A rák biológiai drónokkal támadja az immunrendszert

Publikálás dátuma
2018.08.09 18:18
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
"Biológiai drónok" kibocsátásával segítik legyőzni az immunrendszert a rákos sejtek - írta az MTI amerikai és kínai kutatók a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányuk alapján.
Ezek a biológiai drónok a vérben cirkuláló exoszómák, kicsiny vezikilulomok, amelyek fel vannak fegyverkezve a PD-L1 fehérjével és kifárasztják az immunválaszért felelős T-sejteket, mielőtt azoknak lehetőségei lennének arra, hogy elérjék a daganatot és megkezdjék harcukat.
A Pennsylvaniai, a Texasi és a Vuhani Egyetem kutatói tanulmányukban az áttétes melanomára összpontosítottak elsősorban, de azt találták, hogy a mell- és a tüdődaganat is bocsát ki PD-L1-fehérjét szállító exoszómát.
A kutatás eredménye paradigmaváltást hoz annak megértésében, hogyan a daganatos sejtek hogyan nyomják el az immunrendszert, és új utat tár fel annak megállapítására, hogy mely rákos betegek képesek reagálni a PD1-ellenes terápiára, amely feléleszti az immunrendszer képességét a daganat elleni harcra, és új terápiák hatékonyságának keresését is lehetővé teszi.
Az exoszómákat mások között a tumorsejtek termelik, és a sejtközi kommunikációban játszanak szerepet, képesek az örökítőanyagok, mRNS, a miRNS, valamint a bioaktív lipidek és proteinsejtek szállítására a sejtek között, érintkezéskor akár át is programozhatják a fogadó sejteket. A PD1-elleni terápia megakadályozza a kölcsönhatást a T-sejteken lévő PD-1 fehérje és a tumorsejteken lévő megfelelője, a PD-L1 molekula között, új erőt adva a T-sejteknek, lehetővé téve, hogy kifejtsék tumorgyilkos hatásukat.
"Az immunterápia életmentő sok áttétes melanomában szenvedő beteg számára, de a betegek mintegy 70 százaléka nem reagál a kezelésre. Ezek költséges terápiák, és mérgező mellékhatásuk van, ezért nagyon segítség, ha tudjuk, melyik beteg fog reagálni rá"
- mondta Guo Wei, a Pennsylvaniai Egyetem professzora.
Egy ilyen biomarker azonosítása a vérben, segíthet ennek korai megállapításában, és később annak figyelését is segíti, hogyan hat a kezelés - tette hozzá.
Témák
rákdrón
2018.08.09 18:18
Frissítve: 2018.08.09 18:18

