Osztrák-magyar csapatok a nyugati fronton

Publikálás dátuma
2018.09.14 12:20

Fotó: /
Hol harcoltak dédapáink egy évszázada ilyenkor? A Népszava korabeli tudósítása
A csütörtöki esti német jelentés röviden hírül adta, hogy ántánt-csapatok támadást indítottak a St. Michele-iv ellen. A pénteki jelentés már részleteket is közöl. E szerint a németek a támadás után, be sem várva a harc eldöntését, a St. Mihiel-ivet kiürítették, hogy elkerüljék a tervbe vett kétoldali átkarolást. A nyugati fronton a harcvonal a Maas és Mosel között megindult küzdelemmel kiszélesedett. A támadás nem jött váratlanul.

Svájci lapok már egy hét előtt jelentették, hogy alighanem támadás indul meg a Maas és a Mosel között. Az ántánt még folytatja az offenzívát Ypern és Reims között is, de egyúttal támadást kezdett a frontnak azon a szakaszán is, amely közel van Lotharingiához. St. Mihiel és a várost védő Camp des Romains-erőd még a háború legelején, 1914. szeptember 25-én került német kézre. Egyelőre csak a St. Mihiel- hajlásról van szó, de minthogy az ántántnak nyilván az a szándéka, hogy döntést erőszakoljon ki a harctéren, valószínű, hogy a támadást kiterjeszti a St. Mihieltől észak-nyugatra húzódó verduni frontra is.

A németek erre a támadásra is számítanak. A minap közölte egy bécsi újság, hogy osztrák- magyar csapatok érkeztek a verduni frontra. A pénteki német és osztrák-magyar jelentések már közlik is, hogy a St. Mihiel körüli harcokban osztrák-magyar csapatok is vesznek részt.

Arz jelentése szerint „St. Mihiel szakaszán a Combres-magaslattól délre erőteljes ellentámadással biztosították a német csapatok tervszerű visszavonulását."

 Népszava 1918. szeptember 14.
Témák
I. vh
2018.09.14 12:20
Frissítve: 2018.09.14 12:20

Az angolok támadást kezdtek Palesztinában

Publikálás dátuma
2018.09.22 13:00

Fotó: /
Török jelentés a közel-keleti frontról
Az angolok előrelátható támadása ma megkezdődött. Heves tüzérségi harc után a harc 18-án este a Jeruzsálemből Nábluszba vezető úttól keletre széles fronton megindult. Az ellenség első támadása megtört derék csapataink ellenállásán. Éjféltájban az ellenség új erőket vetett a harcba.

A harc folytonosan megerősített erőkkel egész éjszaka a legnagyobb hevességgel dühöngött. Hajnalban megtört a támadó ereje és a Dzsalud vádi—Abu Zerka-vonalon fölfogtuk a lökést. Eközben az angolok a parti szakaszon is igen erős tüzérségi tüzet indítottak, amelyben részt vettek tengeri hajóágyúi is. Kétórás tüzérségi előkészítés és elkeseredett közelharc után sikerült nekik a Lidd-Tul-Kerm vasútvonal és a part között levő állásainkba benyomulniuk.

A számbelileg fölényben levő ellenség nyomását kikerülendő, csapatainkat visszavontuk a Tul-Kerm állásokba, ahol most az ellenség újabb támadásait várjuk. A Jordán mellett, a Jericho környékén levő Kudzsa-erdőben ellenséges csapatmozdulatokat hatásos tűz alá vettünk. A Jericho Tell-Rimrini úton élénk járőr- és röpülőtevékenység. A front többi részén nincs jelentékeny esemény.

 Népszava 1918. szeptember 22.
Témák
I. vh
2018.09.22 13:00
Frissítve: 2018.09.22 13:00

Visszavertük az olaszokat!

Publikálás dátuma
2018.09.21 09:00

Fotó: /
Harctéri jelentés: megélénkültek a harcok a velencei hegyi fronton
OLASZ HARCTÉR. Tegnap újból megélénkültek a harcok a velencei hegyi fronton. A Monte di vol Bellától és a Col del Rossotól északra az olaszoknak sikerült ideiglenesen behatolniuk árkainkba, de a haladéktalanul megindított ellentámadás csakhamar ismét kivetette őket onnan.

Az Asolonrftól nyugatra és a Col del Orsó területén derék ezredeink elkeseredett közelharcban verték vissza az olaszok rohamait. Az ellenség súlyos veszteségeket szenvedett. San Dono mellett megint meghiúsítottunk egy ellenséges áttörési kísérletet.
NYUGATI HARCTÉR. A császári és királyi csapatoknál nem történt különös harci tevékenység.
ALBÁNIA. Csekély harci tevékenység. A valonai ellenséges röpülőteret röpülőink sikerrel megtámadták.

 Népszava 1918. szeptember 21.
Témák
I. vh
2018.09.21 09:00
Frissítve: 2018.09.21 09:00