Kétmeccses eltiltást kapott a Mezőkövesd vezetőedzője

Publikálás dátuma
2018.08.23. 16:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kuttor Attila nem ülhet a kispadra. Miroslav Grumic és Batik Bence sem úszta meg.
Két soron következő bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott Kuttor Attila, a Mezőkövesd vezetőedzője, mert „a játékvezető ítélete ellen sportszerűtlen módon tiltakozott” – döntött a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága. Az előző fordulóban kiállított Miroslav Grumic (Haladás) és Batik Bence (Budapest Honvéd) egy mérkőzésre szóló eltiltást kapott.
Szerző
Témák
MLSZ NB I

Futamgyőzelemmel és második hellyel nyitott Kozák Danuta

Publikálás dátuma
2018.08.23. 15:47
Kozák Danuta a női kajak egyesek 500 méteres előfutamában a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világbajnokságon 20
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Nádas Bence és Kiss Tamás másodikként lépett tovább, Lakatos Zsanett a harmadik helyen végzett.
Egy-egy előfutam-győzelemmel és második hellyel tért vissza a világbajnoki mezőnybe az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta, aki előbb egyesben, majd Kárász Annával párosban mutatkozott be 500 méteren a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu vb-n. Egyesben a várakozásoknak megfelelően sokan – egészen pontosan 33-an – neveztek, így az első pálya megnyerésével nem lehetett egyből a döntőbe kerülni, az UTE 31 éves, 11-szeres világbajnok kajakosa azonban ezúttal sem adta alább az első helynél. Már a rajt után nem sokkal több mint fél hajóhossz előnnyel vezetett, és magabiztosan lapátolva nyert. Folytatás pénteken, a középfutamban, majd a K-1 500 méter fináléját szombaton rendezik. Kozák a parton azt mondta: élvezte a tavalyi évet, amelyet kislánya születése miatt kihagyott, de most örül, hogy újra itt lehet és versenyezhet. Az esélyekkel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni, mint mondta, még sok futam vár rá a hétvégén, ezekre összpontosít. Ezek közül a következő már bő egy órával az egyes előfutama után következett is, a 2017-ben vállsérülése miatt szintén pihenő Kárásszal egy másik olimpiai számban szálltak vízre. Baljukon a tavaly győztes Lisa Carrington és Caitlin Ryan evezett, akik hamar az élre álltak, s a magyarok nem próbáltak meg már most „meccselni” az új-zélandiakkal, erejüket tartalékolva az ugyancsak döntőt érő második helyen értek be. Az éremcsatára ebben a számban is szombatig kell várni. A csütörtök délelőtti programban – amely kezdetben párás, hűvös időben, majd később napsütésben, enyhe szélben zajlott – további hat magyar egység volt érdekelt. Fél kilométeren a kajakos Nádas Bence remekül tartotta a lépést a címvédő cseh Josef Dostállal, s csakúgy, mint a kenus Kiss Tamás – aki többek között a németek klasszisa, Sebastian Brendel előtt ért be –, másodikként lépett tovább a középfutamba. A másik kenus, Lakatos Zsanett a harmadik helyen végzett ugyanezen a távon. Ezer méteren a Korisánszky Dávid, Mike Róbert kenu kettes negyedik, míg az Ilyés Róbert, Noé Bálint kajakos duó hatodik lett első versenyében. Ebben az öt számban pénteken lesz a középfutam és a döntő is.
Korisánszky Dávid és Mike Róbert Forrás: MTI/Kovács Tamás
A nap első felét magyar részről a K-1 1000 méteren érmes reményekkel érkező Kopasz Bálint zárta, aki a 36 induló egyikeként próbál odaérni a dobogóra. Az előfutam remekül sikerült a 21 éves kajakos számára, egy okosan felépített és jól végrehajtott pályával, s győzelemmel melegített a szombati folytatásra, a középfutamra, és – reményei szerint – az aznap következő fináléra. A vb csütörtök délutáni programjában további hat magyar hajó debütál. A döntőket pénteken, szombaton és vasárnap rendezik.
A további program magyar idő szerint: később: 200, 500 és 1000 méteres előfutamok 15.30 200 méteres középfutamok 17.10 para döntők 17.40 péntek: 1000 méteres középfutamok 10.30 para döntők 11.20 500 és 1000 méteres középfutamok 11.50 200, 500 és 1000 méteres döntők 16.34 500 méteres elő- és középfutamok 18.50 szombat: 200, 500 és 1000 méteres középfutamok 10.30 para döntők 11.40 200, 500 és 1000 méteres döntők 13.00 200 és 500 méteres elő- és középfutamok 16.00 vasárnap: 200 és 500 méteres középfutamok 11.00 200 és 500 méteres döntők 13.00 5000 méteres döntők 16.00
Szerző

Külföldi többségi tulajdonosoktól védik a Bundesligát

Publikálás dátuma
2018.08.23. 12:30

Fotó: STEFAN PUCHNER / AFP/ DPA
A német futballklubok többsége változatlanul jónak tartja azt a szabályt, hogy ne szerezhessenek külföldi befektetők többségi tulajdonjogot. Az úgynevezett 50+1-es szabály kötelezően előírja, hogy minden egyesületben német többségi tulajdonban kell működni.
„Ez a mi érdekünk – hangsúlyozta Christian Heidel, a Schalke 04 sportigazgatója. - Ha nem létezne ez a szabály, akkor bármelyik pillanatban megjelenhetne nálunk is egy ázsiai vagy amerikai milliárdos, megvásárolna egy klubot, amely két vagy három év múlva akár a bajnoki címért is küzdhetne a Bundesliga élvonalában. Ettől azonban a német labdarúgás nem lenne jobb, ráadásul ezek a befektetők bármikor el is mehetnek, romhalmazt hagyva maguk után.” Heidel szerint a német futballnak a rendezett viszonyok, a világos, átlátható szabályrendszerek biztosítják a stabilitását. 
„Ez sokkal fontosabb és értékesebb, mint egy összevásárolt kerettel elért nemzetközi siker – emelte ki Heidel. 
- A szurkolók is sokkal inkább magukénak éreznek egy olyan klubot, amely a saját teljesítményének, jó gazdálkodásának köszönhetően éri el eredményeit. Még a német befektetők segítségével megerősített klubokat is ellenségesen fogadják sok stadionban.”

Heidel többek között azért szólalt fel, mert a szintén élvonalbeli Hannover elnöke, Martin Kind a frankfurti bíróságon keresetet nyújtott be az 50+1-es szabály ellen. A hannoverieknél jelentkezett egy külföldi befektető, aki az említett előírás miatt nem kaphat többségi tulajdonjogot. A klub keresetében arra hivatkozott, hogy az uniós előírásokkal ellentétes és a szabad kereskedelemhez való jogot korlátozza, hogy nem lehet szabadon értékesíteni a klub tulajdonjogát.
A német futballszövetség szintén ragaszkodik az 50+1-es szabályhoz.
Szerző