Megtört a rossz sorozat, ellenzéki győzelem a XV. kerületben

Publikálás dátuma
2018.09.30. 19:42
A korábbi és a jövőbeli polgármester
Fotó: Vajda József / Népszava
Több, nagyarányú kormánypárti győzelem után sikerült szépítenie a baloldalnak egy fontos időközi választáson. A Fidesz tábora megvan, de Németh Angéla és a baloldal is tudott mozgósítani.
A szavazóköri adatok 100 százalékának feldolgozása után Németh Angéla, a baloldali ellenzék által támogatott civil jelölt nyert a vasárnapi, XV. kerületi időközi választáson. A választók 50,9 százaléka szavazott Németh Angélára, míg a fideszes László Tamásra 47,8 százalék, a különbség több mint 600 szavazat. A munkáspárti jelöltre, Kerezsi Lászlóra csak a választók 1,2 százaléka voksolt. Németh Angéla a közel végleges eredmény ismeretében a Népszavának azt mondta: nagyon köszöni mindenkinek, aki elment szavazni, akárkire is voksolt. Úgy látja, hogy a siker titka a rengeteg munka és a teljeskörű összefogás volt, illetve az, hogy fel tudták rázni rázni a választókat. A frissen megválasztott polgármester reméli, sikerül máshol is lemásolni a XV. kerültei mintát, és megállítani a Fidesz nyomulását.  

A részvétel volt a kulcs

A részvétel 34,3 százalékos volt, ami ugyan picit alulmúlta a 2014-es önkormányzati választási arányt, de jóval magasabb, mint az elmúlt hónapok időközi voksolásain. (A XV. kerületben azért kellett időközi választást kiírni, mert Hajdú László korábbi DK-s polgármester áprilisban parlamenti mandátumot szerzett.) A kerület hagyományosan a baloldal fellegvárának számít, így sejteni lehetett, hogy Németh eséllyel indul, főleg azok után, hogy kiderült, nem lesz igazi ellenzéki ellenfele. Igaz, a Fidesz hagyományosan jól mozgósít, a saját keménymagját mindenképpen elviszi szavazni – ezt mutatja, hogy László nagyságrendileg annyi szavazatot kapott, mint 2014-ben a fideszes jelölt –, így az ellenzéknek csak akkor van esélye, ha szintén képes a mobilizációra. A kampányt az utolsó pillanatban automata telefonhívások színesítették, amelyekben női hang azzal riogatta a választókat, hogy Németh Angéla megválasztása esetén megszüntetné a helyi szakrendelőt, így az helyieknek Zuglóba vagy Újpestre kell menniük, ha orvosi ellátásra szorulnak. A helyi választási bizottsághoz érkezett ugyan kifogás a telefonhívások miatt, de azt a testület vasárnap délután formai okokból, érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

„Megkezdődött Budapest felszabadítása”

Megkezdődött Budapest felszabadítása – kommentálta a XV. kerületi időközi választás eredményét Molnár Zsolt. Az MSZP budapesti elnöke szerint persze hiba lenne a főváros egészét érintő általános következtetéseket levonni abból, hogy Németh Angéla – elődje, Hajdu László hathatós segítségével – lenyomta fideszes versenytársát, de azt igenis jelzi az eredmény, miszerint a kormánypárt legyőzhető – hiszen a XV. kerületet 35 százalékos részvétel mellett tartotta meg a baloldal (ami egy időközi megmérettetésen nem rossz arány). Márpedig, érvelt Molnár, ha a kizárólag a saját tábor totális mozgósítására fideszes stratégia ilyen aránynál sem vezet győzelemre, akkor az ellenzék joggal remélheti, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon a sokkal intenzívebb részvételi kedv neki kedvez. Ennek az időközinek egyébként, magyarázta az MSZP budapesti elnöke, érdemi tétje volt – szemben a nyolcadik kerületi polgármester-választással. Ott ugyanis egy elsöprő többségű fideszes közgyűlés irányítja a kerületet, így egy ellenzéki polgármester ugyan szimbolikus lehetett volna, de érdemben nem tehetett volna semmit. A XV. kerületben viszont kényes egyensúlyban egy sokszínű koalíció adja a közgyűlési többséget, így valóban fontos, hogy ki a polgármester. Bebizonyítottuk, hogy a Fidesz verhető – jelentett ki közleményében a Demokratikus Koalíció, amely szerint "a mai XV. kerületi időközi polgármester-választáson hatalmas győzelmet aratott a baloldali ellenzék által támogatott jelölt, Németh Angéla." A XV. kerületiek nem hittek a hazug lejáratókampánynak, nem engedtek a megfélemlítésnek, hanem megmutatták, hogy hol a helye a lúzerkormánynak – írták. A DK szerint a mai siker egyben üzenet is az ellenzéknek az önkormányzati választásokra: összefogással verhető a Fidesz.
Szerző
Frissítve: 2018.09.30. 21:06

