Leukémiás gyermekére hivatkozva csalt ki pénzt egy magyar nő

Publikálás dátuma
2018.08.30. 08:59
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Van, aki utalt is neki. Lépéseket tesz az OTP Bank.
Életmentő svájci műtétről írt a Facebookon egy nő, és volt, aki utalt is neki. Gyermeke viszont nem leukémiás, hanem vérszegény, a bank pedig megteszi a szükséges lépéseket – írja a hvg.hu.
„Kérem, segítsenek, a három hónapos kisbabámról van szó, leukémiás, műteni kell, de egyedül nem tudom finanszírozni. Ha legalább 10-20 ezer forintot küldenek egyénenként, akkor sikerül összegyűjteni a pénzt a műtétre, kérem.”

– egy Gattyán Réka néven regisztrált nő ezt a szöveget írta ki a Facebook-oldalára. Miután a hvg.hu-t maga az érintett is megkereste, a portál vizsgálódni kezdett, és mint kiderült, a történet több sebből vérzik. Az egyébként frissnek tűnő, azóta már elérhetetlen Facebook-oldalról kiderült, hogy a fent említett kislány, Gattyán Jázmin május 25-én született. A zavaros írás szerint a kislány születésekor minden rendben volt, azt később közölték csak, hogy Jázmin leukémiás. Csontvelő-átültetésre és őssejtkezelésre van szüksége, amelyet leghamarabb Svájcban végeznének el, de Magyarországon is műthető. A nő szerint most a 75 éves anyjánál lakik, a férje elhagyta a hír hallatán, munkahelye nincs. „Aki tud és megteheti, segítsen” – írta, és hozzátette, hogy bármekkora összeg segítséget jelent. Mellékelt egy számlaszámot is, és azt is elmondta, hogy az nem az ő nevén van, hanem anyja élettársáé. A bejegyzés mellett név vagy épp dátum nélküli orvosi papírok szerepelnek, amelyek leukémiáról, megnagyobbodott pajzsmirigyről szólnak, illetve mellékel egy képet egy kislányról is, valamint arról, hogy megkeresett több híroldalt, csatornát. A mellékelt képek egy része az internetről letöltött rémkép, erről a nő azt mondta a hvg.hu-nak, hogy az intenzív osztály vezetője – akinek rosszul írta a nevét – megtiltotta neki, hogy képeket közöljön. Az orvosi papírokról a Blikk munkatársának a kórház azt mondta, nem valódiak. 

Nincs ilyen nevű kislány az említett kórházban

A nő azzal kereste meg néhány napja a portált, hogy a kislányt a Bókay utcai kórház intenzív osztályán kezelik, és adjanak hírt arról, hogy pénzt gyűjt a kezelésre. Később azonban arról írt, hogy a család mégsem akar nyilvánosságot, mert nemrég elhunyt az unokahúga, neki is a nyilvánossághoz fordulva kértek segítséget, de „elegük lett”. A nő unokahúgként a Gattyán Dorina Renáta nevet adta meg, erre a névre keresve a Google több álhír- és kattintásvadász oldalt is listáz, ezek egy része arról szól, hogy vért kérnek neki, másik részük szerint elhunyt a lány. A portál kórházi forrása szerint nincs Gattyán Jázmin nevű kislány a Bókay utcai kórház intenzív osztályán, és a hematológiás eseteket egy éve a Tűzoltó utcában kezelik, legfeljebb műtétre szállítják át őket a Bókayba.

Jogi lépéseket tesz az OTP

Néhány nappal ezelőtt igazolást is kértek a nőtől, aki két dokumentumot küldött, egy kórlapnak és egy OTP-s igazolásnak tűnőt, amelyen az áll: „készpénzfelvétel a kislány kezelésére csak kórházi igazolással áll módunkban kiadni vagy kifizetni bankfióki pénztári kifizetés esetén”. Az OTP számlavezetési igazolás fejlécű papíron szerepel két aláírás is, egyikük a kiskunhalasi fiókban dolgozik, ahol a nő állítása szerint lakik, a testvérénél (bár egyik bejegyzésében azt állította, az anyjánál lakik, közösségi oldalán pedig a lakhely Miskolc). A hvg.hu megkereste az OTP-t is, ahol azt közölték, hogy az igazolás hamis, így megteszik a jogi lépéseket, ugyanakkor a bankszámla létezik.

