Új hidegháború: ipari kémkedés miatt tartóztatták le a Roszkozmosz kutatóját

Publikálás dátuma
2018.07.23. 17:49

Fotó: AFP
Hazaárulás vádjával indult eljárás az orosz állami űrkutatási vállalat vezető kutatóintézetének munkatársa ellen, aki állítólag hiperszonikus repülőgépekről adott ki adatokat.
Viktor Kudrjavcev a Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIImas) munkatársa, akit péntekre virradóra, a Moszkva melletti Koroljovban lévő lakásán vettek őrizetbe. A vádak szerint a hiperszonikus (a hangsebesség ötszörösénél gyorsabban haladó) repülőgépek technológiájáról szolgáltatott ki titkos információkat egy NATO-országnak - közölte hétfőn a Kommerszant című lap alapján az MTI. 
A Roszkoszmosz sajtószolgálata nem kívánta kommentálni a lap értesülését, de megerősítette a letartóztatás tényét, és kijelentette, hogy az űrkutatási vállalatnál vizsgálóbizottságot állítottak fel a vezérigazgató-helyettes vezetésével. A testület a héten lát munkához. A sajtószolgálat később azt is közölte, hogy az államtitok-védelmi vizsgálat középpontjában 2013-ban történt események állnak.
Egy moszkvai bíróság szombaton rendelte el a 74 éves Kudrjavcev letartóztatását a Moszkva Társadalmi Megfigyelő Bizottsága elnevezésű jogvédő csoport elmondása szerint.
A Kommerszant úgy értesült, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) átkutatta a CNIImas több munkatársa, valamint Dmitrij Pajszon, a Roszkoszmosz kutatási és elemző központja igazgatójának irodáját. A hazaárulás ügyében folytatott nyomozás által tanúként kezelt Pajszon a múlt héten benyújtotta lemondását és augusztus elejéig szabadságon van.
Az FSZB megállapította, hogy a nyugati hírszerzés szigorúan titkos hiperszonikus kutatások eredményeinek birtokába jutott - a lap szerint tucatnyi ember ellen folyik vizsgálat.

A Kommerszant szerint Viktor Kudrjavcev, aki eddig a hazaárulás-ügy egyetlen vádlottja, nem ismerte el bűnösségét. A szakember a műszaki tudományok kandidátusa, szakterülete egyebek között a folyadékok és gázok mechanikája, valamint a hiperszonikus áramlás. 23 tudományos publikáció társzerzője, munkáját elismerendően kormányzati díjat is kapott. Tavaly más tudósokkal együtt aláírt egy Vlagyimir Putyin elnökhöz intézett nyílt levelet, amelynek szerzői államfői kegyelmet kértek a CNIImas egy hazaárulásért elítélt munkatársa, Vlagyimir Lapigin számára.
Arról az idézett orosz hivatalos és sajtóforrások hétfőn nem tettek említést, hogy a mostani ügy konkrét összefüggésben áll-e a Vlagyimir Putyin által röviddel újraválasztása előtt, március 1-én ismertetett új hiperszonikus fegyverekkel.
Szerző

