Előfizetés

Törölték Sinder négy hónapos eltiltását, mert távozott a Kisvárdától

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.28. 18:05

Fotó: Maksim Bogodvid / AFP
Ha az elévülési határidőn belül újra jogviszonyba kerül valamelyik magyar csapatnál, ismét elrendelik a fegyelmi eljárást.
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága törölte az ukrán Anton Sinder eltiltását, mert a középcsatár távozott az NB I-ben újonc Kisvárda csapatától – írja az MTI. Az MLSZ két héttel ezelőtt négy hónapra eltiltotta a játékost, mert a Ferencváros elleni mérkőzésen sárga lapos figyelmeztetését követően „fenyegetően a játékvezető közvetlen közelébe lépett, és a játékvezető arcába ordított, közben fejelő mozdulattal a játékvezető fejét el is találta”. A szövetség honlapjának keddi híre szerint a fegyelmi eljárás azért szűnt meg, mert Sinder jogviszonya is megszűnt klubjánál. Amennyiben az elévülési határidőn belül újra jogviszonyba kerül bármely magyar csapatnál, ismét elrendelik a fegyelmi eljárást.

Eladó a Chelsea, de nem mindenáron

Korom Milán
Publikálás dátuma
2018.08.28. 17:48

Fotó: BEN QUEENBOROUGH / AFP
Roman Abramovics, az angol élvonalban szereplő futballklub orosz tulajdonosa rekordáron adhat túl az észak-londoni egyesületen, amelyet tizenöt éve vásárolt, és futtatott fel.
Az 51 éves Abramovics 11,3 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a 140. leggazdagabb ember a Forbes listáján, korábban olaj- és fémipari tevékenységével gazdagodott meg. Az üzletember 2003 júniusában vásárolta meg a Chelsea-t (a 60 millió fontos vételáron kívül kifizette a londoniak mintegy 80 milliós adósságát is). 
Abramovics nem sajnálta a pénzt a Chelsea megerősítésére, az új évezred első éveiben sorban érkeztek a jobbnál jobb játékosok, velük együtt pedig az eredmények is. A sikereknek köszönhetően a kékek kinőtték a 41,631 néző befogadására alkalmas Stamford Bridge-et, melyet bár 1998-ban felújítottak, mégiscsak 1876-ben épült. Éppen ezért az orosz milliárdos 600 millió fontot tervezett invesztálni a stadion rekonstrukciójára, amely a megújulást követően a tervek szerint 60 ezer ember befogadására lenne alkalmas.
Sadiq Khan, London polgármestere zöld utat adott a projektnek, a stadion szomszédságában lakó Crosthwaite család viszont az első pillanattól ellenezte a bővítést, azzal az indokkal, hogy természetes fényt veszítene az ingatlanuk, amelyben laknak. Abramovics végül akkor vette tudomásul vereségét, amikor a család elutasította egymillió fontos ajánlatát is. Mindez azonban nem biztos, hogy elég lett volna ahhoz, hogy úgy döntsön, túlad a klubon: politikai okok is lehetnek az ügy hátterében.
Nagy-Britannia és Oroszország addig sem túl jó kétoldalú kapcsolata mélypontra süllyedt azóta, hogy Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal március elején a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreg-hatóanyagtól súlyos mérgezést szenvedett. Jóllehet Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz, London gyilkossági kísérletként kezeli a fegyverben is használható minőségű hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek. Abramovics pedig személyes jó barátja Vlagyimir Putyinnak.
Az esetet követően Abramovics brit befektetői vízumát nem hosszabbították meg a hatóságok, így az orosz üzletember arra kényszerült, hogy zsidó származása révén felvegye az izraeli állampolgárságot. Ezügyben sikerrel járt, így vízum nélkül bármikor beutazhat Nagy-Britanniába, ám állandó brit tartózkodási engedélyt ez sem jelent számára.
Mivel Abramovics immár nem szívesen látott ember Nagy-Britanniában, nem csoda, hogy eladná a Chelsea-t, ugyanakkor nem szabadulna meg a klubtól mindenáron. Sir Jim Ratcliffe, az Egyesült Királyság leggazdagabb embere állítólag a nyár elején tett már egy 2 milliárd fontos ajánlatot a klubért, ám az orosz üzletember 2,5 milliárdot szeretne kapni.
A valaha volt legdrágábban gazdát cserélő futballcsapat egyébiránt a Manchester United, amiért a Glazer család 790 millió fontot fizetett még 2005-ben.

Középszerűségből az elitbe

A Chelsea-t 1905-ben alapították, a csapat pedig Abramovics 2003-as érkeztéig nem tartozott a legjobbak közé. Az együttes hat bajnoki címéből ötöt, nyolc FA-kupa sikeréből ötöt szerzett az elmúlt tizenöt évben. Az európai porondra is az orosz tulajdonos millióinak köszönhetően jutottak ki a kékek, akik 2012-ben a Bajnokok Ligáját, 2013-ban pedig az Európa-ligát nyerték meg.

Vadócz Krisztián máris távozott a Budapest Honvédtól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.08.28. 13:20

Fotó: AFP
A következő egy-két évet inkább külföldön töltené a játékos.
Közös megegyezéssel szerződést bontott a Budapest Honvéd és Vadócz Krisztián – közölte honlapján a klub. Mint írják, 
„a Krisztián által a Honvédnál töltött rövid idő mindkét fél legnagyobb megelégedésére telt el, de Krisztián úgy döntött, hogy még szeretné a következő egy-két évet külföldön tölteni.”

Vadócz Krisztián kevesebb mint két hónappal ezelőtt szerződött a Budapest Honvédhoz, akkor a válogatott labdarúgó – 13 év elteltével – nevelőegyesületéhez tért vissza. Vadócz 17 évesen mutatkozott be a Honvéd felnőtt csapatában, majd három évvel később megkezdte külföldi karrierjét, melynek során tíz ország tizenegy csapatában szerepelt, legutóbb a hongkongi Kitchee gárdáját erősítette. A középpályás 42 alkalommal szerepelt a válogatottban, amelyben hat és fél éves kihagyás után a júniusi két barátságos találkozón lépett pályára újra az azóta már menesztett Georges Leekens szövetségi kapitánynál.