Amikor a Fidesz az EU segítségét kéri

Publikálás dátuma
2018.09.09. 12:00

Reményüket fejezte ki, hogy támogatást kapnak a kormány megbuktatásához az Európai Unió néppárti csoportjától
Tegnap a Fidesz által napok óta délután 5 és 6 óra között szervezett demonstráció fő szónoka Martonyi János volt, a budapesti Kossuth téren.

 A volt külügyminiszter előtt az európai parlament néppárti frakciójának olasz alelnöke, a Forza Italia politikusa, Antonio Tajani szólt a tömeghez.

 „Magyarország jövője, Itália jövője, Európa jövője nem lehet szocialista!” – foglalta össze mondandóját a politikus, aki emlékeztetett arra is, hogy 1956-ban az olaszok úgy tekintettek a magyarokra, mint a szabadság, a demokrácia és a kereszténység védőbástyájára.

 Ezt követően lépett a pódiumra Martonyi. A Fidesz-kormány volt külügyminisztere beszédének elején felidézte, hogy a Kossuth téren tüntető tömeg mi mindennel elégedetlen immár közel egy hónapja. Ezek közül kiemelte, hogy a Gyurcsány-kormány megtévesztette az ország lakosságát, hazugsággal bódította el a választókat, és hitelképtelenné vált nemcsak a határon belül, hanem azon kívül is.
A szónok ezek után reményét fejezte ki, hogy a Kossuth téren tüntető, valamint a velük szimpatizáló hatalmas tömegek támogatást kapnak a kormány megbuktatásához az Európai Unió néppárti csoportjától, amely az Európai Parlamentben a legnagyobb frakciót képezi.

 Előrevetítette annak a lehetőségét is, hogy az általa hazugnak és megbízhatatlannak nevezett kormánnyal szemben támogatásra számíthatnak, mind a Kossuth téren tüntetők, mind az ellenzéki erők a strassbourgi emberjogi bizottságtól is.

 Népszava 2006. október 18.
Frissítve: 2018.09.10. 08:52