Behavazódtak a dél-afrikai vadállatok

Publikálás dátuma
2018.09.12 14:11
Illusztráció: Facebook/Africa, this is why I live here
Facebook/ Africa, this is why I live here
Szokatlan időjárást okozott egy Dél-Afrikán átvonuló hidegfront: az ország több pontján is jelentősen havazott.
A hóesés Dél- Afrikában eleve nem túl gyakori, szeptemberben szinte csoda. A havazás a közlekedésben több helyen is komoly fennakadást okozott. Az embereket, sőt az állatokat is meglepte a ritka jelenség.
A Kelet-Fokföld tartományban húzódó Sneeuberg hegységet és térségét betakaró vastag hótakaró behavazta az ösvényeket és rátelepedett a faágakra is. A különleges látványról készített fényképek hamar bejárták a világot - írta az Érdekes Világ
Frissítve: 2018.09.12 14:12

Tavaly tizenötezer facsemetét ültettek el az Aggteleki Nemzeti Parkban

Publikálás dátuma
2019.02.20 09:28

Németh András Péter
Idén még 20 000-25 000 csemete ültetését, valamint további erdőrészlet körbekerítését tervezik.
Az elmúlt évben az Aggteleki Nemzeti Park 7 erdőrészletben 15 ezer darab – bükk és tölgy – facsemete ültetését hajtotta végre az Aggteleki Tájegységben – írja a Sokszínű Vidék. Megkeresésükre Götz Olivér erdész elmondta: az Aggteleki Területkezelési Osztályhoz 4500 hektár erdő tartozik, ebből 1300 hektár faanyag termelést nem szolgáló üzemmódban van. Az erdők felújításánál elsősorban a természetesen megjelenő újulatra alapoznak, ezért abban az esetben van szükség csemeteültetésre, ha ez darabszámban, vagy fafaj összetételben nem megfelelő, vagy olyan nem őshonos fafajokból álló erdőrészletek átalakítása történik (pl. akácosok), ahol csak őshonos csemeték ültetésével érhető el a kívánt erdőszerkezet. Ebben az esetben – a vadlétszámra való tekintettel – igyekeznek vadvédelmi kerítéssel is biztosítani a csemeték fejlődésének zavartalanságát. A tavalyi évben négy bódvarákói, két perkupai és egy szalonnai községhatárhoz tartozó erdőrészletekben történt a 15 000 csemete ültetése, ezek közül egy bódvarákóit és egy perkupait vadvédelmi kerítéssel (összesen 1250 folyóméteren) is körbekerítette az igazgatóság. Az idei évben még 20 000-25 000 csemete ültetését, valamint további erdőrészlet körbekerítését is tervezik. 

Lecserélték a nyíregyházi szumátrai tigris feleségét

Publikálás dátuma
2019.02.20 09:09

Facebook/Nyíregyházi Állatpark
Új szumátrai tigris (Panthera tigris sumatrae) érkezett a Nyíregyházi Állatparkba, a tízéves nőstényt a parkban élő nyolcéves hím új "feleségének" szánják a szakemberek.
A Gio névre keresztelt hím 2014-ben még a rotterdami állatkert lakója volt és az Európai Fajmegőrzési program keretében szállították át a nyírségi nagyvárosba - mondta el Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője-osztályvezetője az MTI-nek kedden. A program fajkoordinátora 2015-ben helyezett ki egy holland tenyésznőstényt a kiváló genetikai adottságokkal rendelkező Gióhoz, ám nászuk nem hozta meg a várt utódokat, így most a program egy újabb nőstényt javasolt a fajmegőrzés szempontjából rendkívül értékes hímhez. Az új "feleség", a tízéves Zoja Varsóban született, eddig Franciaországban élt és pár hete a Nyíregyházi Állatpark lakója. A karanténidőszak után ismerkedett meg párjával, akinek gondozói folyamatosan figyelték a két tigris találkozását, mivel az összeszoktatás alatt olykor agresszió is előfordul. Révészné Petró Zsuzsanna megjegyezte: aggodalmuk azért is volt jogos, mert a közelmúltban már volt halálos találkozás a faj egyedei között, február elején a londoni állatkert nőstény szumátrai tigrisét ölte meg az első randevún "vőlegénye", egy külföldi állatkertből hozott hím. Négy nappal később pedig a Longleat szafariparkban egy nőstény szibériai tigris pusztult el állatok egymás közötti viadalában, amikor valahogy bejutott egy tenyészpár kifutójába.
A jelek szerint Nyíregyházán nem kell ettől tartani, Gio folyamatosan, érdeklődve követi az egyelőre még a kifutóval ismerkedő Zoját. A szakemberek remélik, hogy az ivarzási időszakban fogamzóképes lesz a nőstény, nászukból pedig később utód születik - tette hozzá a szakember.
A szumátrai tigris a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisalfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein és hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Magányosan vadásznak, zsákmányuk főként a közepes termetű növényevők közül kerül ki. Az állatok a természetes élőhelyeik elpusztítása és az orvvadászat miatt kerültek a súlyosan veszélyeztetett fajok közé. Míg az 1970-es években a szabadon élő állatok számát ezer egyed körülire tették, 1996-ban a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nagyjából 250-re becsülte a szumátrai tigrisek számát, ezért az alfajt a kihalástól közvetlenül veszélyeztetett kategóriába sorolta. Jelenleg mindössze négyszáz példány él szabadon, a világ állatkertjeiben körülbelül háromszázat tartanak.
A sóstógyógyfürdői állatpark egyik büszkeségei a ritka nagymacskák, a látogatók már négy tigrisalfajt - a szibériait, a fehér bengálit, a malájt és a szumátrait - nézhetnek meg Nyíregyházán.
Szerző
Frissítve: 2019.02.20 09:51