Mindent bevallott

A Blikknek sikerült szembesítenie a nőt, aki előbb tagadott, végül mindent bevallott. Mint kiderült, a kislány vérszegény, és szó sincs őssejtbeültetésről. Azt mondta, azért indította a gyűjtést, mert pénzre volt szüksége, különben elveszik tőle gyermekét. Utaltak már neki, az életmentő műtétre beérkezett adomány egy részét már elköltötte, azt mondta, abból tápszert és pelenkát vett, de ha kell, visszaadja a pénzt. 
Szerző
Témák
Facebook csalás

Gyűlöli az óraátállítást az európaiak többsége

Publikálás dátuma
2018.08.30. 08:56

Fotó: Shutterstock
Az Európai Bizottság júliusban kezdett online konzultációba a téli és nyári időszámítás váltogatásáról. Az eredmény meggyőző, de még nem tudni, lesz-e következménye.
Nagyjából 4,6 millió európai polgár nyilvánított véleményt abban az online konzultációban, amelyet a nyári időszámításról, ismertebb nevén az óraátállításról indított az Európai Bizottság. Az Európai Parlament kezdeményezésére arra keresték a választ, hogy szükség van-e még az eredetileg energiatakarékosságra hivatkozva bevezetett óraátállításra, vagy a káros hatásai – az emberek felborult bioritmusa – miatt inkább jobb lenne módosítani a szabályokon és elhagyni az egészet.
A német Westfalenpost már meg is szerezte az augusztus 16-án véget ért felmérés eredményét,  amely igencsak meggyőző: nagyjából 80 százalék válaszolta azt, hogy támogatná az időváltás eltörlését. A Politico szerint Violeta Bulc közlekedésért felelős biztos ezen a héten tájékoztatja hivatalosan a Bizottságot az eredményről, majd kezd hivatalos konzultációba az Európai Parlamenttel. Ennek lehet az a végső kifutása, hogy eltörlik az óraátállítást, de ez még nagyon hosszadalmas folyamat lesz.

Tényleg az óraátállítással van a baj?

Magyarország és Európa nagyobb része a közép-európai időzónában (CET) található, ami az „egyezményes koordinált világidőnél” (UTC) egy órával több, ezt úgy szokták mondani, hogy UTC+1. Ha nyári időszámítás van, akkor egy órával többet mutatnak az órák, vagyis UTC+2 időre állunk át. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a naplemente egy órával későbbre tolódik a nyári időszakban, mint télen. A napkelte is elcsúszik, de manapság a többség már nem kel hajnali 4-kor, ezért ez kevésbé feltűnő. Bár az óraátállítást szokták gyűlölni az emberek, nálunk az igazi gond magával a CET időzónával van: túl nagy, mi pedig a rossz végén (a keleti oldalán) vagyunk, eleve viszonylag hamar van naplemente (bezzeg Spanyolországban sokáig világos van), ami télen kifejezetten depresszív tud lenni. Ha megszűnne az óraátállítás, akkor esetleg lehetséges lenne időzónát váltani, és átállni véglegesen UTC+2-re, már ha el tudjuk viselni gazdasági és politikai szempontból, hogy nem bécsi, hanem bukaresti idő szerint jár az óránk. 

Szerző

Handó utasított: érjék törvénysértésen az őt felügyelő testületet

Publikálás dátuma
2018.08.30. 08:35
Handó Tünde
Fotó: Népszava
Mindezt a házon belüli „higgadt és nyílt” kommunikáció jegyében kéri az Országos Bírósági Hivatal elnöke.
Az Országos Bírósági Hivatal elnöke az általa kinevezett elnökök feladatává tette, hogy törvénysértésen érjék az Országos Bírói Tanácsot (OBT) – írja a hvg.hu.
Legalább három törvénytelenséget kell találnia a címzett ítélőtáblai és törvényszéki elnököknek az Országos Bírói Tanács működésében

– a portál birtokába került levél szerint ezt kéri Handó Tünde azoktól a bírósági vezetőktől, akiknek a kinevezése az ő hatáskörébe tartozik. Handó azt is kifejti, hogy szerinte törvénytelen módon és bizonyos esetben a tagok egyéni érdekei alapján működik a testület, amely amúgy egyetlenként ellenőrizhetné az ő működését. A leveléből – amelyhez az igazgatási szempontból kifogásolhatónak és a törvénytelennek gondolt OBT-megnyilvánulások feljegyzéséhez külön táblázatokat is mellékeltek – kiderül az is, hogy a „feljelentgetéseket” a házon belüli „higgadt és nyílt” kommunikáció jegyében kéri az OBH elnöke – teszi hozzá a hvg.hu.
Szerző