Behavazódtak a dél-afrikai vadállatok

Publikálás dátuma
2018.09.12. 14:11
Illusztráció: Facebook/Africa, this is why I live here
Fotó: Facebook/ Africa, this is why I live here
Szokatlan időjárást okozott egy Dél-Afrikán átvonuló hidegfront: az ország több pontján is jelentősen havazott.
A hóesés Dél- Afrikában eleve nem túl gyakori, szeptemberben szinte csoda. A havazás a közlekedésben több helyen is komoly fennakadást okozott. Az embereket, sőt az állatokat is meglepte a ritka jelenség.
A Kelet-Fokföld tartományban húzódó Sneeuberg hegységet és térségét betakaró vastag hótakaró behavazta az ösvényeket és rátelepedett a faágakra is. A különleges látványról készített fényképek hamar bejárták a világot - írta az Érdekes Világ
Szerző
Frissítve: 2018.09.12. 14:12

Kirepültek a fészekből a kék-sárga arafiókák a Pécsi Állatkertben

Publikálás dátuma
2018.09.12. 10:10
Illusztráció: Pécsi Állatkert
Fotó: Facebook/Pécsi Állatkert
A kék-sárga arák tavaly költöttek először a pécsi állatkertben. A két fiatal madár már a szüleitől külön, egy másik röpdében látható. A júniusban született újabb három fióka most költözött el.
A 2015-ben a hollandiai Overloonból érkezett kék-sárga ara tenyészpárnak eleinte nem volt kedve költeni, de tavaly a gondozók különválasztották őket a többi papagájtól, a saját röpdében megjött a kedvük a családalapításhoz, így kibújt a tojásból az első két, Pécsi Állatkertben született arafióka - olvasható az intézmény honlapján
Idén a szülők újra költeni kezdtek, a 28 napos kotlási időt követően júniusban három fióka bújt ki a tojásokból. A ma már a szüleikre megszólalásig hasonlító kis arák eleinte csupaszok és vakok voltak, néhány hónapnak el kellett telnie ahhoz, hogy kitollasodjanak, és annyira megerősödhessenek, hogy elhagyhassák a biztonságot jelentő odút.
A kék-sárga ara (Ara ararauna) egyike a világ legnagyobb papagájainak, a feje búbjától a farka végéig akár a 85 centimétert is elérheti. Egyelőre nem fenyegeti a kipusztulás közvetlen veszélye, de fennmaradását élőhelyeinek elvesztése és az illegális állatkereskedelem veszélyezteti.
Szerző

Műanyag nélkül készülhetnek a Lego-játékok?

Publikálás dátuma
2018.09.11. 11:11
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP
A vállalat vezérigazgatója szerint 2030-ban a játékokat már fenntartható anyagokból készítik.
Hamarosan teljesen beszüntetheti a műanyag használatát a játékok gyártásához - a Lego vezérigazgatója szerint. Az ötletet Dánia egyik leggazdagabb családja is támogatja, megvalósítása azonban nem olyan egyszerű: Niels B. Christiansen szerint ugyanis jelenleg nem ismernek olyan anyagot, ami helyettesíteni tudná a mostani műanyagot, miközben ugyanazt a minőséget tudná garantálni a vásárlóknak - írta a Privátbankár a Bloomberg alapján.
A vezérigazgató szerint egyelőre nem tudni, járna-e profitcsökkenéssel az átállás, de az biztos, hogy a minőségből nem engednek. A cég már most aktívan kampányol a műanyagszennyezés ellen; minden nagyobb vásárlás mellé ad egy kis csomag - műanyagmentes - színes építőkockát.
Szerző
Témák
műanyag lego