Leukémiás gyermekére hivatkozva csalt ki pénzt egy magyar nő

Publikálás dátuma
2018.08.30 08:59
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Van, aki utalt is neki. Lépéseket tesz az OTP Bank.
Életmentő svájci műtétről írt a Facebookon egy nő, és volt, aki utalt is neki. Gyermeke viszont nem leukémiás, hanem vérszegény, a bank pedig megteszi a szükséges lépéseket – írja a hvg.hu.
„Kérem, segítsenek, a három hónapos kisbabámról van szó, leukémiás, műteni kell, de egyedül nem tudom finanszírozni. Ha legalább 10-20 ezer forintot küldenek egyénenként, akkor sikerül összegyűjteni a pénzt a műtétre, kérem.”
– egy Gattyán Réka néven regisztrált nő ezt a szöveget írta ki a Facebook-oldalára. Miután a hvg.hu-t maga az érintett is megkereste, a portál vizsgálódni kezdett, és mint kiderült, a történet több sebből vérzik. Az egyébként frissnek tűnő, azóta már elérhetetlen Facebook-oldalról kiderült, hogy a fent említett kislány, Gattyán Jázmin május 25-én született. A zavaros írás szerint a kislány születésekor minden rendben volt, azt később közölték csak, hogy Jázmin leukémiás. Csontvelő-átültetésre és őssejtkezelésre van szüksége, amelyet leghamarabb Svájcban végeznének el, de Magyarországon is műthető. A nő szerint most a 75 éves anyjánál lakik, a férje elhagyta a hír hallatán, munkahelye nincs. „Aki tud és megteheti, segítsen” – írta, és hozzátette, hogy bármekkora összeg segítséget jelent. Mellékelt egy számlaszámot is, és azt is elmondta, hogy az nem az ő nevén van, hanem anyja élettársáé. A bejegyzés mellett név vagy épp dátum nélküli orvosi papírok szerepelnek, amelyek leukémiáról, megnagyobbodott pajzsmirigyről szólnak, illetve mellékel egy képet egy kislányról is, valamint arról, hogy megkeresett több híroldalt, csatornát. A mellékelt képek egy része az internetről letöltött rémkép, erről a nő azt mondta a hvg.hu-nak, hogy az intenzív osztály vezetője – akinek rosszul írta a nevét – megtiltotta neki, hogy képeket közöljön. Az orvosi papírokról a Blikk munkatársának a kórház azt mondta, nem valódiak. 

Nincs ilyen nevű kislány az említett kórházban

A nő azzal kereste meg néhány napja a portált, hogy a kislányt a Bókay utcai kórház intenzív osztályán kezelik, és adjanak hírt arról, hogy pénzt gyűjt a kezelésre. Később azonban arról írt, hogy a család mégsem akar nyilvánosságot, mert nemrég elhunyt az unokahúga, neki is a nyilvánossághoz fordulva kértek segítséget, de „elegük lett”. A nő unokahúgként a Gattyán Dorina Renáta nevet adta meg, erre a névre keresve a Google több álhír- és kattintásvadász oldalt is listáz, ezek egy része arról szól, hogy vért kérnek neki, másik részük szerint elhunyt a lány. A portál kórházi forrása szerint nincs Gattyán Jázmin nevű kislány a Bókay utcai kórház intenzív osztályán, és a hematológiás eseteket egy éve a Tűzoltó utcában kezelik, legfeljebb műtétre szállítják át őket a Bókayba.

Jogi lépéseket tesz az OTP

Néhány nappal ezelőtt igazolást is kértek a nőtől, aki két dokumentumot küldött, egy kórlapnak és egy OTP-s igazolásnak tűnőt, amelyen az áll: „készpénzfelvétel a kislány kezelésére csak kórházi igazolással áll módunkban kiadni vagy kifizetni bankfióki pénztári kifizetés esetén”. Az OTP számlavezetési igazolás fejlécű papíron szerepel két aláírás is, egyikük a kiskunhalasi fiókban dolgozik, ahol a nő állítása szerint lakik, a testvérénél (bár egyik bejegyzésében azt állította, az anyjánál lakik, közösségi oldalán pedig a lakhely Miskolc). A hvg.hu megkereste az OTP-t is, ahol azt közölték, hogy az igazolás hamis, így megteszik a jogi lépéseket, ugyanakkor a bankszámla létezik.

