Ugyanaz a Novicsok hatóanyag okozta mindkét angliai mérgezést

Publikálás dátuma
2018.09.04. 21:46

Fotó: GEOFF CADDICK / AFP
Igazolta a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet vizsgálata a brit szakértők megállapítását.
Ugyanaz a Novicsok típusú idegméreg-hatóanyag okozta a délnyugat-angliai Salisburyben tavasszal, illetve a közeli Amesbury kisvárosban nyár elején történt mérgezéses incidenseket – írja az MTI a brit külügyminisztérium közlése alapján. A minisztérium a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vizsgálatának eredményét ismertette. Márciusban a Salisburyben élő Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal, június végén pedig két brit állampolgár, a 45 éves Charlie Rowley és 44 éves élettársa, a háromgyermekes Dawn Sturgess szenvedett súlyos mérgezést. Szkripalékat és Rowley-t több heti kezelés után kiengedték a kórházból, Dawn Sturgess azonban július 8-án a kórházban meghalt. Az OPCW, amely részt vett Szkripalék megmérgezésének vizsgálatában, júliusban szakértőket küldött Nagy-Britanniába, hogy mintákat gyűjtsenek Sturgess és Rowley megmérgezése után. A mintákat több laboratóriumba is elküldték vizsgálatra. A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete már megállapította, hogy mindkét incidenst a Novicsok idegméreg-hatóanyag okozta, de a brit kormány független vizsgálatra kérte fel az OPCW-t. A 66 éves Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredesét, aki a brit hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, és 33 éves lányát hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, ugyanott, ahová a két brit állampolgárt is beszállították, és ahol Dawn Sturgess meghalt. Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, hollétük nem ismeretes. Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a Szkripal-ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a katonai idegméreg-hatóanyaggal elkövetett mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek. A rendőrség és a biztonsági szolgálatok úgy vélik, a mérget egy parfümös fiolából juttatták Szergej Szkripal házának kilincsére. A gyanú szerint az üveget eldobták, Charlie Rowley pedig hetekkel később megtalálta, felvette, odaadta élettárásának, aki a csuklójára fújt belőle, és így ő kapta messze a legnagyobb dózist a mérgezést szenvedett négy ember közül. A fiolát a Scotland Yard nyomozói meg is találták Rowley házában. A brit külügyminisztérium kedd esti közleménye szerint az OPCW szakértői kétszer is Nagy-Britanniába látogattak mintavétel céljából, és az összes begyűjtött minta vizsgálata azonos, egyértelmű eredményre vezetett.
Szerző
Frissítve: 2018.09.04. 21:48

Nagy-Britannia felkészül a megállapodás nélküli Brexitre

Publikálás dátuma
2018.09.04. 19:44
Illusztráció
Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Dominc Raab ettől függetlenül úgy véli, jelentős előrelépés történt több sarkalatos fontosságú területen.
Nagy-Britannia felkészülten várja majd a Brexitet, vagyis EU-tagságának megszűnését, abban az esetben is, ha lesz megállapodás a kilépés feltételeiről az Európai Unióval, és akkor is, ha nem – mondta kedden az MTI tudósítása szerint a brit Brexit-ügyi miniszter. Dominc Raab a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta a parlament nyári szünete alatt lezajlott egyeztetésekről és az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójával, Michel Barnier-val folytatott legutóbbi tárgyalásairól. Raab kijelentette: London kompromisszumkészséget tapasztal az európai tárgyalópartnerek részéről, és éppen ezért valószínűtlen, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül lesz kénytelen kilépni az EU-ból. A miniszter szerint jelentős előrelépés történt több sarkalatos fontosságú területen a sima és zökkenőmentes átmenet érdekében, és „látótávolságban van” a megállapodás az EU-val. Raab szerint „természetesen lennének bizonyos kockázatai” a megállapodás nélküli Brexitnek is – e kijelentését hangos és gúnyos nevetés fogadta az ellenzéki padsorokból –, ám a brit kormány a nyáron már kidolgozta azt átfogó készenléti csomagtervet, amely erre az eshetőségre is felkészíti a brit gazdaságot és a közszférát.

