Amikor a Fidesz az EU segítségét kéri

Publikálás dátuma
2018.09.09 12:00

Fotó: /
Reményüket fejezte ki, hogy támogatást kapnak a kormány megbuktatásához az Európai Unió néppárti csoportjától
Tegnap a Fidesz által napok óta délután 5 és 6 óra között szervezett demonstráció fő szónoka Martonyi János volt, a budapesti Kossuth téren.

 A volt külügyminiszter előtt az európai parlament néppárti frakciójának olasz alelnöke, a Forza Italia politikusa, Antonio Tajani szólt a tömeghez.

 „Magyarország jövője, Itália jövője, Európa jövője nem lehet szocialista!” – foglalta össze mondandóját a politikus, aki emlékeztetett arra is, hogy 1956-ban az olaszok úgy tekintettek a magyarokra, mint a szabadság, a demokrácia és a kereszténység védőbástyájára.

 Ezt követően lépett a pódiumra Martonyi. A Fidesz-kormány volt külügyminisztere beszédének elején felidézte, hogy a Kossuth téren tüntető tömeg mi mindennel elégedetlen immár közel egy hónapja. Ezek közül kiemelte, hogy a Gyurcsány-kormány megtévesztette az ország lakosságát, hazugsággal bódította el a választókat, és hitelképtelenné vált nemcsak a határon belül, hanem azon kívül is.
A szónok ezek után reményét fejezte ki, hogy a Kossuth téren tüntető, valamint a velük szimpatizáló hatalmas tömegek támogatást kapnak a kormány megbuktatásához az Európai Unió néppárti csoportjától, amely az Európai Parlamentben a legnagyobb frakciót képezi.

 Előrevetítette annak a lehetőségét is, hogy az általa hazugnak és megbízhatatlannak nevezett kormánnyal szemben támogatásra számíthatnak, mind a Kossuth téren tüntetők, mind az ellenzéki erők a strassbourgi emberjogi bizottságtól is.

 Népszava 2006. október 18.
Témák
Európa
2018.09.09 12:00
Frissítve: 2018.09.10 08:52

Liebknechtet és Luxemburg Rózát agyonlőtték

Publikálás dátuma
2019.01.17 17:00

Fotó: /
Száz éve tudósítottunk a kettős gyilkosságról
„N. W. Tagblatt"' esti lapjának jelentik Berlinből: Liebknecht Spartacus-vezért letartóztatása után nyomban kihallgatták. Mikor a kihallgatás befejeztével el akarták szállítani, az épület előtt összeverődött tömegből egy ember lépett elő és öklével Liebknechtet erősen fejbe vágta. A szocialista agitátor a fején súlyosan megsérült. Ezután autóra tették és mellette fegyveres őrök foglaltak helyet. Később Liebknecht szökést kísérelt meg és kiugrott az autóból. Az egyik fegyveres őr utánalőtt és a golyó, amely vállán találta, Liebknechtet megölte.
Luxemburg Rózát tegnap este hasonló sors érte. Mikor a fogházba szállították, egy eddig ismeretlen tettes az autóra ugrott, amelyben Luxemburg Róza ült és a forradalmárnőt közvetlen közelből agyonlőtte. Ezután az automobil körül nagy tömeg gyűlt össze, amelynek tagjai kirabolták Luxemburg Róza holttestét. A tettesek elmenekültek.
Népszava 1919. január 17.
2019.01.17 17:00
Frissítve: 2019.01.17 17:00

Ukrán csapatok Máramarosszigeten

Publikálás dátuma
2019.01.16 15:00

Fotó: /
Ukrán csapatok, amelyek néhány nappal ezelőtt nyomultak be Magyarország területére, kedden és szerdán a körösmezői vonal mentén előnyomultak Máramarossziget felé.
A hadügyminisztérium szerda reggeli jelentése szerint megszállták Rahót és a Máramarosszigettől tíz kilométernyire levő Nagybocskót s egyik délutáni jelentés közli, hogy már bevonultak Máramarosszigetre is. Az ukrán csapatok parancsnoka, hír szerint arra kérte a máramarosszigeti kormánybiztost, hogy támogassa, az ukránokat, nehogy a románok vagy a lengyelek foglalják el Máramarosszigetet.
Az ukránok azért sietnek a Máramarosba való bevonulással, mert az Erdélyből előnyomuló román csapatok keleti szárnya is Máramaros-sziget felé igyekszik. A románok elérték Aknasugatagot s így órák. kérdése, hogy ők is bevonuljanak Máramaros megye székhelyére. Hír szerint az ukránok nem hivatkozhatnak semmiféle ántánt-megbízásra vagy fölhatalmazásra és a románok nem is fogják elismerni az ukrán bevonulás jogosságát. Az ukránok célja egyik verzió szerint az, hogy a nemrég teljes autonómiát kapott Ruszka-Krajna népét Magyarországtól való elszakadásra bírják.
Más hír szerint az ukrán csapatok parancsnoka Máramarosszigeten határozottan kijelentette, hogy „az ukránok nem hódítani jöttek az országba, hanem azért, hogy gátat vessenek a telhetetlen étvágyú cseh és román imperializmusnak". Ezt a kijelentést tette a parancsnok Kutkafalvy Miklés beregi kormánybiztos előtt is, aki Máramarosszigetre utazott, mert az a hír érkezett hozzá, hogy az ukránok meg akarják szállani Ung és Bereg vármegyét. Az ukrán parancsnok, hangsúlyozta, hogy az ukránoktól távol áll az a szándék, hogy a ruszin nép körében itt-ott mutatkozó, elszakadási törekvést szítani igyekezzenek.
A román hadseregparancsnokság szerdán délben értesítette Máramarossziget városát, hogy a román csapatok a legközelebbi órákban bevonulnak és amennyiben addig az ukránok ki nem vonulnak, fegyveresen fogják őket kiverni a városból. A Magyarország területére benyomult lengyel csapatok is. Hír szerint, kifejezték azt a készségüket, hogy az ukránok ellen vonulnak, ha megfelelő mennyiségű fegyvert és fölszerelést kapnak.
Népszava 1919. január 16.
2019.01.16 15:00
Frissítve: 2019.01.16 15:05