Izrael támadást indított a Hamász gázai övezeti létesítményei ellen

Előtte rendkívüli tanácskozást tartottak Tel-Avivban a hadsereg főhadiszállásán.
Izrael nagyszabású támadást indított a Hamász gázai övezeti létesítményei ellen, miután délután az övezetet uraló radikális iszlamista szervezet mesterlövészei izraeli katonákra lőttek – írja az MTI az izraeli 10-es tévé híradójának beszámolója alapján.   A televízió szerint a 2014-es Erős szikla hadművelet óta a legsúlyosabb veszteség érte az izraeli hadsereget a délután ötkor történt támadásban, de a további részletekről egyelőre hírzárlatot rendeltek el. A palesztin Hamász katonai infrastruktúrája elleni nagyszabású támadást este nyolc után indították meg, előtte rendkívüli tanácskozást tartott Tel-Avivban a hadsereg főhadiszállásán Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Avigdor Liberman védelmi miniszter, és Gadi Ejzenkot vezérkari főnök. A hadsereg közleményben jelentette be, hogy az esti légicsapások a fegyveres erők elleni súlyos incidensre adott választ jelentik. „A Hamász úgy döntött, hogy rombolja a biztonsági helyzetet, és viselni fogja a felelősséget tettéért. A hadsereg fokozott biztonsági készültségben áll” – hangsúlyozták. A Gázai övezet környékének izraeli településein élőket felszólították, hogy tartózkodjanak az óvóhelyek, illetve az otthonaikban létesített biztonsági szobák közelében – tizenöt másodpercen belül el kell érniük azokat –, és gyülekezési tilalmat rendeltek el ebben a térségben. Izraelben attól tartanak, hogy a Hamász rakétákkal felel a közeli órákban a légicsapásokra, ami háború felé sodorhatja a feleket. Az izraeli légicsapások megindítása után három rakétát lőttek ki Gázából, amelyek közül kettőt befogott a Vaskupola légvédelmi rendszer, egy pedig lakatlan területen ért földet. Izrael Nikolaj Mladenovhoz, az ENSZ közel-keleti megbízottjához fordult, aki Twitter-üzenetében azonnali önmérsékletre szólította fel a Hamászt. „Nem szabad, hogy azok érjenek el sikert, akik újabb háborúba akarják provokálni a plaesztinokat és az izraelieket” – írta Mladenov. A 10-es tévé szakértői szerint az izraeli katonákat ért pénteki támadás előtt előrehaladott tárgyalások folytak egyiptomi közvetítéssel a Gázai övezet gazdasági helyzetének rendezéséről, egy hosszabb távú békés megoldásról.
Szerző
Témák
Izrael Hamász
Frissítve: 2018.07.20. 21:18

Brexit: szorít az idő, Barnier a gázra lépne

Publikálás dátuma
2018.07.20. 19:56

Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Tizenhárom hét maradt a megegyezésre, a Brexit-szerződés 80 százalékban van kész. A londoni kormány ötletei nem arattak osztatlan elismerést Brüsszelben, de a pánikkeltés elkerülése érdekében nem mondtak rájuk határozott nemet.
Fel kell gyorsítani az EU-ból való brit kilépésről folyó tárgyalásokat - állapították meg pénteki brüsszeli találkozójukon az uniós tagállamok Európa-ügyi tárcavezetői. Az eszmecserén az EU főtárgyalója tájékoztatta a huszonheteket a folyamatról.  Elsősorban a brit kilépési szerződés előkészületeiről volt szó. A dokumentum tető alá hozására 13 hét maradt: a feleknek legkésőbb októberben alá kellene írniuk, hogy a Brexit tervezett időpontjára, 2019. március 29-ikére ratifikálhassák. Michel Barnier uniós főtárgyaló az ülés után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a szerződés 80 százaléka kész, és már nincs vita a szigetországban dolgozó uniós polgárok jogairól, sem a folytatódó brit befizetésekről a közösségi költségvetésbe. Ugyanakkor továbbra sincs egyetértés az Írország és Észak-Írország közötti határ átjárhatóságának fenntartásáról. Brüsszel azt szeretné, ha a határellenőrzés visszaállításának elkerülése érdekében az ír sziget teljes egészében az egységes piac és a vámunió része maradna. London azonban hallani sem akar róla, hogy területének egy része - Észak-Írország - a Brexit után is az EU joghatósága alá tartozzon. Michel Barnier megerősítette: a tagállamok készek minden olyan megoldást támogatni, amely megvalósítható és jogilag kötelező érvényű szerződésbe foglalható.  Ezzel párhuzamosan az uniós intézmények és a tagállamok felgyorsítják az előkészületeket arra a nem kívánt esetre is, ha a szigetország megállapodás nélkül hagyná el a közösséget. A miniszteri ülés résztvevői röviden értékelték az Európai Unió és az Egyesült Királyság kapcsolatainak a jövőjét felvázoló brit javaslatokat is. A július 12-ikén közzétett Fehér Könyvbe foglalt előterjesztések nem arattak osztatlan elismerést Brüsszelben, de a pánikkeltés elkerülése érdekében nem mondtak rájuk határozott nemet. Michel Barnier — miközben üdvözölte az EU-brit szabadkereskedelmi térség létrehozására vonatkozó javaslatot — kétségbe vonta, hogy az hogyan működhet például a minőségre vonatkozó uniós szabályok alkalmazása nélkül. Takács Szabolcs, a magyar EU-ügyi államtitkár a tanácskozás után újságíróknak nyilatkozva kifejtette: Magyarország azon a véleményen van, hogy az Egyesült Királyságnak speciális státuszt kell biztosítani a Brexit után. “A szigetország nem egyszerűen egy harmadik ország lesz, hanem az EU-hoz sok szempontból erősen kötődő partner. Ezért a jövőről egy különleges megállapodást kell kötni, nem feltétlenül olyat, amilyent az unió másokkal már tető alá hozott” - mondta.
Témák
Brexit
Frissítve: 2018.07.20. 19:57

Egyszerre 27 tornádó pusztított Iowában, óriási károk keletkeztek

Van olyan város, ahol szinte alig maradt épségben épület. További forgószelek várhatók.
Jelentős károkat okozott a középnyugati Iowa államban péntekre virradóan egyszerre pusztító 27 tornádó – írja az MTI. A forgószelek, amelyek péntekre virradóra söpörtek végig az agrárállamon gázvezetékeket rongáltak meg és házakat döntöttek romba. A szakemberek arra hívták fel a figyelmet: rendkívül ritka, hogy ilyen nagyszámú tornádó pusztítson egyszerre. Kim Reynolds, Iowa kormányzója Twitter-bejegyzésben fejezte ki a pusztítás miatti elkeseredettségét és jelezte, hogy a mentőegységek mindenütt munkához láttak.  Az amerikai televíziók tudósításai tető nélkül tátongó vagy teljesen romba dőlt házakról számolnak be. Különösen nagy volt a pusztítás Marshalltown városkába, ahol szinte alig maradt épségben épület. Tornádókat jeleztek Dél-Dakotából és Minnesotából is. Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint pénteken és szombaton további forgószelek várhatók, elsősorban Indianában, Kentuckyban, Tennessee államban és Alabamában. A viharzóna Detroittól Birminghamig húzódik, a meteorológusok óriási viharokat és áradásokat jósolnak. 35 millió ember szenvedheti meg a cudar időjárást. 
Szerző