A németek visszaverték a támadásokat

Publikálás dátuma
2018.09.13 08:00

Fotó: /
A Nagy Háború végnapjai. Száz éve írtuk ezen a napon. Történelem a Népszava hasábjain
Bixschotetől északkeletre az ellenségnek részleges támadásait Armentiér esnél, valamint a La Bassée-csatorna mellett pedig előre-töréseit visszavertük. Napközben a harcvonalon új állásaink előterébem hathatós tűztámogatás mellett több ízben gyalogsági harcok fejlődtek ki.

Este heves tüzérségi harc az Arrasból és Peronneből Cambray felé vezető országutak között. A sötétség beálltával a Marquion—Havrineourt csa-tornaszakasz ellen intézett támadások vonalaink előtt meghiúsultak. Az Aillette és az Aisne között is este nagyobb erőre kapott a tüzérségi tűz. Gyalogsági tevékenység itt előtéri harcokra szorítkozott.

A Fismestől északkeletre fekvő magaslatokon francia részleges támadásokat visszautasítottunk. A lotharingiai harcvonalon és a Vogézekben sikeres földerítő harcok.

2018. szeptember 14.
Témák
I. vh
2018.09.13 08:00
Frissítve: 2018.09.13 08:00

Az angolok támadást kezdtek Palesztinában

Publikálás dátuma
2018.09.22 13:00

Fotó: /
Török jelentés a közel-keleti frontról
Az angolok előrelátható támadása ma megkezdődött. Heves tüzérségi harc után a harc 18-án este a Jeruzsálemből Nábluszba vezető úttól keletre széles fronton megindult. Az ellenség első támadása megtört derék csapataink ellenállásán. Éjféltájban az ellenség új erőket vetett a harcba.

A harc folytonosan megerősített erőkkel egész éjszaka a legnagyobb hevességgel dühöngött. Hajnalban megtört a támadó ereje és a Dzsalud vádi—Abu Zerka-vonalon fölfogtuk a lökést. Eközben az angolok a parti szakaszon is igen erős tüzérségi tüzet indítottak, amelyben részt vettek tengeri hajóágyúi is. Kétórás tüzérségi előkészítés és elkeseredett közelharc után sikerült nekik a Lidd-Tul-Kerm vasútvonal és a part között levő állásainkba benyomulniuk.

A számbelileg fölényben levő ellenség nyomását kikerülendő, csapatainkat visszavontuk a Tul-Kerm állásokba, ahol most az ellenség újabb támadásait várjuk. A Jordán mellett, a Jericho környékén levő Kudzsa-erdőben ellenséges csapatmozdulatokat hatásos tűz alá vettünk. A Jericho Tell-Rimrini úton élénk járőr- és röpülőtevékenység. A front többi részén nincs jelentékeny esemény.

 Népszava 1918. szeptember 22.
Témák
I. vh
2018.09.22 13:00
Frissítve: 2018.09.22 13:00

Visszavertük az olaszokat!

Publikálás dátuma
2018.09.21 09:00

Fotó: /
Harctéri jelentés: megélénkültek a harcok a velencei hegyi fronton
OLASZ HARCTÉR. Tegnap újból megélénkültek a harcok a velencei hegyi fronton. A Monte di vol Bellától és a Col del Rossotól északra az olaszoknak sikerült ideiglenesen behatolniuk árkainkba, de a haladéktalanul megindított ellentámadás csakhamar ismét kivetette őket onnan.

Az Asolonrftól nyugatra és a Col del Orsó területén derék ezredeink elkeseredett közelharcban verték vissza az olaszok rohamait. Az ellenség súlyos veszteségeket szenvedett. San Dono mellett megint meghiúsítottunk egy ellenséges áttörési kísérletet.
NYUGATI HARCTÉR. A császári és királyi csapatoknál nem történt különös harci tevékenység.
ALBÁNIA. Csekély harci tevékenység. A valonai ellenséges röpülőteret röpülőink sikerrel megtámadták.

 Népszava 1918. szeptember 21.
Témák
I. vh
2018.09.21 09:00
Frissítve: 2018.09.21 09:00