Kommunista segítséggel maradhat hatalmon Andrej Babis

Publikálás dátuma
2018.07.01. 16:49

Fotó: Ben STANSALL / AFP / AFP
A rendszerváltás óta először kerültek a hatalom közelébe a kommunisták Csehországban, de ez sem garancia arra, hogy a kormány kitölti a mandátumát.
Megosztja a cseh közéletet a Csehország és Morvaország Kommunista Pártának (KSCM) szombati döntése, hogy kívülről támogatják Andrej Babis kabinetjét, amelyet a tavaly októberi parlamenti választáson győztes ANO és a szociáldemokraták alkotnak. Bár a kommunisták közvetlenül nem vesznek részt a kormány munkájában, az 1989-es bársonyos forradalom óta először kerültek a hatalom közelébe, amit az ellenzéki Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke, Petr Fiala „a politikai kultúra mélypontjának” minősített. Korábban Prágában ezrek tüntettek a kommunisták ellen.
Vojtech Filip pártelnök szombaton este jelentette be, hogy a párt központi bizottsága nagy többséggel fogadta el a javaslatot, amely szerint a július 11-i bizalmi szavazáson támogatni fogják az új kabinetet. A KSCM vezetésének 54 tagja szavazott az előterjesztésre, 23-an ellene vagy tartózkodtak. A kommunisták egy sor feltételhez kötötték az igen szavazatot: egyebek mellett a minimálbér és a nyugdíjak emelését követelik, törvényt a népszavazásokról, jogszabállyal védenék a cseh természeti kincseket a külföldi befektetőktől, illetve adókkal sújtanák az egyházakat. A nagy kérdés az, hogy az új kormány képes lesz-e átültetni a gyakorlatba a kommunisták összes feltételét. Mindenesetre nincs garancia arra, hogy Babis kabinetje kitölti a mandátumát. Ez azért is kérdéses, mert felmerül a kérdés: mi történik akkor, ha Babist elítélik korrupció miatt. A KSCM 15 képviselővel rendelkezik a kétszáz fős alsóházban, ami azt jelenti, ha az ANO, a szociáldemokraták, illetve a kommunisták összes képviselője az igen gombot nyomja majd meg a jövő szerdán esedékes voksoláson, akkor az új kabinet 108 szavazatra számíthat.
Frissítve: 2018.07.01. 16:51

Helikopterrel szökött meg a francia gengszter

Publikálás dátuma
2018.07.01. 13:49
A Réau börtön épülete még 2017. december 7-én
Fotó: Philippe Lopez / AFP
Ebben három állig felfegyverkezett bűntársa segítette. A helikoptert később felgyújtották.
A francia hatóságok közlése szerint helikopterrel lépett meg egy ismert gengszter egy Párizshoz közeli börtönből – írja a BBC
Redoine Faid három jól felfegyverkezett bűntársa segítségével szökött meg vasárnap, akciójuk során senki nem sérült meg. A helikoptert később felgyújtották.
A férfi ismert bűnöző Franciaországban, jelenleg fegyveres rablás miatt kiszabott börtönbüntetését töltötte. A 45 éves Faid nem először szökött meg: korábban robbanóanyaggal robbantotta ki a börtönben az ajtókat.
Bírósági rajz Redoine Faidról
Fotó: BENOIT PEYRUCQ
Szerző
Témák
Párizs elítélt
Frissítve: 2018.07.01. 15:10

Halálos áldozatokat követelt Romániában az árvíz

Az ország csaknem száz településén keletkeztek jelentős károk.
Több halálos áldozatot is követelt, országutakat mosott el és egy vasúti hidat is tönkretett az árvíz Romániában, az ország csaknem száz településén keletkeztek jelentős károk – írja az MTI a bukaresti belügyminisztérium vasárnapi összesítése alapján.
Vasárnap a moldvai Karácsonkő (Piatra Neamt) határában holtan találták meg azt a 48 éves férfit, akit a hordalékfák kihalászása közben még szombaton sodort el a víz a több kilométernyire lévő Garnicea községben.
Egy Arges megyei férfi akkor vesztette életét, amikor lóháton próbált átkelni a megáradt patakon, egy 81 éves Botosani megyei asszony pedig saját otthonában halt meg, amikor a zivatarok által megrongált házban rászakadt az átázott mennyezet. A hatóságok szerint vízbe fulladt a Vrancea megyei Poiana Cristei-en korábban eltűntnek nyilvánított 70 éves asszony is, holttestét szombat este találták meg. 
A hatóságok szombaton 760, vasárnapra virradó éjszaka pedig további 45 embert lakoltattak ki az árvíz elől, a legtöbbet – több mint hatszázat – Kovászna és Brassó megyében. A több napig tartó heves zivatarok következtében megáradt hegyi patakok több mint 250 házat és 14 főutat öntöttek el. 
Vasárnap délben is szünetelt a közlekedés öt főúton és 13 megyei úton. Továbbra is járhatatlan egyebek mellett a Borszéket Karácsonkővel összekötő DN 15-ös főút Poiana Teiului térségében és a Csíkkozmást Kézdivásárhellyel összekötő DN 11B főút Kászonújfalu, illetve Kézdiszárazpatak térségében. 
Hét megyei úton is szünetel a közlekedés, közöttük a Kézdivásárhelyt Kovászna városával összekötő DJ 121-es úton Imecsfalva és Szentkatolna között. 
A Brassó megyei Bodola (Budila) községben a vasúti híd központi pillérét sodorta el az ár, a híd leomlott, már csak a vasúti pálya elemei lógnak a levegőben. 
Vasárnap már csak elvétve fordulhatnak elő Romániában kisebb zivatarok, de a vízügyi szolgálat által az Olt felső szakaszára kiadott narancssárga (másodfokú), illetve a moldvai Szeret és Prut vízgyűjtő medencéjére kiadott sárga (első fokú) árvízvédelmi riasztás vasárnap estig érvényben marad.
Szerző