Több mint 300 ezer autót hív vissza Európában a BMW

Publikálás dátuma
2018.08.08. 12:32

Fotó: AFP
A kipufogógáz-visszavezető rendszerrel lehet gond.
Körülbelül 324 ezer dízelüzemű autót hív vissza Európában a BMW, miután több kocsi is kigyulladt Dél-Koreában – írja a Reuters a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap cikke alapján. Az MTI összefoglalója szerint a gond a kipufogógáz-visszavezető rendszer (exhaust gas recirculation, EGR) hűtőegységénél lehet, szivárgás léphet fel, ami akár a motor kigyulladásához is vezethet. Dél-Koreában értékesített kocsiknál lépett fel elsőként a meghibásodás, a távol-keleti országban már több mint 30 BMW gyulladt ki. Ezért a gyártó helyi érdekeltsége visszahív 106 ezer autót. A BMW hétfőn közölte, hogy a problémát már 2016-ban észlelték, de csak az idén júniusban sikerült azonosítani a pontos okot.
Szerző
Témák
BMW Európa
Frissítve: 2018.08.08. 13:16

A mesterségesen leszorított díjak generálják a javuló rezsihelyezést

Publikálás dátuma
2018.08.08. 09:34

Fotó: VAJDA JÓZSEF / Népszava
Kérdés csak az, hogy a hazai energiaszektor meddig bírja tartalékokkal.
Júliusban a dobogó harmadik fokára lépett fel Budapest a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jövedelmekhez viszonyított európai gázárlistáján. Bár a hazai tarifa nem változott, az ottani díj jelentős emelkedése miatt éppenséggel Brüsszelt előztük meg. Így a 26 tételes listán belül már csak Londonban és Luxembourgban számít könnyebbnek a gázcsekk kifizetése. Bár a többi helyezésünk nem módosult, a hatóság jelentős gázáremelkedést észlelt Rigában, Stockholmban, Párizsban, Rómában, Szófiában, Luxemburgban, Madridban és Bécsben is. A 29 tagú áramárlista szerint jelenleg a magyar fővárosban a negyedik legolcsóbb az áram, illetve 26-ból a második legolcsóbb a gáz. A rendre kedvezőbb helyezésű Belgrádot leszámítva, vagyis csak az EU-n belül tekintve egy hellyel még feljebb kerülünk a két listán. A vásárlóerő szerinti áramársorrendben ugyanakkor már kevésbé kedvező a helyzetünk: itt 13. helyezésünkkel csak a középmezőnyt erősítjük. A családi jövedelmen belüli áram- és gázköltségek tekintetében még rosszabbul állunk: a 4,1 százalékos budapesti arány a felmért 25 főváros közül továbbra is a 11. legkedvezőtlenebbnek számít. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy valamennyi helyezésünk sokat javult a pont öt évvel ezelőtti első kimutatáshoz képest. Szakértők szerint a kedvező magyar helyzet a kormány által mesterségesen leszorított lakossági rezsidíjaknak tudható be. A jelek szerint ugyanakkor az energiacégek költségei nőnek, amit egyre több nyugati állam vezet át a tarifába. Kérdés tehát, a hazai energiaszektor meddig bírja tartalékokkal.
Szerző
Témák
rezsi gázár

Az Aldi is Mészárosnak fizet majd

Publikálás dátuma
2018.08.08. 09:26

Fotó: Népszava
Három vidéki ingatlanra kötött szerződést az Appeninn.
Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége, az Appeninn Holding 513 millió forintos vételáron vásárolt meg Miskolcon egy ingatlant, amelyet hosszú távon kíván bérbe adni az ALDI részére. A bérleti szerződés magában foglalja az ingatlan átépítését is, amelyet az ALDI önerőből, saját beruházás keretében vállal kivitelezni – derül ki az Appeninn Holding közleményéből. „Várhatóan további zöldmezős beruházásokra is sor kerül. A projektsorozatot az Appeninn Holding részben saját erőből, részben bank által nyújtott finanszírozási konstrukció keretein belül valósítja meg” – teszik hozzá. A közlemény szerint az Appeninn két vidéki ingatlanra is szerződést kötött, az Egerben és Biatorbágyon található ingatlanokon saját kivitelezésben építenek áruházat hosszú távú bérbeadási céllal.
Szerző