Vádat emeltek Macron tüntetőket verő testőre ellen

Publikálás dátuma
2018.07.23. 15:12

Fotó: Christope Archambult / AFP
A francia belügyminiszternek hétfőn a Nemzetgyűlés előtt kell beszámolnia az ügyről.
A május elsejei párizsi tüntetésen az államfő egyik biztonsági embere több felvétel tanúsága szerint tüntetőkre támadt: Alexandre Benalla, az Élysée-palota helyettes kabinetfőnöke, a köztársasági elnök közeli munkatársa, rendőrségi sisakban előbb gumilövedékkel rálőtt egy tőle éppen néhány méterre lévő fiatal lányra, utána a nyakánál fogva a földre tepert egy férfit, ütötte, verte, majd - vélhetően azt követően, hogy észrevette, videózzák - futásnak is eredt.
Gérard Collomb belügyminiszternek hétfőn a Nemzetgyűlés előtt kell beszámolnia az ügyről, amely miatt az ellenzék össztüzet zúdított Emmanuel Macronra - írja az Euronews. Az elnököt első sorban azért kritizálják, mert a felvételen látottakért nem bocsátotta el azonnal testőrét. Macron azóta elfogadhatatlannak és sokkolónak nevezte a történteket.
Benallát szombaton vették őrizetbe, és házkutatást tartottak a lakásában. Szintén őrizetbe vették Macron másik biztonsági emberét, Vincent Crase-t és három rendőrt. A rendőröket azzal gyanúsítják, hogy ellopták és átadták Benallának az incidensről készült felvételt, amit a testőr a saját védelmében próbált felhasználni. A rendőrségi felvétel átadása szolgálati titok kiszolgáltatásának számít.
A párizsi ügyészség vasárnap jelentette be, hogy mind az öt ember ellen vádat emelt
Szerző
Frissítve: 2018.07.23. 15:13

„Láttam az arckifejezését is, valami iszonyatos volt" - Földön fekvőre is tüzelt a torontói fegyveres

Publikálás dátuma
2018.07.23. 15:11

Fotó: COLE BURSTON / AFP
A baseballsapkás férfi folyamatosan tüzelt járókelőkre, a környékbeli éttermek vendégeire, nőket, gyerekeket is célba vett. Két ember meghalt, tucatnyian sérültek.
Még a kanadai hatóságok sem tudják biztosan, miért kezdett vérontásba az ismeretlen férfi, aki helyi idő szerint vasárnap este tíz óra körül kezdett lövöldözni a torontói Greektown városrészben és két emberrel is végzett. A  válltáskás támadó átment a a Danforth sugárúton, aztán hirtelen előkapott egy pisztolyt.
Ami ezután következett, az leginkább egy rémálomba illene: a fiatal férfi lőni kezdett mindenkire, akit csak látott – a zebránál álló civilek csoportjára, majd beleeresztett egy sorozatot egy közeli kávézó kirakatába is. 
„Láttam az arckifejezését is, valami iszonyatos volt; egy fiatal nő menekülni próbált előle, de elesett; ő erre megfordult, és közvetlen közelről kétszer-háromszor is rálőtt a földön fekvő nőre”

- mesélte a támadást túlélő Andrew Mantzios, aki barátaival fedezékbe húzódott, miközben a fegyveres tovább ment, és üzletekre lövöldözött.
A támadó akár 30 lövést is leadhatott, mire a helyszínre érkező rendőrök megfékezték. A Citynews  kanadai portál úgy tudja, hogy ámokfutásnak két halálos áldozata és 12 sérültje van, az egyik halott sejthetően az nő, akire több lövést adott le. A sérültek között egy 8-9 év közötti lány is van, állapota válságos, az áldozatok többségéta Demestres kávézóban érte találat. 
Meghalt a fegyveres is, holttestére a Danforth sugárúton találtak rá – egyelőre nem tisztázott, hogy járőrök sebesítették meg halálosan, vagy végzett magával; a rendőrök közül mindenesetre senki sem sérült meg.  
A támadóról csak annyit tudni, hogy 29 éves, a támadás idején fekete ruhát, baseballsapkát és rövid szakállat viselt. A The Guardian megszerzett egy felvételt, amin a merénylő látható; a férfi menet közben egy ideig jobb kezében, szorosan combja mellett tartja pisztolyát, aztán gyors mozdulattal céloz, és tüzelni kezd egy kirakatra.
A torontói rendőrség azt sem zárja ki, hogy terrortámadás történt és a fegyveres tudatosan választott helyszínt, célpontokat is a lövöldözés során; jelenleg szemtanúk jelentkezését várják, és próbálnak minél több részletet összegyűjteni a vasárnap esti eseményekről.
Szerző