A kutya és az ember már 9000 éve kötődik egymáshoz

Publikálás dátuma
2018.10.18 09:09
Illusztráció
Fotó: Pexels/
A közel-keleti termékeny félholdról 9000 évvel ezelőtt Európa és Ázsia felé útnak induló embereket már háziasított kutyáik is elkísérték a hosszú vándorlásra - írta az MTI egy kutatás alapján, amely DNS-mintákkal igazolta eredményeit.
A Biology Letters folyóiratban megjelent kutatás szerint a kutyák is részesei voltak az emberiség történetében annak a fontos pillanatnak, amikor elődeink a gyűjtögető-vadászó életmódról a földművelésre tértek át. A földművelés először a közel-keleti térségben, az úgynevezett termékeny félholdon - a mai Irak, Szíria, Libanon, Jordánia, Izrael és Egyiptom területén - kezdődött.
Az első földművesek sokféle gabonát, köztük búzát és árpát, valamint borsót és lencsét is termesztettek, emellett háziasították a vad birkát, szarvasmarhát és disznót. Amikor 9000 évvel ezelőtt útra keltek Európa és Ázsia felé, földművelésben szerzett tapasztalataikat és háziállataikat is magukkal vitték. Francia kutatók most azt igazolták DNS-tesztekkel, hogy kutyáik is elkísérték őket a hosszú úton. A tudósok az Európa- és Ázsia-szerte feltárt régészeti helyszíneken talált kutyamaradványok DNS-mintáit elemezték.
"A tanulmányunk rámutat, hogy az emberek és kutyák története összefonódik egymással: a kutyák követték az embereket európai vándorlásuk során"
- mondta el Morgane Ollivier, a francia Rennes-i Egyetem tudósa.
Hozzátette: a tanulmányban azt is igazolták, hogy a vándorláskor az emberek és kutyák már kötődtek egymáshoz.
Az Európába érkező kutyák keveredtek azokkal a kutyákkal, amelyek már ott éltek, s ezzel megváltozott a génállományuk is. A tenyésztés évszázadai alatt a kutyák génjei tovább keveredtek. A mai kutyák már nagyon különböznek azoktól, amelyek az első földműveseket elkísérték vándorlásukon.
A tanulmányt ismertető BBC News felidézte, hogy a gyűjtögető-vadászó emberek 20-40 ezer évvel ezelőtt szelídítették meg a farkasokat. A kutyák egymástól több ezer kilométerre fekvő két farkaspopulációból fejlődhettek ki. A háziasítás hosszú folyamata megváltoztatta a farkasok viselkedését, génjeit, így fejlődtek azokká a kutyákká, amelyeket ma ismerünk.
Témák
kutya
2018.10.18 09:09
Frissítve: 2018.10.18 09:09

Virtuális űrséta-programot választott az év szoftverének a NASA

Publikálás dátuma
2018.10.17 10:10
Illusztráció
Fotó: AFP / NASA/
Kutatók és mérnökök tehetnek virtuális sétát a Marson abban a mixed-reality (kevert valóságos) szoftverben, amely megnyerte a NASA 2018-as Év Szoftvere díját.
Az OnSight nevű program a NASA Curiosity marsjárójának fényképeit felhasználva háromdimenziós felszínmodellt alkot, ezzel lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a robot által felfedezett valós dűnék és völgyek között sétáljon - írta a csillagaszat.hu
A Microsoft és a JPL Ops Lab együttműködésével készült szoftver célja, hogy a kutatókat közelebb hozza a terepmunka élményéhez. A Földet vizsgáló geológusokkal szemben, akik szemtől szemben állhatnak a tereppel, a “marsi” geológusoknak nehezebb elképzelni a környezetüket csupán kétdimenziós felvételek alapján.
“Az érzés, hogy ott állsz a Marson, valóban egész más képet fest, mintha csak a képeket néznénk. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű módszer, hogy fizikailag egyelőre nem meglátogatható helyekre juttassuk el az embereket.”
– mondta Parker Abercrombie, az OnSight csapat vezetője.
“A lehetőség, hogy vizualizáljuk a Curiosity útvonalát, sőt, virtuálisan végigsétáljunk rajta mielőtt ténylegesen végrehajtatnánk a roverrel, roppant hasznos. Érzékelteti, hogy mennyire lesz biztonságos a terep, vagy épp, hogy kihívás lesz teljesíteni az utat”
- mondta Abigail Fraeman, a Curiosity tudományos csoportjának egyik tagja.
 A Mars geológiájának tanulmányozásán túl a szoftver lehetőséget ad arra, hogy a kutatók a Marson bárhol “találkozzanak” egymással, avatarjaikkal sétáljanak, mutogassanak és kommunikáljanak egymással. A jövőben az OnSight-ba bekerül a Mars 2020 rover is, valamint más extrém környezeteket is vizsgálhatnak vele, amelyeket nehéz meglátogatni. A csapat azon is dolgozik, hogy a szoftver nagyközönség számára is elérhető verziójával is előálljon.
  A NASA Év Szoftvere díját minden évben a legjobb NASA fejlesztésű program kapja meg.
Témák
MarsNASA
2018.10.17 10:10
Frissítve: 2018.10.17 10:10