Kapitányok, akiknek az állásába került a világbajnokság

Publikálás dátuma
2018.07.06 14:24

Fotó: AFP/ Vitalij Tyimkiv
A 32 világbajnoki résztvevő közül hét labdarúgó-válogatottnál már megváltak a szövetségi kapitánytól, több csapatnál komoly esély van a váltásra.
Az természetes, hogy egy nagy tornán nem tud minden válogatott olyan jó eredményt elérni, amilyet szeretni. Abban sincs semmi rendkívüli, hogy a várakozásoktól elmaradó együtteseknél leváltják a szövetségi kapitányt, korábban évekig meghatározó játékosok búcsúznak el a válogatottól, vagy a koruk, vagy az átélt nagy csalódás miatt.
Oroszországban azonban olyasmi történt, ami a sok különlegességet látott futballvilágban is teljesen egyedi: a világbajnoki címre is esélyesnek tartott spanyoloknál egy nappal a vb rajtja előtt, június 13-án váltottak kapitányt. Julen Lopetegui helyett Fernando Hierrót kérte fel a spanyol szövetség a nemzeti együttes irányítására. Az ok: Lopetegui korábban megállapodott a Real Madriddal, hogy a vb után átveszi a fővárosiak irányítását, erről azonban a szövetséget későn (öt perccel a sztárklub június 12-iki hivatalos bejelentése előtt) tájékoztatta. A váltás szemmel láthatóan és érthetően összezavarta a játékosokat, akik a csoportból még továbbjutottak, de a nyolcaddöntőben tizenegyesekkel elbuktak a házigazda oroszokkal szemben. A vb megnyerésére is képesnek tartott csapattól mindenképpen nagy csalódás az ilyen korai búcsú.
Hamar eldőlt Hector Cuper sorsa is: az egyiptomiak argentin szakvezetőjének leváltását a csoportkör második fordulója után, az afrikaiak Oroszországgal 3-1-re elbukott csoportmeccsét követően jelentették be. Ekkor eldőlt, hogy Egyiptom már nem tud továbbjutni a csoportból, Cuper három évig volt egyiptomi kapitány.
Távoznia kellett a csoportkörös kiesés miatt Adam Nawalkának, a lengyel válogatott szakvezetőjének is. Őt nem küldték el, csak nem hosszabbították meg a június 30-án lejárt szerződését. A lengyel együttes látszatra viszonylag könnyebb csoportba került, de Szenegállal, Kolumbiával és Japánnal szemben nem tudott odaérni a továbbjutást érő első két helyre. Utódját előreláthatólag augusztusban nevezik ki.
Négy évvel ezelőtt Costa Rica okozta az egyik nagyon kellemes meglepetést azzal, hogy negyeddöntőig jutott Brazíliában, és ott is csak tizenegyespárbajban bukott el Hollandiával szemben. Erre ezúttal nem volt esélye a közép-amerikai válogatottnak, amely Brazíliától és Szerbiától kikapott, Svájccal döntetlenre végzett. Ez az eredménysor nem volt elég ahhoz, hogy Costa Rica szövetségi kapitánya, Oscar Ramirez megtarthassa kapitányi pozícióját.
Peru sem élte túl az első fordulót, szakvezetője, Ricardo Gareca önként távozott posztjáról. Távoznia kell a japánok szakvezetőjének, Akira Nisinónak is. A szakember áprilisban vette át az irányítást a bosnyák Vahid Halihodzictól. Bosnyák elődjének azért kellett távoznia, mert megromlott a viszonya a meghatározó játékosokkal. A 63 éves japán tréner megbízatása vb végéig szólt, csapatával remekül szerepelt, hiszen a nyolcaddöntőben rendkívül balszerencsésen 2-0-ás előnyről szenvedett 3-2-es vereséget Belgiumtól. Utódja Jürgen Klinsmann vagy Arséne Wenger lehet.
Hasonló körülmények között távozik Bert van Marwijk az ausztráloknál. A holland edző idén januárban vette át a nemzeti csapatot, segítője a veje, Mark van Bommel volt. A duó tudta, hogy a torna után mennie kell, fél év alatt igyekezett a legtöbbet kihozni a csapatból, amely nem élte túl a csoportkört. Van Marwijk egyébként Szaúd-Arábiát juttatta ki a vb-re, de tavaly ősszel lemondott, amikor a szövetség úgy küldött el embereket a szakmai stábjából, hogy a kapitánnyal erről nem egyeztetett.
Több szakember sorsa bizonytalan: szinte biztosra vehető Jorge Sampaoli menesztése az argentin válogatott éléről a nyolcaddöntős búcsú után, és kérdéses a jövője Vladimir Petkovicnak, a svájciak kapitányának is. 
Nem döntött a jövőjéről Fernando Santos, a két évvel ezelőtt Európa-bajnok portugálok szövetségi kapitánya az Uruguay-jal szembeni kiesés után. A szakember a vb végéig marad Oroszországban, utána egyeztet a jövőjéről a szövetséggel.
Maradhatott a posztján a torna egyik legnagyobb meglepetését okozó címvédő német válogatott trénere, Joachim Löw. A németek történetük során első alkalommal estek ki a  csoportkör után, a szövetség – ellentétben a szurkolókkal – továbbra is bízik a szakvezetőben.
2018.07.06 14:24

