Meleg idővel nyit az október, akár 22 fok is lehet

Publikálás dátuma
2018.10.01. 08:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Némi csapadék is jöhet, estére 7 és 13 fok közé hűl le a levegő.
Hétfőn a tőlünk nyugatra elhelyezkedő teknő előoldalán kissé enyhébb léghullámok érkeznek fölénk – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Az előrejelzés szerint az északi és keleti vidékeken lesz vastagabb a felhőzet, ott kevesebb, a változóan felhős Dunántúlon több napsütésre számíthatunk. Késő délutántól jelentéktelen eső lehet északkeleten, de estétől már a nyugati határszélen is számíthatunk némi csapadékra. Délkeleten megélénkül a délkeleti szél, majd estétől a Dunántúlon a szél északira, északnyugatira fordul, és szintén megerősödik. A hőmérséklet délután 16 és 22 fok között alakul, késő estére 7 és 13 fok közé hűl le a levegő.
Kedden eleinte felhősebb lesz az ég, majd délutántól már jelentősen csökken a felhőzet és napos idő várható. A nap első felében helyenként – nagyobb eséllyel a Dunántúlon – futó zápor, gyenge eső lehet. Az északnyugati szél megélénkül, a Dunántúl egyes részein meg is erősödik, majd délutántól mindenütt mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között alakul.
Szerdán változóan felhős lesz az ég és többórás napsütés várható. Számottevő csapadék nem lesz, de az északi megyékben néhol gyenge eső, zápor előfordulhat. A nyugatias szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 21 fok között alakul.
Csütörtökön változóan felhős idő várható többórás napsütéssel, csapadék nem lesz. Az északias szél napközben megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 19 fok között alakul.
Pénteken jobbára derült, napos, csapadékmentes időre számíthatunk. A délkeleti szél megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.
Szombaton változóan felhős időre, több-kevesebb napsütésre és helyenként záporokra lehet készülni. A délkeleti szél élénk, néhol erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között alakul.
Vasárnap is lehetnek helyenként záporok, a déli szél élénk, néhol erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között alakul.
Szerző

Nem lett képviselő – Állami cégek élére azért kinevezték Csizi Pétert

Publikálás dátuma
2018.10.01. 07:40

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Így még több pénzt is kap, mint amit képviselőként zsebre tehetett volna.
Csizi Péter is megáll a saját lábán azt követően, hogy nem került be az új magyar parlamentbe: három nagy, patinás állami cég élére nevezték ki szeptember közepén, ő vezeti most már a FŐKEFE-t, az ERFO-t és a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft.-t – tudta meg a Szabad Pécs. Ezeket a vállalatokat korábban is egyetlen személy vezette, mivel 2016 júniusától egy tulajdonosi kézbe került a három cég. A cikk szerint Csizi Péter a három cég vezetéséért több pénzt kap, mint amit parlamenti képviselőként zsebre tehetett volna. A portál azt írja: ha Csizi ugyanazt kapja, mint az előző vezető, akkor két cégnél havi bruttó 1,9 millió, a harmadiknál havi bruttó 400 ezer forintot kereshet, ami bruttó 4,2 millió forintos fizetést jelent (már ha felveheti mindhárom helyen a fizetését). Csizi Péter két egymást követő ciklusban, 2010-2018. közt volt Baranya egyik országgyűlési képviselője. 2010 és 2014 közöttt Pécs alpolgármesteri feladatait is ellátta a jelenleg is még csupán 36 éves pécsi politikus, aki húsz éve egyik alapítója volt a Fidelitas pécsi szervezetének.
Szerző
Frissítve: 2018.10.01. 09:07

