Az angolok végül elfoglalták Cambrait

Publikálás dátuma
2018.10.10. 19:30

A Nagy Háború utolsó harcai. Történelem a Népszava hasábjain
Cambrai és St. Quentin között a csata újból föllángolt. Hatalmas tüzérségi tömegek harcbavetésével és páncélos kocsik meg repülőrajok összpontosításával az angolok franciákkal és amerikaiakkal együtt Cambraitól St. Quentinig terjedő harcvonalunk ellen indultak támadásra. Az északi támadó szárnyat, az ellenség rohamát súlyos küzdelem után megtörtük déltájban, a Cambraiból Bohainba vezető úttól nyugatra. Az esti órákban is meghiúsítottunk újabb ellenséges támadásokat.

 A Le Chateau felé vezető római országútikét oldalán sikerült az ellenségnek mélyebben betörni vonalainkba. Lökését, a Valincourt—Ehncourt-vonalon és Bohaintól nyugatra, fogtuk föl. A támadás jobbszárnyán az ellenség csak kis területnyereséget bírt elérni. A Montbrahaintól délre harcoló csapataink elülső állásainkban vertek vissza minden ellenséges támadást. A harci front közevének betörése kö-vetkeztében szárnyuk veszélyeztetése miatt este kénytelenek voltak visszavonni szárnyukat Frenois le Grand nyugati szegélyéig.

 A Champagneban a franciák és amerikaiak a Suippe és az Aisne között vagy erők harcbavetésével ismét megkezdték támadásaikat. Kezünkbe jutott parancsok szerint ismét frontunk áttörése volt a cél. Az ellenség csak St. Etienne két oldalán tudott behatolni vonalainkba. A délutáni órákban megindított ellentámadás az ellenséget ismét visszavetette. A front többi részén teljesen meghiúsultak az ellenséges támadások. Helyi betörési pontokat ellenlökések-kel megtisztítottuk az ellenségtől. Az Aisne mellett részleges támadásokat, az argonnesi erdő keleti szélén és az Aire völgyében, igen heves amerikai támadásokat vertünk vissza.

 A Maas keleti partján az ellenség Brabanti és Ornes között erős tűzhatás után támadott. A Consenvoye-erdőbé behatoló ellenséget ott megállítottuk. A front többi részén harcvonalunk előtt vertük meg az ellenséget.

 Népszava 1918. október 10.
Frissítve: 2018.10.10. 19:31