Kacsa volt a horvát válogatott nagylelkűségét bizonyító levél

Publikálás dátuma
2018.07.18 12:58

Fotó: AFP/ CHRISTIAN CHARISIUS / DPA
Mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön a tengerparton – üzent egy, a horvát válogatott nevében közzétett levél. Később kiderült, hogy egy ebből egy szó sem igaz, valaki helyettük írt szívhez szóló levelet.
Hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlotta fel a világbajnokságon döntős horvát labdarúgó-válogatott a teljes pénzjutalmát – írta az MTI; később azonban kiderült, hogy szó sincs adományról, valaki a csapat nevében tett nagylelkű felajánlást. A Zlatko Dalic szövetségi kapitány, valamint a játékosok és a teljes stáb nevében közzétett nyilvános levél felhívta a figyelmet az ország nehéz helyzetére, jelezte, hogy ezzel a gesztussal legalább néhány gyerek nyarát szebbé tudják tenni. „Horvátország az Európai Unió legszegényebb tagállama, amely húsz éve nyögi a délszláv háború örökségét. Sok gyermek nem tud iskolába járni, az idősek a létminimumon élnek, az egészségügy összeomlóban, a vezetés pedig korrupt” – összegzett a válogatott nevében írt, Facebookon publikált levél. A szerző azt is hozzátette, hogy az országot nem a megfelelő emberek vezetik, éppen ezért nem kérnek a politikusok köszönetnyilvánításaiból, és azt szeretnék, hogy tartsák magukat távol a nemzeti csapat sikerétől. „Ez a torna megmutatta, hogy a labdarúgásban mindenki egyenlő esélyekkel indul. Egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek” – fogalmaztak a válogatott tagjai. „Sok gyermek van, aki még nem látta a horvát tengerpartot, pedig mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön ott” – írták közleményükben. Kiemelték, hogy sok gyerek éhezik, mert a szüleiknek nincs munkájuk, így nem tudnak mit letenni az asztalra. A horvát válogatott döntős szereplésével 28 millió dollárt (7,7 milliárd forintot) keresett a világbajnokságon. A vasárnapi döntőben a francia csapat 4-2-re nyert.  Csakhogy az is kiderült, hogy ebből az összegből egyelőre egy fillért sem látnak a rászoruló gyerekek, a horvát csapat nagylelkűségét bizonyító nyílt levél ugyanis kacsa: az Index Comment.com aloldala szúrta ki, hogy a szöveget valójában bizonyos Igor Premuzic hamisította, aki egy sajátos kísérlet részeként írta meg a bejelentést. „Tegnap levelet írtam egy párhuzamos valóságból. (...) Ebben a képzeletbeli levélben Zlatko Dalic azt teszi, amit egy igazi sportolótól és hazafitól elvárnak” -nyilatkozta Premuzic a horvát Dnevno című lapnak.
2018.07.18 12:58
Frissítve: 2018.07.18 19:18