Forró ősz újratöltve: Kocsis Máté benyomta a pánikgombot

Publikálás dátuma
2018.09.30. 19:08
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Bár az előző fideszes riogatás sem jött be, a kormánypárt frakcióvezetője szerint a „pszichopata Soros György” hálózata utcai provokációkra készül.
A fideszes propagandagépezet barokkos túlkapásaihoz képest is nagyot mondott Kocsis Máté a Karc FM műsorában, szavait pedig az MTI is idézte: a kormánypárt frakcióvezetője megüzente a hallgatóknak, hogy

senki se számítson békés időszakra!

Ennek oka, hogy szerint a mostani EP-voksolásnak minden korábbi európai választásnál nagyobb tétje lesz – Európa jövője dől el a bevándorláspárti és bevándorlásellenes erők között –   a  „Soros-hálózat” pedig utcai provokációkkal és megmozdulásokkal készülhet az ellenzéki pártokon keresztül. Ráadásul, a politikus biztos benne, hogy Soros György súlyos pszichopata, akinek szerinte világuralmi törekvései vannak.
Ha ez kevés lenne, Kocsis Máté arról beszélt még, hogy az Európai Unióban a „legszörnyűbb diktatúrákra”emlékeztető mechanizmusok működnek, amikor az eltérő véleményeket akkor sem fogadják el, ha azok a népakaratból fakadnak.  
Ha már eltérő véleményeket elsöprő diktatúráról van szó: a napokban vonták be a kormányközeli Századvég folyóirat számát egyetlen kritikus hangvételű tanulmány miatt, és menesztették a folyóirat szerkesztőbizottságát.

Kocsis egy nappal azelőtt aggódott az uniós diktatúra miatt, hogy életbe lépne az új magyar gyülekezési törvény, ami két ember nyilvános, közéleti témákról szóló beszélgetését is gyülekezésnek tekinti, és azt akár rendőrségi úton be is tilthatja.

Emlékezetes, Orbán Viktor 2017 nyarán is forró őszt, és Soros-szervezeti provokációt ígért: bár a „Soros-katonák” utcai vérengzései valahogy elmaradtak, 24.hu azért összeszedte az említett időszak legforróbb pillanatait – közöttük azt, hogy Vágó Gábor népszavazási kezdeményezéseket nyújtott be, vagy hogy  a Gulyás Márton gründolta Közös Ország Mozgalom megszervezett, aztán a rossz idő miatt elnapolt egy október 23-i tüntetést. Kaposváron hat rendőrnek kellett megfékeznie egy fűre (!) graffitiző Kétfarkú-aktivistát, a Magyar Helsinki Bizottság pedig  bírósági végrehajtást kezdeményezett a Fidesz ellen, amiért a jogerős bírósági ítélet ellenére a párt több mint egy évig volt nem hajlandó bocsánatot kérni a Helsinki Bizottság jó hírnevét megsértő hamis állításaiért. 
Szerző
Frissítve: 2018.09.30. 20:36

Ötvennyolc ember most elégedett lehet Magyarországon

Publikálás dátuma
2018.09.30. 17:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait: a főnyereményt senki sem vitte el, de az öttalálatos szelvény egy havi átlagfizetés összegét jelenti a szerencséseknek.
Kihúzták a Szerencsejáték Zrt. eheti nyerőszámait. A társaság tájékoztatása szerint a 39. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:  13 (tizenhárom)  16 (tizenhat)       17 (tizenhét)       24 (huszonnégy)       33 (harminchárom)  43 (negyvenhárom)   Nyeremények:  6 találatos szelvény nem volt; 5 találatos szelvény 58 darab, nyereményük egyenként 264.995 forint; 4 találatos szelvény 2.728 darab, nyereményük egyenként 5.635 forint; 3 találatos szelvény 45.029 darab, nyereményük egyenként 1.325 forint, idézi a számokat az MTI. Mivel hatosa senkinek sem volt, a 40. heti sorsoláson – egy nyertes esetén – 670 millió forint lesz a főnyeremény.
Szerző