Mindent bevallott

A Blikknek sikerült szembesítenie a nőt, aki előbb tagadott, végül mindent bevallott. Mint kiderült, a kislány vérszegény, és szó sincs őssejtbeültetésről. Azt mondta, azért indította a gyűjtést, mert pénzre volt szüksége, különben elveszik tőle gyermekét. Utaltak már neki, az életmentő műtétre beérkezett adomány egy részét már elköltötte, azt mondta, abból tápszert és pelenkát vett, de ha kell, visszaadja a pénzt. 
2018.08.30 08:59

Komjáthi Imre: Azt hittem, felrobbanok!

Publikálás dátuma
2018.12.09 19:18

Fotó: /
Az MSZP alelnöke nem bán semmit, és a főnökieknél becsületesebb rendőrökről beszél. Az elemző szerint megeshet, hogy a hatalom meghátrál.
Semmit sem bántam meg, soha nem voltam jobban – jelentette ki a Népszavának Komjáthi Imre. Az MSZP alelnöke a szombati rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba. Komjáthi lapunknak leszögezte, nem tervezte meg előre akcióját. – Azt vártam, hogy a szakszervezetek részéről történik majd valami. Ugyanis az összes tüntetésre való felhívás arról szólt, hogy a Kossuth térre vonulunk majd. Erre péntek éjszaka jött a hír a lezárásról, biztos voltam benne, hogy csak azért is bemegyünk – mondta az ellenzéki politikus. Ott álltam a színpad mögött – folytatta Komjáthi -, majd megint elhangzott, hogy menjünk haza békével. – Azt hittem felrobbanok, éreztem, hogy muszáj tennem valamit. A szocialista politikus most fájdalomcsillapítókat szed, egy hétig pedig injekcióznia kell magát, hogy megelőzze a vérömleny kialakulását. – Ez nem számít, a fontos, hogy mi történik majd az útlezárásokon és a tiltakozásokon. Ha sikerült lelket öntenem a résztvevőkbe, akkor megérte az egész. Még szombat este kiadott egy közleményt a BRFK, amelyben hangsúlyozták, hogy „Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt”. – Értem a rendőrség aggályait, attól félnek, hogy külföldön is hír lesz egy ellenzéki politikus sérülése. Nem vagyok jogász, nem tudom mi a rendőri intézkedés, de az, hogy egy hatos rendőrsorfal tolja ki a tömeget a térről, szerintem annak számít – reagált Komjáthi. A politikus szerint az esetről készült felvételek azt már nem mutatták, amikor a baj történt. Komjáthi ugyanis azt állítja, az erősítésként érkező készenléti rendőrök nyomták meg erősen a tömeget és ekkor tolták rá az ő lábát is egy kőkockára. Amikor viszont szólt, hogy baj van, akkor a rendőrsor elején álló fiatalabb egyenruhások enyhítettek a nyomáson és megvárták, amíg kiemelik a tömegből. – Ők becsületesebbek voltak, mint akik ezt a közleményt kiadták – fogalmazott az ellenzéki politikus. 

Előremutató volt, hogy a szakszervezetek és a pártok közösen tüntettek, sikeres akció volt – vont mérleget a szombati tüntetésről Reiner Roland, az Integrity Lab intézet alapítója. Szerint a sikerben szerepe volt annak is, hogy egy jól megragadható rabszolgatörvény megnevezéssel fókuszálhatták a felháborodást. Az sem mellékes, hogy a parlamenti vitában az ellenzék egységesen dolgozott együtt. Látható – mondta az elemző –, hogy a Fidesz magához képest kevésbé következetesen kommunikál a törvényről, az elmúlt egy hétben úgy tűnt, hogy enyhítenek, majd, hogy szigorítanak rajta. – Ha pedig valóban jönnek további tiltakozások, útlezárás, sztrájk, akkor nem tartom kizártnak, hogy végül idén meghátrál a kormány, és legfeljebb jövőre hozza vissza a törvényt, más formában – vélekedett a szakértő.

2018.12.09 19:18
Frissítve: 2018.12.09 19:41

Viharos szél és ónos eső - cudar egy nap lesz a hétfő

Publikálás dátuma
2018.12.09 16:29

Fotó: /
Nem szépen közeleg a tél.
Hajnalban ónos eső áztathatja az ország észak-keleti részét, de ha abba marad, akkor sem lesz sok ok az örömre. Az ország északnyugati, illetve délkeleti tengelyében helyenként viharos szél nyargal, sebessége óránként mintegy 55-65 kilométer lesz, és széllökések súlyosbítják a helyzetet.
2018.12.09 16:29