Egységben az erő

Publikálás dátuma
2018.07.17 19:04

Fotó: DPA/ Marvin Ibo Guengoer
A francia válogatott tagjai csak elvétve csillogtatták meg egyéni erényeiket, a csapategység jelentette a döntő különbséget.
Nincs hely egyetlen francia játékosnak sem a vb álomcsapatában, legalábbis a WhoScored statisztikai szaklap számításai szerint. A WhoScored egy bonyolult algoritmus alapján értékeli a játékosok pályán nyújtott teljesítményét, a futballisták pedig minden mérkőzés után nagyjából 200 statisztikai mérőszám alapján kapnak egy értékelést 1 és 10 között. Szubjektivitás tehát kizárva.
Az objektivitáson alapuló álomcsapat kapuját a dánok tizenegyesölő hálóőre, Kasper Schmeichel őrzi, a védelemben a horvátok ellen hosszabbításban betaláló Mario Fernandes (orosz), a háromgólos kolumbiai Yerry Mina, a Dél-Korea ellen győztes találatot jegyző Andreas Granqvist (svéd) és Marcelo (brazil) kap helyet. A középpályán tűnik fel az angolok utolsó vb-gólját szerző Kieran Trippier, aki a legtöbb gólhelyzetet teremtette a vb-n, továbbá a legtöbb kulcspasszt kiosztó Kevin de Bruyne (belga), a torna legjobb játékosának járó díjat elnyerő Luka Modric (horvát) és a brazil Neymar. A támadó szekcióban a tornát hat találattal záró Harry Kane kap helyet, aki a gólkirálynak járó Aranycipőt hódította el, társa pedig a belgáktól legtöbb sikeres cselt bemutató Eden Hazard, aki a legmagasabb átlagpontszámot kapta a vb teljes mezőnyében.
Sok hűhó semmiért, túlzóan akár így is jellemezhetnénk teljesítményüket, ugyanis a franciák annyira szervezetten futballoztak, hogy egyik meccsükön sem volt az az ember benyomása, hogy vesztesen távoznak a pályáról. Szubjektíven nézve viszont akár Raphael Varane, Lucas Hernández, Paul Pogba, Antoine Griezmann vagy Kylian Mbappé neve kapcsán is számtalan indokot lehetne találni arra, miért érdemes őket az álomcsapatba tenni.
A fogadóirodák a vb lezárultával pedig frissítették oddsaikat az Aranylabda-szavazás kapcsán. A bukmékereknél továbbra is a Juventushoz szerződő Cristiano Ronaldo a favorit, ám Mbappé, Griezmann és Modric sikerére is kevesebb pénzt fizetnének, mint Lionel Messiére.
És ha már szóba került a PSG 19 éves gólzsákja, Mbappé még a torna előtt jelezte egyetlen petákot sem fogad el, amiért a címeres mezért kiteszi szívét lelkét. Végül közel 500 ezer dollárt keresett, ezt az összeget pedig a Premiers de Cordée nevű szervezetnek adományozza, amely beteg gyerekeknek biztosít sportolási lehetőséget, edzéseket és tornákat szervez. Azóta pedig úgy hírlik, a Barcelona középhátvédje, a még Kamerunban született Samuel Umtiti is ezt az utat választotta.
A francia válogatott tagjai jókora ünneplésben vettek részt a döntőt követően, most pedig eljött az ideje, hogy beváltsák vb-t megelőző fogalmaikat. Adil Rami ugyan egyetlen percet sem töltött a pályán, máris szaván fogták. A rutinos bekk azt ígérte, hogy vb-arany esetén kiáll egy mérkőzésre a kétszeres olimpiai bajnok cselgáncsozóval, Teddy Rinerrel. A TF1 francia televízió pedig gyorsan össze is hozta a párbajt. Az újdonsült világbajnokok közül Nabil Fékir és Olivier Giroud koponyája kopaszra borotválását vállalta, Thomas Lemar befesti a haját, Hugo Lloris kocsmatúrára hivatalos Nizzában, Blaise Matuidi pedig arra vállalkozott, hogy Párizsból elbiciklizik a nagyjából 800 kilométerre fekvő Torinóba.
Ami a mögöttünk hagyott vb-t illeti, a változás szele már megcsapta a viadalt, ugyanis debütált a videóbíró. A tapasztalatok többnyire pozitívak, ám a működésén még jócskán lehet javítani. A következő, katari vb-t pedig már nem nyáron rendezik, s talán már nem csak 32 csapat vesz részt rajta. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség 2026-ban már biztosan 48 csapattal fogja szervezni a tornát, sőt, a lobbi elindult, hogy már 2022-ben, Katarban is 48-an legyenek.
Emellett pedig a sörözős nyári meccsnézéseket is elfelejthetjük, hiszen a viadalt 2022. november 21. és december 18. között tartják.
2018.07.17 19:04