Október 7-én találkozik az amerikai külügyminiszter Kim Dzsong Unnal

Publikálás dátuma
2018.10.03. 07:28

Fotó: KCNA VIA KNS / AFP
Pompeo Japánt, Észak-Koreát és Kínát keresi fel háromnapos ázsiai körútján.
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter október 7-én, vasárnap Phenjanban találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel – jelentette be kedden délután Heather Nauert külügyi szóvivő Washingtonban. Az MTI összefoglalója szerint a külügyi szóvivő közölte: az amerikai diplomácia irányítója szombattól háromnapos ázsiai körúton vesz részt, amelynek keretében Japánt, Észak-Koreát és Kínát keresi fel. Nauert szerint az észak-koreai vezetővel folytatandó megbeszéléseken elsősorban Phenjan atomprogramjáról lesz szó, de a hírt közlő amerikai médiumok hozzátették, hogy várhatóan a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un közötti második csúcstalálkozó előkészítése is szóba kerül. Tájékoztatóján Heather Nauert hangsúlyozta: a két ország közötti viszony javulását és a tárgyalásokon elért haladást mutatja a tény, hogy Pompeo egy éven belül immár negyedszer látogat Phenjanba. Az amerikai külügyminisztert a múlt héten, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején folytatott megbeszéléseiken hívta meg Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter. A világszervezet ülésén elmondott beszédében Ri Jong Ho ugyan leszögezte, hogy Phenjan készen áll a Trump és Kim szingapúri találkozóján született megállapodás végrehajtására, de egyúttal bírálta is az Egyesült Államokat, mert szerinte Washington nem bízik Phenjan atomfegyver-mentesítési programjában. Az észak-koreai miniszter azt is hangoztatta, hogy a bizalom hiánya miatt – mint fogalmazott – „szó sem lehet arról, hogy elsőként egyoldalúan lefegyverezzük magunkat”. Mike Pompeo még szeptember 19-én jelentette be, hogy Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében. Tudatta, hogy az Egyesült Államok meghívta Észak-Korea képviselőit Bécsbe egy találkozóra az amerikai kormány különmegbízottjával, Stephen Biegunnal. A miniszter ugyanakkor leszögezte: az Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről folyó tárgyalásokat 2021-ig lezárják.
Szerző

Halálos mérget postáztak az amerikai védelmi minisztériumba

Publikálás dátuma
2018.10.02. 21:26

Fotó: AFPRON SACHS / DPA
Két, ricint tartalmazó levél érkezett a Pentagonba. Az egyiknek James Mattis védelmi miniszter, a másiknak John Richardson admirális, a tengerészeti hadműveletek irányítója a címzettje.
A rendkívül erős mérget tartalmazó levelek hétfőn érkeztek a védelmi minisztériumba, amely azonban csak kedden számolt be róluk - írja az MTI. Christopher Sherwood, a Pentagon szóvivője újságíróknak elmondta, hogy hétfő óta a tárcához érkező valamennyi levelet elkülönítették, egyenként vizsgálják át őket. Hozzátette, a levelek a minisztériumhoz érkeztek ugyan, de a postázó nem a főépületben található, ahol a miniszter irodája is van. Mattis egyébként Európában tartózkodik.
Robert Manning ezredes, a minisztérium másik szóvivője közleményben tudatta, hogy a ricines borítékokat a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elemzésre elszállította. Közleményt adott ki az FBI is, azonban csupán annyit közölt, hogy vizsgálják a mérget tartalmazó borítékokat.
A ricin rendkívül erős méreg, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. A szervezetbe jutva fulladást, hányást és belső vérzéseket okoz, végső soron halálhoz vezethet.
Szerző

Katalán függetlenség: ultimátumot kapott a spanyol kormány

Publikálás dátuma
2018.10.02. 21:11
Tüntetés a katalán függetlenségért - illusztráció
Fotó: Miquel Llop / NurPhoto
Autonómia igen, függetlenség nem - válaszolta a spanyol kormány az egy hónapos ultimátumra, amit Katalónia elnöke adott.
Egy hónapos ultimátumot kapott Pedro Sánchez spanyol kormányfő Quim Torra katalán elnöktől kedden, hogy konkrét javaslattal álljon elő a katalán "önrendelkezés gyakorlásával" kapcsolatban - írja az MTI. A spanyol kormányszóvivő elutasította az ultimátumot.
"Ha november előtt nincs javaslat az önrendelkezés gyakorlására, a függetlenségi pártok nem tudnak garantálni semmiféle stabilitást a kongresszusban"

- fogalmazott a katalán politikus arra utalva, hogy az országos törvényhozásban a szocialista kormány kisebbségben van, és a jövő évi költségvetési-tervezet benyújtására készül.
Quim Torra a barcelonai parlament ülésén elmondta: levélben szorgalmaz mielőbbi találkozót a spanyol miniszterelnökkel, azonban a párbeszédet nem tartja elegendőnek konkrét javaslat nélkül.
Isabel Celaá spanyol kormányszóvivő rendkívüli sajtótájékoztatón reagált. Szavai szerint a katalán elnöknek nem kell novemberig várnia a válaszra, amely így szól:
autonómia igen, függetlenség nem.

Hozzátette, hogy a spanyol kormány nem fogad el ultimátumot, és folytatja a párbeszéd útját. A katalán elnök parlamenti felszólalásában elhatárolódott attól, hogy előző nap, az alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi referendum évfordulóján tüntetők csoportjai összetűzésbe keveredtek a katalán rendőrökkel több helyszínen is. Megpróbáltak behatolni a barcelonai parlament épületébe, áttörve a bejáratot védő kordont is.
Quim Torra "elszigetelt tetteknek" nevezte a történteket, és hangsúlyozta, hogy "nem ez a függetlenség útja".
Szerző