Még egyszer a valsartanos gyógyszerekről

Publikálás dátuma
2018.08.29. 11:39
Shutterstock illusztráció
"Ügyészségi nyomozás indulhat a rákkeltő gyógyszerek miatt" címmel 2018 augusztus 1-én megjelent cikkünket az egyik gyártó cég valsartan tartalmú készítményét ábrázoló fotóval illusztráltuk. Az érintett cég kérésére utólag közöljük, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet elővigyázatosságból hat gyártó, az Actavis, az Aramis Pharma, az Egis, a Richter Gedeon, a Sandoz, valamint a Teva összesen 27 termékét hívta vissza. Az érintett gyógyszerek listája és az OGYÉI közleménye itt érhető el.
Szerző
Témák
Valsartan

Egymilliárdos többletforrást kap a pünkösdfürdői árvízi védmű

Publikálás dátuma
2018.08.29. 11:27
Tüntetés a Fővárosi Önkormányzat Közgyűlésének rendkívüli ülésén, 2018. augusztus 29-én.
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Tüntetéssel megfűszerezve zajlik a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése, ahol az árvízvédelem mellett tizenhárom névtelen budapesti közterület elnevezéséről is döntöttek már.

Egymilliárdos többletforrás

A testület 20 igen szavazattal, 3 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett támogatta, hogy a pünkösdfürdői árvízvédelmi létesítmény, illetve a csillaghegyi öblözet árvízvédelmi fejlesztésének megvalósítására további 1 milliárd 65 millió forintos fedezetet biztosítsanak keretösszegként - írja az MTI.
A többletforrás biztosítására azért van szükség Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint, mert mint a kiviteli tervezéshez szükséges feltárás kiderítette, a meglévő töltéstestben három szakaszon, összesen mintegy 700 méter hosszban, a megadottnál keskenyebb a meglévő fal. Így a tendertervekben megadott számítások felülvizsgálandóak.
Módosítást igényel továbbá, hogy a Barát-patakra korábban tervezett visszatöltésezés helyett az Országos Vízügyi Főigazgatóság torkolati műtárgyra adott tervezői megbízást. A műtárgy és a pünkösdfürdői beruházás tendertervein megadott kezdőszelvény között mintegy 100 méteren hiányzik az árvízvédelmi megoldás, amit műszakilag a pünkösdfürdői védműbe lehet csak integrálni.
A napirend vitájában Horváth Csaba (MSZP) furcsának nevezte, hogy csak a feltárás során derült fény mindezekre. Szerinte így felmerül a kérdés, hogy kellő gondossággal járt-e el a tervező. V. Naszály Márta (Párbeszéd) arról beszélt, szerinte nem csak egyszerűen tervezési hiba, hogy most egymilliárdos többletforrás kell, hanem
"ez a tender előkészítetlenségének olyan szintje, ami már a közpénz elherdálását szolgálja".

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester közölte: az elméleti maximális keretet biztosítják, hogy ne kelljen esetleg újra és újra közgyűlési döntést hozni. A most jóváhagyott forrás nagyobb része szerinte megmarad.
A napirend tárgyalása közben a Maradjanak a Fák a Rómain nevű csoport aktivistái transzparenseket tartottak a magasba. Ezeken - a többi mellett - az volt olvasható: "Semmit rólunk nélkülünk"; "Fák és nyárigát a Rómain, fővédvonal a Nánásin!"
Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése, augusztus 29.
Fotó: Molnár Ádám / Népszava

