Görög diplomaták kiutasításával vág vissza Oroszország

Publikálás dátuma
2018.08.06. 18:41

Fotó: Orestis Panagiotou / AFP
Barátságtalan lépésnek minősítették a görög eljárást. Athén júliusban orosz diplomatákat utasított ki és megtiltotta két személy beutazását.
Bekérette az orosz külügyminisztérium Andreász Fríganasz moszkvai görög nagykövetet, és jegyzéket adott át neki azokról a szimmetrikus válaszintézkedésekről, amelyeket orosz diplomaták júliusi athéni kiutasítása miatt hozott – közölte hétfőn az orosz külügyi tárca. Az orosz külügyminisztériumnak a TASZSZ hírügynökség által publikált közleménye – amely nem ismertette a válaszlépések részleteit – barátságtalan lépésnek minősítette az „orosz diplomáciai alkalmazottakkal és állampolgárokkal” szembeni görög eljárást. Az orosz diplomáciai tárca július 20-án határozott tiltakozását fejezte ki a nagykövetnek „a görög fél oroszellenes nyilatkozatai kapcsán, amelyek két orosz diplomata kiutasításával, illetve két másik diplomata beutazásának megtiltása körül kialakult helyzettel állnak összefüggésben”.
Andreász Fríganasz moszkvai görög nagykövet és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2016-ban
Dimítrisz Canakópulosz görög kormányszóvivő korábban közölte, hogy a két orosz diplomatát a státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységük miatt utasították ki, két másiknak pedig ugyanezért tiltották meg az országba való belépést. Athén szerint az érintettek megpróbálták aláásni a Macedónia névváltoztatásáról kötött görög–macedón megállapodást. A Reuters jelentése szerint a görög hatóságok közölték: az orosz diplomaták megpróbáltak lefizetni tisztségviselőket, és tüntetéseket is szándékoztak szervezni, hogy megakadályozzák Macedónia – a megállapodás szerinti új nevén Észak-Macedónia – csatlakozását a NATO-hoz.
Szerző
Frissítve: 2018.08.06. 18:42

Már hatan haltak meg a hőség miatt Spanyolországban

Publikálás dátuma
2018.08.06. 17:40

Fotó: AFP
Barcelonában még éjszaka is 29,8 fokot mértek. Az előrejelzések szerint ezen a héten kezd csökkenni a hőmérséklet.
Spanyolországban a hatóságok közlése szerint a hétvégén hárman vesztették életüket a hőség miatt, ezzel hatra nőtt az idei első kánikulai időszak halálos áldozatainak száma a dél-európai országban – írja az MTI. Az újabb áldozatok közül két férfi a katalóniai Tarragona városának egyik kórházában hunyt el még szombaton. Egy 81 éves férfi a délnyugat-spanyolországi lévő Miajadas településen kapott hőgutát vasárnap. Spanyolországban múlt szerdán kezdődött az idei nyár első nagy, szinte az egész országot érintő kánikulája, amely a hétvégén tetőzött. A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) előrejelzése szerint a hőmérséklet hétfőn kezd lassan és fokozatosan csökkenni az ország nagyobb részén, és a hét első napjára már sehol nem adták a legmagasabb fokozatú, vörös színnel jelzett hőségriasztást.
Eszerint az ország középső részén és a fővárosban 39 Celsius-fokos csúcshőmérsékletre lehet számítani. A legmelegebb az ország dél-nyugati részében várható 40-42 fok körüli maximális hőséggel. Új országos melegrekord idén eddig még nem született. Ebben a kánikulai időszakban a legmagasabb hőmérsékletet, 46,6 fokot, szombaton mérték az andalúziai El Granado településen Huelva városának közelében. Viszont több helyi hőmérsékleti rekord is megdőlt: például a portugál határ közelében fekvő Badajozban, ahol 46 fok volt múlt szombaton, 0,5 fokkal több mint az eddig legmagasabb hőmérséklet, amit tavaly nyáron mértek ott. Barcelonában pedig a múlt éjjel mérték az eddigi legmagasabb éjszakai hőmérsékletet, 29,8 fokot, vagyis ennél nem ment lejjebb a hőmérséklet a városban még éjszaka sem.
Szerző

Száz métert zuhant és meghalt egy idegenvezető a Magas-Tátrában

Publikálás dátuma
2018.08.06. 17:03

Fotó: AFP/Hemis
Az ügyben vizsgálatot indított a rendőrség.
Meghalt egy lengyel idegenvezető a Magas-Tátrában vasárnap – írja az ujszo.com. A hegyi mentőket a 39 éves férfi felesége riasztotta, miután a férj előző nap túrázni indult, és nem jelentkezett, valamint nem lehetett elérni. A hegyi mentők a férfi keresésére indultak, de nem találták, így a keresés hétfőn is folytatódott. Végül a belügyminisztérium helikoptere talált rá az idegenvezető testére. A férfi körülbelül 100 métert zuhant, a helyszínen életét vesztette. A testet kiemelték és átadták a rendőrségnek, az ügyben vizsgálatot indítottak.
Szerző
Témák
Magas-Tátra