Mindenki a háborúra készül

Publikálás dátuma
2018.09.11 10:00

Fotó: Sputnik/ Evgeny Yepanchintsev
Ma kezdődik meg a Vosztok-2018 (Kelet-2018) elnevezésű hadgyakorlat, melyet úgy harangoztak be, mint „Oroszország legnagyobb hadgyakorlatát 1981 óta”. A nagyszabású katonai műveletekben 300 ezer katonát, 36 ezer páncélozott járművet, több mint 1000 repülőt és helikoptert és két flottát vetnek be. Mint korábban lapunknak Wagner Péter biztonságpolitikai szakértő kifejtette, Moszkva minden négy évben megrendezi a Vosztokot, a katonai manőverek pedig kizárólag a Távol-Keleten zajlanak, ezért a hadgyakorlat nem illeszkedik a Nyugat és Oroszország közötti feszültség narratívájába. Dylan White, a katonai szervezet egyik szóvivője ugyanakkor úgy nyilatkozott, a Vosztok-2018 jól jelzi, hogy Oroszország nagyszabású háborúra készül. Moszkva egyébként nem csupán NATO-megfigyelőket hívott a hadgyakorlatra, hanem jelezte, a NATO-tagország Törökországot is szívesen látja résztvevőként. Ezt akár még békejobbként is lehetne értelmezni, ismerve azonban a fagyos török-amerikai viszonyt, az orosz közeledés fricskának is beillik. Egyértelmű üzenete van annak is, hogy az idén először Kína és Mongólia is képviselteti magát a Vosztokon: a nagy távol-keleti riválissal egyre inkább egy oldalon állnak.  Miközben a nemzetközi média az orosz hadműveletektől hangos, arról kevesebb szó esik, hogy a NATO is az elmúlt tizenhat év legnagyobb hadgyakorlatára készül, ráadásul elég egyértelműen egy esetleges orosz agresszió ellen. A Trident Juncture fedőnevű gyakorlatsorozatot októberben rendezik majd Norvégiában, a 29 tagállam, valamint a partnerországok részvételével. Magyarország brüsszeli NATO-képviselete szűkszavúan arról tájékoztatta lapunkat, hogy a gyakorlaton hazánk egy-két tucatnyi résztvevővel képviselteti majd magát. A manőverekben negyvenezer katonát, 70 hajót, 150 repülőt, tízezer járművet vetnek be. Ez ugyan eltörpül a Vosztok-2018 méreteihez képest, ám NATO-viszonylatban jelentősnek számít. A Trident Juncture célja hivatalosan a szervezet védelmi képességeinek gyakorlása, ugyanakkor tesztelik az úgynevezett Nagyon Magas Készenlétű Összhaderőnemi Köteléket is. Ez egy olyan gyors reagálású erő, mely nagyon rövid idő – akár két nap – alatt is bevethető, például egy meglepetés támadás esetén.
2018.09.11 10:00
Frissítve: 2018.09.11 10:00

Letartóztattak egy iráni tévés műsorvezetőt az Egyesült Államokban

Publikálás dátuma
2019.01.17 06:32
Fotó: Facebook
Fotó: /
Letartóztatták az angol nyelven sugárzó iráni állami Press TV egyik műsorvezetőjét az Egyesült Államokban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai.
Marzieh Hashemi újságírónőt a Missouri állambeli St. Louis városban tartóztatták le még vasárnap, de az ügy csak szerdán került nyilvánosságra. Éppen a Black Lives Matter (a Feketék Élete is Értékes) nevű afroamerikai mozgalomról készülő dokumentumfilmjéhez forgatott. Előtte a louisianai New Orleansban járt családlátogatáson. Az FBI e-mailben azt válaszolta az ügyben érdeklődő AP hírügynökség munkatársainak, hogy nem akarja őket tájékoztatni Melanie Franklin ügyéről. Marzieh Hashemi ugyanis ezen a néven született New Orleansban, és 25 éve dolgozik az iráni állami televíziónak. Ideje felét Iránban, felét pedig Coloradóban tölti, ahol a gyermekei is élnek. Egyik fia, Hossein Hashemi elmondta amerikai újságíróknak, hogy édesanyját akkor tartóztatták le, amikor St. Louisban fel akart szállni egy Denverbe induló repülőgépre. Az FBI Washingtonba vitte, ott tartják őrizetben.  "Még mindig nem tudjuk, mi történt" - mondta Hossein Hashemi, hozzátéve, hogy tudomása szerint édesanyjának nincs köze semmilyen bűncselekményhez, és mindenképpen együtt akar működni az FBI munkatársaival. Azt is elmondta, hogy ő és testvérei büntetés terhe melletti idézést kaptak az egyik denveri vádesküdtszéktől. A Press TV Teheránban sajtókonferenciát tartott, amelyen Paiman Dzsebeli, a televízió helyettes vezetője bejelentette: minden jogi eszközt igénybe vesznek munkatársuk védelmében. A televízió megszólaltatta Bahran Ghaszemit, az iráni külügyminisztérium szóvivőjét, aki arról beszélt, hogy a letartóztatás jól érzékelteti a Trump-kormányzat "rasszista és apartheid-politikáját". A szóvivő hozzátette: "reméljük, hogy ezt az ártatlan embert feltételek nélkül szabadlábra helyezik". A letartóztatott nő amerikai állampolgár. Újságírást tanult a louisianai állami egyetemen Baton Rouge-ban (a déli állam fővárosában), majd 1982-ben, miután 22 évesen megismerkedett Hossein Hashemivel, egy Denverben tanuló iráni diákkal, áttért a muszlim hitre. Összeházasodott a férfival, két fiuk és egy lányuk született, de Marzieh - Melanie Franklin - azóta megözvegyült. Az ügyről megjelent első amerikai kommentárok emlékeztetnek arra, hogy Teherán a múlt héten erősítette meg: fogva tartja Michael R. White veterán amerikai tengerészgyalogost. 
Szerző
2019.01.17 06:32

Megújítják a CEU amerikai akkreditációját

Publikálás dátuma
2019.01.16 20:32

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A CEU felsőoktatási akkreditációját végző értékelő bizottság elnöke szerint a Magyarországról elüldözött intézmény a "felsőoktatás egyik sikertörténete".
Ron Daniels, a Johns Hopkins Egyetem és a CEU felsőoktatási akkreditációját végző Middle States Commission on Higher Education értékelő bizottságának elnöke azt javasolja, hogy újítsák meg a CEU amerikai felsőoktatási akkreditációját – írja a CEU közleményére hivatkozva az atv.hu.

Daniels gratulált az intézménynek, hogy a bizottság vizsgálata alapján „sikeresen megfelel a Middle States Commission on Higher Education akkreditációs feltételeinek és tagsági követelményeinek”. Daniels szerint „a CEU a felsőoktatás egyik sikertörténete,” és részletezte, hogy melyek azok a területek, amelyekben kiemelkedően teljesít. A bizottság elismerte a CEU elkötelezettségét egy átfogó oktatási program fejlesztése és a tanulásközpontú oktatás iránt, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy 2018-ban a CEU a QS ranglistáján a világ 51-100 legjobb egyeteme között szerepel történelem, filozófia, politikatudomány, szociálpolitika és szociológia tantárgyakban, és a 200 legjobb között közgazdaságtan és jogtudomány terén.


„A CEU egyenrangú a világ legjobb egyetemeivel”
-jegyezte meg a Magyarországról Bécsbe költöző egyetemről Ron Daniels.
2019.01.16 20:32