Szindbád tér és Mandela park

A testület egyhangúlag fogadta el a városvezetés előterjesztését 13 névtelen közterület elnevezéséről. Ugyanakkor Nelson Mandela nevét Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), a XI. kerület polgármesterének kérésére a Bikás park közelében található park csak a helyi képviselő-testület megerősítő döntését követően veheti fel.
A XI. kerület korábban már hozzájárult, hogy a városrészben a BudaPart beruházással összefüggésben kialakítsák a Garda, az Öböl, az Ezüsthárs, a Jegenyenyár és a Napkelte utcákat, valamint a Buda-part teret. Ugyanitt az Infópark és a Magyar Tudósok körútja közelsége miatt egy új körutat a golyóstoll feltalálójáról, Bíró László Józsefről neveznek el. Bíró a Horthy-korban kényszerült elmenekülni Magyarországról. A golyóstoll végleges változatát Argentínában szabadalmaztatta, ahol születésnapját a feltalálók napjaként ünneplik.
A III. kerületben a helyi képviselő-testület kezdeményezésére egy három éve kezdett gyakorlatot folytatva fűszernövényekről neveznek el új utcákat, így jöhet létre a Turbolya és Vízimenta utca, valamint a Kardamom köz. Ugyanebben a kerületben a lengyel katolikus egyik legnagyobb XX. századi alakja, Stefan Wyszynski Varsó érsekének nevét veheti fel egy utca, míg egy eddig szintén névtelen teret Krúdy Gyula hajósáról, Szindbádról neveznek el.
Szerző
Frissítve: 2018.08.29. 11:44

Bezár a Kuplung, a helyén luxuslakások lesznek

Publikálás dátuma
2018.08.29. 11:10

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Utoljára szeptember 10-én lesznek nyitva. Jelenleg új helyszínt keresnek, a VIII. kerület felé kacsingatnak.
Több mint egy évtized után bezár a bulinegyed egyik utolsó eredeti romkocsmája, a Kuplung is – írja az Index. A klub üzemeltetői a portálnak megerősítették, hogy a Király utcai szórakozóhelyet és a szintén hozzá tartozó Patentet és Hableányt lebontják, és luxuslakások épülnek a helyén. Kováts Péter „Pedro”, a hely tulajdonosa elmondta, hogy 2004-ben fél évre vették ki a helyszínt, és az elmúlt közel 14 évben körülbelül 12-13 alkalommal hosszabbítottak szerződést. Mindössze egy olyan, hároméves időszak volt, amikor előre tudtak tervezni, így voltaképpen mindig is megvolt a lehetősége, hogy egyszer a Kuplungnak be kell zárnia.
„Az utolsó időszakban hetekre, hónapokra állapodtunk meg a terület tulajdonosaival, ez azért már nem volt egy optimális helyzet”

–tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a korábbi tulajdonostól ők is próbálták megvenni a területet és még egy nagyon komoly hitelt is felvettek volna, de ez végül nem jött össze. Ettől függetlenül megértik, hogy a bérbeadók egyetlen szempontja a profit, de egyet nem értenek vele.
„A romkocsmák ereje elveszik ott, ahol üveg-fém és betonpaloták épülnek”

–vélekedett a tulajdonos.

Kovátsék jelenleg új helyszínt keresnek, ám a környéken szinte lehetetlen megfelelő adottságú területet megfizethető áron találni. Így ahogy például a Toldi Klubot üzemeltetők, úgy ők is a VIII. kerület felé kacsingatnak, amiről most már mindenki úgy beszél, mint a következő VII. kerület. A tulajdonos hozzátette, hogy nem szívesen költözik el a környékről, mert hiába lesz egyre felkapottabb Józsefváros, egyelőre az élet még mindig a VII. kerületben történik, és nagyon hosszú időben telik, mire a bulinegyed lelke átköltözik. Ráadásul az is problémát jelent, hogy Józsefvárosról majd akkor lehet erős szórakoztatóipari központról beszélni, ha legalább három ikonikus klub nyílik a környéken, de jelenleg egy ilyen sincs most ott. 
„Kultúrharc van, a külföldi ingatlanbefektetők leradírozzák a magyar kultúrát a bulinegyed térképéről, a zenekaroknak nem lesz hol fellépni, a magyar fiatalok meg nem jutnak hozzá a minőségi zenéhez, a végén pedig az egész üzletileg is kontraproduktív, mert egyben a turisztikai vonzereje is elvész a környéknek”

–jelentette ki.

A Kuplung utoljára szeptember 10-én lesz nyitva, de ezt megelőzően egy hatalmas, háromnapos, hétvégi programmaratonnal búcsúzik a hely szeptember 7. és 9. között.
Szerző