergő
Fotó: /
Lezuhant egy munkás egy szombathelyi építkezésen kedd délután, az 54 éves vasvári férfi a helyszínen belehalt sérüléseibe - közölte a rendőrség az állami hírügynökséggel.
Az eset körülményeit foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt vizsgálják. A baleset a vaol.hu hírportál beszámolója szerint a Szent László király utcában egy vívócsarnok építése közben történt. A férfi állítólag egy gerendát akart ledobni, mielőtt a 8-10 méteres magasságból lezuhant. Életéért hosszú ideig küzdöttek a mentők, de nem jártak sikerrel.
Szerző
2019.01.15 17:16