Súlyos következményekre figyelmeztetnek

Független londoni elemzőműhelyek szerint azonban mindenképpen súlyos következményei lennének, ha Nagy-Britannia úgy lép ki az unióból, hogy nem jut megállapodásra az EU-val a Brexit utáni kapcsolatrendszer feltételeiről. A The UK in a Changing Europe (Az Egyesült Királyság a változó Európában) nevű, elsősorban az Európai Unió és Nagy-Britannia gazdasági-kereskedelmi kapcsolatrendszerének kutatására szakosodott londoni elemzőműhely éppen előző nap ismertetett 34 oldalas tanulmánya felidézi, hogy a 2008-ban elhatalmasodott pénzügyi válság idején a brit pénzügyi rendszer kis híján összeomlott, és csak a Bank of England – a brit jegybank – által a bankrendszerbe juttatott likviditásinjekció akadályozta meg a teljes csődöt. A ház szerint azonban ezúttal nincs olyan intézmény, amely ugyanígy készen állna a kereskedelmi rendszer megvédésére megállapodás nélküli Brexit esetén, és ebben a helyzetben egyértelműen lehetséges – bár nem elkerülhetetlen – súlyos recesszió kialakulása a brit gazdaságban. Keddi parlamenti tájékoztatójában azonban Dominic Raab kijelentette: jóllehet a konzervatív párti brit kormány célja nem a megállapodás nélküli Brexit, de ennek is lennének „bizonyos előnyei”. A miniszter ezek közé sorolta, hogy a brit kormány ebben az esetben azonnal teljes körű ellenőrzést gyakorolhatna például a bevándorlás felett, és hamarabb véget érnének pénzügyi hozzájárulási kötelezettségei az EU költségvetéséhez. Az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának Brexit-ügyi miniszterjelöltje, Sir Keir Starmer válaszában felelőtlennek nevezte Raab hozzáállását. Starmer szerint „senkit nem lehet átverni” azzal, hogy a kormány igyekszik kedvező színben beállítani a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét. A munkáspárti politikus kétségbe vonta, hogy elérhető-e megállapodás a kilépési feltételekről, tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság az októberi EU-csúcsig szeretné lezárni a tárgyalásokat. Raab a minap egy BBC-interjúban mindazonáltal egyenes utalást tett arra, hogy a tárgyalások „túlcsúszhatnak” e határidőn.
Múlt héten Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója beszélt arról: fel kell készülni arra, hogy Nagy-Britannia úgy léphet ki az Európai Unióból, hogy addig nem sikerül megállapodást elérni. Barnier szerint – még akkor is, ha a rendezett kilépés a cél – az EU-nak mindenre fel kell készülnie, ennek pedig ez a forgatókönyv is a része. Megismételte, hogy a tárgyalások legérzékenyebb pontja az ír-északír határellenőrzés ügye, de lehetségesnek tartja a kérdés megoldását. Korábban a brit miniszterelnök is a Barnier által említett lehetőséget boncolgatta. Mint megírtuk, Theresa May közölte: „az sem jelentené a világ végét”, ha Nagy-Britannia úgy lépne ki jövőre az Európai Unióból, hogy addig nem sikerült megállapodást elérni a jövőbeni kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról. Mint mondta, továbbra is úgy gondolja, hogy egy esetleges rossz megállapodásnál az is jobb, ha nem születik megállapodás az EU-val a brit uniós tagság március végén esedékes megszűnéséig. 
Szerző

Ismét savas támadás történhetett Londonban

Publikálás dátuma
2018.09.04. 18:41
A kép illusztráció
Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Hárman kórházba kerültek egy eddig azonosítatlan anyag miatt.
Három férfi kórházba került, miután „ártalmas” anyaggal követtek el támadást ellenük Nyugat-London Notting Hill negyedében – írja az Independent.  A rendőröket rövid idővel délután 2 óra után riasztották a helyszínre, majd tűzoltók és rohammentők is érkeztek. A rendőrség tájékoztatása szerint eddig senkit sem tartóztattak le az esettel összefüggésben, és egyelőre nem tudni, pontosan milyen anyaggal követték el a támadást. A BBC a rendőrség közlésére hivatkozva azt írja, az eset egy boltban történt. A három férfi kérdőre akarta vonni a támadót, mert azt gondolták, lopott az üzletből. Ekkor öntötte rájuk a férfi az eddig azonosítatlan anyagot.    Nagy-Britanniában az utóbbi években nagyon megszaporodtak a savas támadások, annyira, hogy a hatóságok szigorítottak a kénsav árusítási szabályain is: 18 éven aluliak már nem vásárolhatnak a maró vegyszerből.
Szerző
Frissítve: 2018.09.04. 20:46