„Alábecsültek minket”

Publikálás dátuma
2018.07.12. 16:22

Fotó: RADDAD JEBARAH / NURPHOTO
Százezrek ünnepeltek Horvátország utcáin és terein szerda éjjel, miután az ország válogatottja bejutott a világbajnokság döntőjébe.
Az angol válogatott 1-0-s előnyről vesztette el hosszabbítás után 2–1-re szerdán a Horvátország elleni elődöntőt. Ez már a hatodik eset volt a legutóbbi 22 évben, hogy Anglia a kieséses szakaszban előnyt szerez utolsó mérkőzésén, ám elbukik onnan. A történtek ellenére a csütörtöki brit sajtó egyöntetűen dicséri a válogatottat. A lapok azt emelték ki, Gareth Southgate szövetségi kapitány csapata 28 éve nem tapasztalt dicsőséget szerzett az országnak, hiszen angol válogatott 1990 óta nem mérkőzhetett világbajnokságon a döntőbe jutásért.
A The Daily Telegraph konzervatív napilap szemleírója szerint a lelkes, fiatal csapat az egész országot átformálta, felpezsdítette Anglia lelkét, és végre nyújtott valami pozitívumot, amely körül az ország felsorakozhatott.
A kiesést követően Southgate is büszkeséggel beszélt az angol válogatottról. 
„Nagyon jól játszottunk az első félidőben, sokat birtokoltuk a labdát, ott kellett volna megszerezni a második gólt” – kereste a vereség okát a 47 éves szakvezető. – Időbe fog telni, amíg erre pozitívumként tudunk majd gondolni. Rég jutottunk ilyen messzire és ha már itt voltunk, akkor meg akartuk ragadni az esélyt. Kiváltképpen azután, ahogy az első játékrészben futballoztunk”

– fejtette ki.

Miközben az angolok a mennyből a pokolba kerültek, a horvátok éppen ellentétesen élték meg az események változását. Luka Modric, a győztesek kapitánya a lefújást követően pedig váratlan kijelentést tett. 
„Az angolok alábecsültek minket. Ez hiba volt. Olvastuk azt, amit rólunk írnak, amiről egyből azt gondoltuk: Zseniális! Meglátjuk majd, hogy ki is fáradt. Lehetnének kicsit szerényebbek, tisztelhetnénk jobban az ellenfelet. Megmutattuk, hogy mennyire erősek vagyunk.”

„Csoda! A futball nem a szülőhazájába tért vissza, hanem egy négymilliós országba távozott” – írta a Jutarnji List című napilap, amely szerint a horvát válogatott többet tett az ország jó hírnevéért, mint eddig bárki. „Ez nem csoda, ez lehetetlenség” – állította a Vecernji List, a legolvasottabb horvát napilap. „Amit a játékosok mutattak, mindent felülmúl. Ennyi energia, amennyit kihoztak magukból, egyszerűen képtelenség”.
Fogyasztás szempontjából sem rossz, amikor a horvátok játszanak – elemezte a sajtó. A bankok szerint 30 százalékkal nő ilyenkor a készpénzfelvétel a bankautomatákból. A horvátok többet költöttek a vb alatt, mint a karácsonyi időszakban. Száz százalékkal nőtt a boltok, a kávézók és a fogadóirodák forgalma. Elfogytak a szurkolói ereklyék, már eredeti horvát mezt sem lehet kapni a boltokban. Az elődöntőre ezrek utaztak el az utolsó pillanatban. A bankok gyorshiteleket ajánlottak, az utazási irodák charterjáratokat indítottak. A zágrábi repülőtéren nagyobb volt a forgalom, mint a legnagyobb turistaszezonban. Az elődöntőre Andrej Plenkovic horvát kormányfő, Gordan Jandrokovic házelnök és több miniszter is elutazott. A csütörtöki kormányülésen a miniszterelnök és a miniszterek a horvát válogatott mezét viselték, és tapssal ünnepelték a győzelmet.
Horvátország már biztosan felülmúlja eddigi legjobb eredményét, az 1998-as vb-n elért harmadik helyezést. A horvátok döntős szereplése egyébként már csak azért is kuriózum, mert egy 4 milliós országról van szó, továbbá az ország stadionjai sincsenek jó állapotban, az élvonalban szereplő klubok „arénái” átlagosan 55 évesek. Ők nem a létesítményeket, hanem elsősorban a szakmát rakták rendbe. Úgy tűnik, ez az út a sikeresebb.
Szerző
Frissítve: 2018.07.13. 10:09