Új hidegháború: ipari kémkedés miatt tartóztatták le a Roszkozmosz kutatóját

Publikálás dátuma
2018.07.23 17:49

Fotó: AFP
Hazaárulás vádjával indult eljárás az orosz állami űrkutatási vállalat vezető kutatóintézetének munkatársa ellen, aki állítólag hiperszonikus repülőgépekről adott ki adatokat.
Viktor Kudrjavcev a Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIImas) munkatársa, akit péntekre virradóra, a Moszkva melletti Koroljovban lévő lakásán vettek őrizetbe. A vádak szerint a hiperszonikus (a hangsebesség ötszörösénél gyorsabban haladó) repülőgépek technológiájáról szolgáltatott ki titkos információkat egy NATO-országnak - közölte hétfőn a Kommerszant című lap alapján az MTI. 
A Roszkoszmosz sajtószolgálata nem kívánta kommentálni a lap értesülését, de megerősítette a letartóztatás tényét, és kijelentette, hogy az űrkutatási vállalatnál vizsgálóbizottságot állítottak fel a vezérigazgató-helyettes vezetésével. A testület a héten lát munkához. A sajtószolgálat később azt is közölte, hogy az államtitok-védelmi vizsgálat középpontjában 2013-ban történt események állnak.
Egy moszkvai bíróság szombaton rendelte el a 74 éves Kudrjavcev letartóztatását a Moszkva Társadalmi Megfigyelő Bizottsága elnevezésű jogvédő csoport elmondása szerint.
A Kommerszant úgy értesült, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) átkutatta a CNIImas több munkatársa, valamint Dmitrij Pajszon, a Roszkoszmosz kutatási és elemző központja igazgatójának irodáját. A hazaárulás ügyében folytatott nyomozás által tanúként kezelt Pajszon a múlt héten benyújtotta lemondását és augusztus elejéig szabadságon van.
Az FSZB megállapította, hogy a nyugati hírszerzés szigorúan titkos hiperszonikus kutatások eredményeinek birtokába jutott - a lap szerint tucatnyi ember ellen folyik vizsgálat.
A Kommerszant szerint Viktor Kudrjavcev, aki eddig a hazaárulás-ügy egyetlen vádlottja, nem ismerte el bűnösségét. A szakember a műszaki tudományok kandidátusa, szakterülete egyebek között a folyadékok és gázok mechanikája, valamint a hiperszonikus áramlás. 23 tudományos publikáció társzerzője, munkáját elismerendően kormányzati díjat is kapott. Tavaly más tudósokkal együtt aláírt egy Vlagyimir Putyin elnökhöz intézett nyílt levelet, amelynek szerzői államfői kegyelmet kértek a CNIImas egy hazaárulásért elítélt munkatársa, Vlagyimir Lapigin számára.
Arról az idézett orosz hivatalos és sajtóforrások hétfőn nem tettek említést, hogy a mostani ügy konkrét összefüggésben áll-e a Vlagyimir Putyin által röviddel újraválasztása előtt, március 1-én ismertetett új hiperszonikus fegyverekkel.

Christchurchi mészárlás: a legmagasabb szintű vizsgálatot rendelte el az új-zélandi kormány

Publikálás dátuma
2019.03.25 12:50
Jacinda Ardern a wellingtoni parlamenti sajtótájékoztatón, március 25-én.
Fotó: AFP/ MARTY MELVILLE
Ilyen kormányvizsgálatot csak rendkívüli esetekben rendelnek el - és egy 50 ártatlannal végző szélsőjobboldali terrorista esete ilyen.
A legmagasabb szintű kormányvizsgálatot rendelte el az új-zélandi kormányfő hétfőn a christchurchi mészárlás körülményeinek kiderítésére - írja az Euronews.
Március 15-én egy a keresztény fehér európai emberek felsőbbrendűségét hangoztató, bevándorlás-ellenes, rasszista és idegengyűlölő 28 éves férfi az új-zélandi város két helyszínén 50 embert mészárolt le terrortámadása során. Ennek kapcsán nyilatkozta Jacinda Ardern miniszterelnök:
"minden követ meg fogunk mozgatni annak érdekében, hogy kiderítsük, miképpen történhetett meg ez a terrortámadás, és hogy milyen lehetőségeink lettek volna megakadályozni azt, ha egyáltalán voltak".
Hozzátette, a legmagasabb szintű kormányvizsgálatokat csak a rendkívüli fontosságú esetekben rendelik el, és világos, hogy jelenleg ez a nyomozás megfelelő formája. Ardern avaslatokat vár arra nézve is, a jövőben hogyan lehetne megelőzni a hasonló támadásokat.
Szakértők felvetették, hogy a hatóságok eddig nem fordítottak elég figyelmet a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalmakra, amelyek az elmúlt években egyre nagyobb teret nyertek az országban - és a gyilkos támogatóinak számát nézve Magyarországon is, illetve az egész világon.

Még nem mozdítanák el May-t

Publikálás dátuma
2019.03.25 11:22

Fotó: AFP/ JESSICA TAYLOR
Nem most van itt az ideje, hogy „kapitányt cseréljünk a hajón” – mondta Michael Gove.
Válságtanácskozáson igyekezett felmérni a brit kormány, van-e esély elfogadtatni Theresa May brexit-megállapodását egy harmadik alsóházi szavazáson. Bár pártbeli ellenfelei és potenciális kihívói eddig kiálltak mellette, nyilvánvaló, hogy May elvesztette a kontrollt a pártja fölött, és bármikor elmozdíthatják. Ugyanakkor pártbeli kihívói szerint nem most van itt ennek az ideje – írja az Euronews.
„Ha lecseréljük a kormányfőt, az nem segít, ha másik párt alakít kormányt, az sem segít”
– mondta Philip Hammond pénzügyminiszter.
Szerinte azt kell kideríteni, hogy milyen Brexitet tudna elfogadni a parlament. Michael Gove agrár és környezetvédelmi miniszter, May egyik legerősebb pártbeli riválisa úgy vélekedett: nem most van itt az ideje, hogy „kapitányt cseréljünk a hajón”.
„Ki kell jelölni az űtvonalat, amelyen haladni fogunk. A miniszterelnök egy olyan megegyezést tett le az asztalra, ami tiszteletben tartja a népszavazást”
– jelentette ki.
Az alsóház a héten May megállapodásának alternatíváiról is szavazhat majd.