Osztrák-magyar csapatok a nyugati fronton

Publikálás dátuma
2018.09.14. 12:20

Hol harcoltak dédapáink egy évszázada ilyenkor? A Népszava korabeli tudósítása
A csütörtöki esti német jelentés röviden hírül adta, hogy ántánt-csapatok támadást indítottak a St. Michele-iv ellen. A pénteki jelentés már részleteket is közöl. E szerint a németek a támadás után, be sem várva a harc eldöntését, a St. Mihiel-ivet kiürítették, hogy elkerüljék a tervbe vett kétoldali átkarolást. A nyugati fronton a harcvonal a Maas és Mosel között megindult küzdelemmel kiszélesedett. A támadás nem jött váratlanul.

Svájci lapok már egy hét előtt jelentették, hogy alighanem támadás indul meg a Maas és a Mosel között. Az ántánt még folytatja az offenzívát Ypern és Reims között is, de egyúttal támadást kezdett a frontnak azon a szakaszán is, amely közel van Lotharingiához. St. Mihiel és a várost védő Camp des Romains-erőd még a háború legelején, 1914. szeptember 25-én került német kézre. Egyelőre csak a St. Mihiel- hajlásról van szó, de minthogy az ántántnak nyilván az a szándéka, hogy döntést erőszakoljon ki a harctéren, valószínű, hogy a támadást kiterjeszti a St. Mihieltől észak-nyugatra húzódó verduni frontra is.

A németek erre a támadásra is számítanak. A minap közölte egy bécsi újság, hogy osztrák- magyar csapatok érkeztek a verduni frontra. A pénteki német és osztrák-magyar jelentések már közlik is, hogy a St. Mihiel körüli harcokban osztrák-magyar csapatok is vesznek részt.

Arz jelentése szerint „St. Mihiel szakaszán a Combres-magaslattól délre erőteljes ellentámadással biztosították a német csapatok tervszerű visszavonulását."

 Népszava 1918. szeptember 14.