Riasztást adtak ki – Trópusi vihar fenyegeti Florida partjait

Publikálás dátuma
2018.09.03. 17:51
illusztráció
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Özönvízszerű esőzéssel, áradásokkal és erős széllökésekkel kell számolni.
Riasztást adott ki az amerikai Országos Hurrikán Központ hétfőn a Florida nyugati partvidékéhez közeledő Gordon trópusi vihar miatt – írja az MTI. A trópusi vihar várhatóan helyi idő szerint hétfő éjjel éri el a déli állam nyugati partvidékét, majd Alabama, Mississippi és Louisiana államokat fenyegeti. A Mexikói-öböl mentén lévő tagállamoknak özönvízszerű esőzéssel, áradásokkal és erős széllökésekkel kell számolniuk, de a szakemberek szerint nem várható, hogy a vihar hurrikánná alakul. Riick Scott floridai kormányzó Twitter-üzenetben figyelmeztetett a várható vészterhes időjárásra. Miközben délen a trópusi viharra készülnek, az amerikai Középnyugaton lassan mozgó viharzóna pusztít. Kansastól Nebraskáig erős az esőzés és áradnak a folyók. Rick Scott, Florida állam kormányzója Twitteren közölte, hogy a lakóknak és a látogatóknak is ébernek kell lenniük. Arra kérte az embereket: bizonyosodjanak meg arról, hogy van tervük egy esetleges katasztrófa esetére.
Szerző

Többen meghaltak egy spanyolországi buszbalesetben

Publikálás dátuma
2018.09.03. 16:56

Fotó: Twitter/@Nzurron
A jármű nekiütközött egy épülő viadukt pillérjének, csupán egy ember úszta meg sértetlenül a balesetet.
Legkevesebb öt ember vesztette életét és többen megsérültek az észak-spanyolországi Avilésben történt buszbalesetben hétfőn – írja az MTI a helyi hatóságok közlése alapján. Információk szerint az ALSA társaság menetrend szerint közlekedő távolsági buszjárata a Gijón felé tartó autópályán frontálisan nekiütközött egy épülő viadukt pillérjének, ami gyakorlatilag kettévágta a jármű elejét az elő három üléssorig. A közlekedési vállalat arról tájékoztatott, hogy a buszon a sofőrön kívül 22 utas tartózkodott, akik közül csupán egy ember úszta meg sértetlenül a balesetet. Az El País című napilap úgy értesült: három áldozat holttestét a tűzoltók szabadították ki a buszból. Összesen 16-an kerültek kórházba, öt ember állapota kritikus. A súlyos sérülteket helikopterrel szállították Oviedóba, az asztúriai központi kórházba. A sérültek között van a buszvezető is, akiről korábban a La Sexta kereskedelmi televízió helyszíni tudósítója azt mondta, hogy életét vesztette.
Szerző
Frissítve: 2018.09.03. 20:23

Nyugat-nílusi lázban halt meg egy férfi a magyar határ közelében

Publikálás dátuma
2018.09.03. 16:15
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Pélmonostoron történt az első haláleset a betegség miatt Horvátországban.
A magyar határhoz közeli Pélmonostoron (Beli Manastir) egy férfi belehalt a nyugat-nílusi láz okozta fertőzésbe, ő az első halálos áldozata a betegségnek Horvátországban – írja az MTI a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) közlése alapján. További 26 beteg esetében laboratóriumi vizsgálatok igazolták a vírusfertőzést. A megbetegedéseket Eszék-Baranya megyében, Vukovár-Szerém megyében, Zágráb, Károlyváros (Karlovac) és Varasd (Varazdin) környékén regisztrálták. Csak az elmúlt héten tíz újabb megbetegedés történt. A nyugat-nílusi láz az egész Balkánon terjed, többen haltak bele kórba Szerbiában, Görögországban, Romániában, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban is. A nyugat-nílusi vírus által okozott megbetegedések jellemzően olyan időszakokban fordulnak elő, amikor sok a szúnyog, mert a vírus szúnyogcsípéssel terjed. Az első megbetegedések általában július második felében jelentkeznek, a legtöbb beteget augusztusban és szeptemberben regisztrálják. A fertőzés szempontjából a legnagyobb veszélyben az idősebbek vannak, akiknek gyengébb az immunrendszerük, illetve a krónikus betegségben, magas vérnyomásban, cukorbetegségben, szívritmuszavarban vagy idegrendszeri zavarban szenvedőkre is veszélyes. Embereknél a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, és vélhetőleg életre szóló immunitás alakul ki. Az esetek ötödében a megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel – láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések – jár, magától gyógyul. Az esetek kis hányadában (egy százalék körül) azonban a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet. A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először 1937-ben Ugandában azonosították, majd 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák a madarak, közöttük pedig a szúnyogok révén terjed a kór, és az emberre is szúnyogcsípés útján kerül át.
Szerző