Felhőszakadás és jégeső jön

Publikálás dátuma
2018.07.23. 12:42
A kép illusztráció
Fotó: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
Másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Erős szél társulhat a zivatarokhoz, de akár 31 fokot is mérhetünk.
Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében is másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadás veszélye miatt, az érintett területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék is hullhat. A fővárosban és Pest, Baranya, Fejér, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.  Az előrejelzés szerint kiemelten az ország déli részben várható intenzív zápor, zivatar, felhőszakadás, de néhol a délután folyamán északon is előfordulhat zivatar. Helyenként rövid idő alatt 20-50, néhol 50 milliméter feletti csapadék is hullhat. A legintenzívebb zivatarok az Dél-Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén valószínűek. Késő délutántól a kiterjedtebb csapadékgócok a déli országrészre szorulnak vissza, majd késő estére a legtöbb helyen megszűnik a csapadék. A felhőszakadás mellett egy-egy helyen jégeső és 50-70 kilométer/óra körüli szél is társulhat a zivatarokhoz.
Forrás: OMSZ
Hétfőn a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között valószínű, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul. Kedden főként a Tiszántúlon, délkeleten, kisebb eséllyel a Duna-Tisza közén alakulhatnak ki napközben elszórtan zivatarok. Zivatarban egy-egy helyen 60-70 kilométer/óra körüli szél, kisebb méretű jég és főként délkeleten 20 milliméter feletti csapadék fordulhat elő. Északkeleten, főként a Zemplén, Bodrogköz térségében az északi szelet zivatartól függetlenül is kísérhetik 60 kilométer/órát elérő széllökések.
Szerző
Frissítve: 2018.07.23. 12:43

Kiderülhet, milyen szerződéssel használták Hosszúék a Duna Arénát

Publikálás dátuma
2018.07.23. 10:38
A Duna Aréna egyik versenymedencéje
Fotó: Németh András Péter / Népszava
Ki kell adnia a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft-nek azokat szerződéseket, amiket Hosszú Katinka és Shane Tusup cégével kötöttek; az ügyben eljáró bíróság félmilliós pénzbírságot is kirótt a szervezőre.
Ki kell adnia azokat szerződéseket budapesti vizes vb szervezőinek, amiket az Hosszú-Tusup tulajdonban álló Iron Corporation-nel kötöttek az irdatlan mennyiségű közpénzből épített Duna Aréna használatára – idézi az ügyben hozott, nem jogerős bírósági döntést a 24.hu. A portál hozzáteszi, a szervező céget 500 ezer forintos pénzbírsággal is sújtották, mert korábban tagadta, hogy birtokában vannak ilyen megállapodások.
A lap emlékeztet rá, hogy az elsőfokú bírósági döntést 16 hónapos szélmalomharc előzte meg, melynek során hasztalanul próbálták kikérni, megszerezni a szerződéseket.
 „Első körben egyszerűen figyelmen kívül hagyták megkereséseinket, az adatvédelmi hatóság jelentését, az eljárást. A második fordulóban, immár a per során érveltek azzal, hogy a Bp2017 Kft. nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, az érintett szerződések fedezete pedig nem költségvetési forrás, így független gazdálkodása során szerzett bevételei elvesztették közpénzjellegüket. Hivatkoztak arra is, hogy adatigénylésünket túlságosan általánosan fogalmaztuk meg. A harmadik lépcsőben az következett, hogy a Bp2017 Kft. nem is kötött ilyen szerződéseket” - sorolják a cikkben.
Hozzáteszik, bíróság mindent figyelembe véve alaposnak találta a 24.hu kérelmét, mivel a Bp2017 Kft. minden kétséget kizáróan közpénzzel gazdálkodó szervezet, amelynek ráadásul közfeladatot kellett ellátnia a vb megszervezésével. A megbírságolt Kft. ugyanakkor fellebbezett az ítélet és a pénzbírság ellen is, így az eljárás másodfokon folytatódik.
Az ügy tavaly márciusban kezdődött, akkor kapott nyilvánosságot, hogy Darnyi Tamás úszóiskolájának nem maradt hely a közel 50 milliárdból megépített Duna Arénában, míg Hosszúéké megkapta a létesítményt.
Szerző

Orbán Montenegró elnökével találkozik

Publikálás dátuma
2018.07.23. 10:17

Fotó: BORIS PEJOVIC / MTI/EPA
Hétfőn a montenegrói elnökkel vacsorázik, kedden Dusko Markovic kormányfővel tárgyal Orbán, aki épp csak visszatért izraeli látogatásáról.
Hivatalos látogatásra Montenegróba utazik hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnök, este pedig munkavacsora során találkozik Milo Djukanovic elnökkel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő kedden Podgoricában megbeszélést folytat Dusko Markovic miniszterelnökkel és Ivan Brajovic parlamenti elnökkel.
Orbánnak sűrű napjai vannak, hiszen csak nemrég ért haza Izraelből, ahol találkozott Benjamin Netanjahuval, és sokak nemtetszése ellenére ellátogatott a Jad Vasem holokauszt múzeumba – emiatt még néhány tüntetővel is szembe kellett néznie. Montenegróban valószínűleg barátibb fogadtatásra számíthat, hiszen a 600 ezres országban komoly kereskedelmi és diplomáciai partnernek tekintik Magyarországot. A virágzó kapcsolatokat az Index korábbi összefoglalója mutatta be – a cikk szerint Montenegró legnagyobb bankja, a Crnogorska Komercijalna Banka ad Podgorica is magyar kézben van, az ország legjobb szállodája, Herceg Noviban található Sun Resort szálló pedig Mészáros Lőrinc tulajdona. 
Szerző
Frissítve: 2018.07.23. 10:39