Leprásokhoz hasonlítják a melegeket az államilag pénzelt keresztény oldalon

Publikálás dátuma
2018.10.01. 07:30

Fotó: Vajda József / Népszava
A genderképzésre nincs szükség, a homoszexuálisok a társadalom számkivetettjei – olvashatjuk a S4C.news oldalán. A keresztény portál közel 30 milliót kapott az Asbej Tristan vezette államtitkárságtól.
„Jézus a legkülönfélébb betegségben szenvedők, tisztátalanok, bűnösök közé ment, hogy gyógyítsa őket. Szent Ferenc is magához ölelt egy leprást.(... ). Korunk társadalmának peremén élő melegek is az integrációra vágynak. A párhuzam persze nem tökéletes, de mindenképp érdemes ennek tükrében önvizsgálatot tartani”
– a tolerancia jegyében a melegeket betegekhez hasonlító idézet nem a Kurucinfón, vagy újnyilas szervezet honlapján szerepel: egy keresztény portál, a S4C.news blogszerzője, Varga Gergő Zoltán fejtette ki magvas gondolatait az idei Budapest Pride kapcsán. Varga a párhuzamot tovább fejlesztve arra is emlékeztetett, hogy az ókori időkben nem véletlenül volt törvény a zsidók számára a „tisztátalan” emberek elkülönítésére és a peremre való száműzésükre. A homoszexualitást, mint a mentális zavarok nagykönyvéből sajnálatos módon törölt betegséget – pedig más, Pride-dal foglalkozó cikkében is említi.
A blogírás szubjektív műfaj, ám nem csak az említett szerzőnél találhatunk hasonló szellemiségű írásokat: a gyakran más honlapokat szemléző S4C.News fontosnak tart beszámolni arról is, hogy
egy pópa szenteltvizet hintett szét Odessza belvárosában a helyi melegfelvonulás után,
egy mélyen keresztény horvát focista nem volt hajlandó kitenni egy fotózáson a szivárványos kitűzőt,
Amúgy teljesen semleges hangvételű cikkünket idézve pedig címben jelentették ki, hogy Csehország elesett,(!) mert kormányuk megszavazta a melegházasságot.
Ezek után szinte vérfrissítő változatosság, hogy egy Georg Spötle-interjúban a riporter és nem Spöttle említi embercsempészekkel egy kalap alatt a Soros-szervezeteket.
A szenteltvizet locsoló pópa történetét itt, a felsorolásban említett további cikkeket ideide valamint erre a linkre kattintva olvashatják el. 
A keresztényi köntösbe bujtatott, saját indulatokat sem vállaló gyűlölködéshez természetesen mindenkinek joga van. Az viszont más tészta, ha ilyen tartalmakhoz a kormány nyújt pénzügyi támogatást: mint a Népszava megtudta, a május végén elstartoló, zömében keresztényüldözés témájával foglalkozó honlap az idei évre 27,2 millió forintos támogatást kapott az üldözött keresztények megsegítésért felelős államtitkárságtól, vagyis a (korábban az EMMI, ma a Miniszterelnökség alá tartozó) ÜKERHÁT-tól, amit néhány napja már államtitkárként vezet Azbej Tristan.
A támogatás mértékéről Vágvölgyi Gergely, a portál főszerkesztője nyilatkozott nekünk (a Miniszterelnökséget is kérdeztük, de ők nem válaszoltak). Vágvölgyi hangsúlyozta, hogy a 27,2 millió forint csak keretösszeg, az év végéig fel nem használt forrásokat visszaküldik az államtitkárságnak. A főszerkesztő szerint nincs személyi átfedés az ÜKERHÁT és keresztény portál munkatársai között – a pénzt az oldal felelős kiadója, a 777 Közösség Egyesület kapja, de ebből nem költenek magára az egyesületi működésre.
A kormányzati kötődést egyébként tagadni sem lehetne, hiszen az oldalon egymást érik az Azbej Tristannal, Szijjártó Péter külügyminiszterrel vagy épp Soltész Miklós KDNP-alelnökkel és államtitkárral foglalkozó hírek: a portál tulajdonképpen az ÜKERHÁT és a kormány keresztény brand-es reklámfelületének tekinthető, rendszeresen beszámol a kormányzati keretprogramként indított Hungary Helps fejleményeiről is. A főszerkesztő, a politológus Vágvölgyi Gergely egyébként nemrég a NER által visszaszerzett Hír TV-n értett egyet azzal, hogy az Orbán kabinet felszámolja az egyetemi genderképzést: szerinte a a genderszakok biológialag már determinált nemi helyzetekre próbálnak megoldást találni, az erre fordított állami erőforrásokat a jövőben inkább családkutatásra lehetne költeni – a műsorban elhangzottakat természetesen a S4C.News is idézte.

A Matrjoska-baba mélye

A keresztény portál történetében Matrjoska-babaként egy másik sztori is rejtőzött: cikkeiket olvasgatva gyakran futottunk bele Kassab Adonis nevébe – aztán megtudtuk, ő a S4C.net egyik állandó, fizetett munkatársa. Kassab Adonis neve onnan is ismert lehet, hogy ő az oroszbarát honlapként emlegetett Orientalista.hu főszerkesztője; a szír-magyar származású újságíró sokszínű pályát futott be: korábban szélsőjobbos Magyar Gárda-tag volt, New York-ban gárdaegyenruhát is villantott; majd a Jobbik budapesti alelnöke lett, ám hamarosan kiábrándult a pártból.  
Az Orientalista oroszpártiságát magában jelezheti, hogy a Bassár-el Aszad elnök és a szíriai orosz beavatkozás mellett kiálló – a saját népét polgárháborúban irtó Aszadot következetesen elnök urazó – portál demonstrációt szervezett Vlagyimir Putyin 2015. februári, budapesti látogatásának napjára az orosz nagykövetség elé, „Megmozdulás az orosz-magyar barátság mellett címmel”, bár ezt később lemondták. Az Orientalista cikkeit rendszeresen átveszi az Oroszország mellett állunk ki Facebook-csoport; a portált oroszbarátként kezelte tavalyi tanulmányában a Political Capital is , a VS pedig 2016-ban egyenesen orosz propaganda-szócsőként mutatta be őket, amit a lap ironizálva, Soros György újságíróit emlegetve utasított vissza. 
Kassab Adonist is megkérdeztük, hogy az Orientalista milyen állami vagy alapítványi támogatásból tartja fent a portált, kapnak e forrásokat az orosz vagy szír államtól, és hogyan fizetik (többnyire álnéven dolgozó) munkatársaikat. Kassab elmondta, náluk mindenki önkéntesen, lelkesedésből dolgozik – szír, orosz vagy alapítványi forrás sem érkezik hozzájuk.  „Vannak még olyan emberek, akik olyan dolgot csinálnak, amiben hisznek és nem a pénz motiválja őket. A többiek azért nem merik vállalni a nevüket, mert már kaptunk hideget-meleget különböző balliberális médiumoktól, aminek következményeként valaki az állását veszítette el, másnak meg a tanulmányait kellett máshol befejeznie. Igen Magyarországon így megy, aki ellentétes véleményen van, egyből fasiszta, náci, Putyin bérenc, antiszemita stb... lesz.” - jegyezte meg az Orientalista főszerkesztője. Egyúttal szívélyesen érdeklődött arról, hogy lapunk részesül-e magyar állami, izraeli, amerikai támogatásban, illetve kapunk-e pénzt Soros-alapítványoktól. 
Szerző
Frissítve: 2018.10.01. 09:45