Előfizetés

Elengedte a Fidesz Simonka kezét? Felszámolják az egyik érdekeltségét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.10. 08:56

Fotó: Molnár Ádám / NÉpszava
Ez már a második Simonka-közeli cég, amely megbukott, a Magyar Termés Tész Kft. ügyében 973 millió forintos költségvetési csalás miatt folyik nyomozás.
A Fidesz elengedhette zűrös politikusának, Simonka Györgynek a kezét – írja a hvg.hu. A portál szerint az állam 760 millió forintot kér vissza a képviselőhöz közel álló Paprikakert Tész Kft.-től, vissza kell fizetniük a szegedi Vadasparkban felépített Kalandparkra elköltött 277 millió forintot is, amelyet uniós pályázaton nyert az egyébként zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó cég. A portál azt írja, –közel félmilliárd forintot a mezőgazdasági hivatal követel vissza, ez nagyjából a 2014-ben elutalt támogatás összegével egyezik meg (egyébként 2013-ban ebből a forrásból egymilliárd forintot kapott az MVH-tól a Paprikakert fejlesztésre, azt nem kérik vissza), – pár százezer forintot a közüzemi szolgáltatók vasalnának be a cégen, – de van két magánhitelező is, ők fejenként kétszázmilliót szeretnének viszontlátni. A felszámolás megindításáról a múlt héten jelent meg a határozat.
A portál szerint Simonka barátaira is rájár a rúd: a Szerviz Bodzás Kft., amely a képviselő egyik barátjának, Uhrin Andrásnak a tulajdona, kényszertörlésre került még januárban. Simonka jobbkezének, Szegedi Balázsnak is törölték egy TÁMOP-pályázatokon brillírozó cégét. Nemrég a 24.hu derítette ki, hogy a Simonka falujában, Pusztaottlakán bejelentett Magyar Termés Tész Kft. 2015-ben megindult felszámolása során elkeltek az árverésre kiírt területek. Azokat azonban vagy a falu önkormányzata, vagy az azzal együtt újabb százmilliós uniós összegeket elnyerő Békés Megyei Kitörési Pont Nonprofit Kft. vásárolta meg. Ráadásul a nonprofit kft. tulajdonosa az önkormányzat mellett egy alapítvány, amelynek elnöke Simonka testvére, Tóth Pálné. Így pár év leforgása alatt, úgy, hogy közben eltapsoltak milliárdokat, a Simonka-féle Simba Kft.-től visszakerült a terület Simonka testvérének alapítványához, a Pusztaottlaka Fejlődésért Alapítványhoz.     A Paprikakert Tész Kft.-nél a bejelentkezett hitelezők között nem csak az állam akarja visszakapni a pénzét, de 230 millió forintra nyújtotta be a számlát a Segítő Szolgálat, 199 millió forintot pedig az Aktív Klub Kft. szeretne visszaszerezni. Arról, hogy milyen címen nyújtott be igényt hitelezőként az Aktív Klub Kft., illetve a Segítő Szolgálat, a portál egyelőre nem kapott választ, ahogy egyelőre azt sem tudni, hogy milyen területeket fognak majd elárverezni. A hirdetményben annyi szerepel, hogy egy hatvani, egy békéscsabai és egy szegedi ingatlan, összesen 600 millió forint értékben, fedezheti a felszámolás költségeit – teszi hozzá a hvg.hu.

Elszabadultak a zöldségárak és a tűzifa is egyre többe kerül

Felgyorsult szeptemberben az infláció, öt éve nem volt arra példa, hogy átlagosan 3,6 százalékot elérjen az évesített pénzromlás mértéke. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH)  keddi jelentése szerint elsősorban  a jövedéki termékek: az üzemanyagok és a dohányáruk ára szabadult el, az előbbi termékcsoport 14,9, utóbbi 7 százalékkal drágult, a szeszes italokért viszont csak 3,1 százalékkal kellett többet fizetni. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője kiemelte: az élelmiszerek ára átlagosan 4,6 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez képest, ami azért is figyelemre méltó, mert az élelmiszerek súlya számottevő, eléri a 25,4 százalékot a lakossági fogyasztásban. Különösen az idényáras élelmiszerek ára nőtt, átlagosan 21,2 százalékkal drágultak. Ezen belül a burgonya 36,5, a friss zöldségek 38,4 százalékkal kerül többe. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy a cukor 22,7 százalékkal lett olcsóbb. Érdekes adat, hogy a háztartási energia átlagosan 1,5 százalékkal drágult egy év alatt, ezen belül a tűzifa ára 12,1, a palackos gázé 11,2 százalékkal emelkedett. A szakértők egybehangzó véleménye szerint az MNB-t az egyre gyorsuló infláció sem készteti arra, hogy belátható időn belül változtasson 0,9 százalékos alapkamaton.         

Kötvényüzlet: dokumentumok utalnak Habony körének érintettségére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.10. 08:29
Forrás: Facebook
A Direkt36 cikke szerint Shabtai Michaeli részt vett a VolDan működésében, Kosik Kristóf ügyvédi irodájának egyik munkatársa pedig intézkedett egy kötvényvásárló ügyében.
Dokumentumok is bizonyítják, hogy Habony Árpádhoz köthető emberek is részt vettek a kormány sokat bírált letelepedésikötvény-programjában – írja a Direkt36 a birtokába került iratokra hivatkozva. A portál szerint e-mailek és egyéb iratok mutatják, hogy a Habonnyal kapcsolatban álló grúz-izraeli üzletember, Shabtai Michaeli részt vett a VolDan nevű cég működésében, amely Oroszországban árusított letelepedési kötvényeket. Azt írják, van olyan dokumentum is, amely arról árulkodik, hogy Kosik Kristóf ügyvédi irodájának egyik munkatársa intézkedett egy kötvényvásárló ügyében. A Direkt36 szerint egy kötvényvásárlónak kiállított, 300 ezer euróról szóló számlán a VolDan Investment Limited pecsétjénél Shabi Michaeli neve és aláírása szerepel. A VolDan működését ismerő forrásuk szerint a cég több esetben Michaeli aláírás pecsétjét használta dokumentumok hitelesítésére. A számla mellett láttak egy olyan kötvényvásárlással kapcsolatos e-mailt is, amelyet a VolDan egyik dolgozója kapott, a címzettek közt másolatban pedig szerepelt Michaeli gmailes címe is. Mint írják, az általuk megszerzett dokumentumok azt is bizonyítják, hogy Kosikék intézkedtek a kötvényprogramban.: az ügyvédi iroda egyik dolgozója a munkahelyi, drkosik.com-os végződésű e-mail címéről küldött levelet a VolDan egyik dolgozójának egy adott kötvényvásárláshoz szükséges dokumentumokkal kapcsolatban. Shabtai Michaeli telefonon azt mondta a Direkt36-nak, hogy „semmi köze nincs az ügyhöz”, amikor pedig a birtokukban lévő, vele kapcsolatos dokumentumokról kérdezték, közölte, hogy a kérdésekre sem kíváncsi, majd azzal fenyegetőzött, hogy „büntetőeljárást” fog indítani. Habony Árpád, Kosik Kristóf és a VolDan nem válaszolt a portál kérdéseire.