Amikor összeugrik a bíró, a játékos és még a rendőr is

Publikálás dátuma
2018.10.12. 11:00

Szenvedélyes pillanatok egy korabeli magyar focimeccsen. A történet a korabeli sajtót is bejárta
Vasárnap délután az Újpest - III. ker. VAC footballmérkőzés során Fogl József, ismert válogatott hátvédő játékos, Dröszlert, a budai csapat csatárjátékosát úgy megrúgta, hogy az elterült a sáros pályán. A mérkőzést vezető Klug Frigyes Fogl Józsefet erre kiállította.
A játékos a közönség élénk szidalmazása közben indult meg az öltöző irányában és idegességében néhány lépést tett a pfujolok felé. Kiss Árpád rendőrkapitány erre utasította a mellette álló rendőraltisztet, hogy a válogatott hátvédet vezesse le a pályáról.
Fogl József azonban, amikor a rendőr megfogta, kirántotta magát annak kezei közül. A rendőrkapitány azonban utánafutott és fölszólította Fogl Józsefet, hogy igazolja magát. Klug Frigyes bíró, aki észrevette a jelenetet, odafutott a rendőrkapitányhoz és arra kérte, hogy az igazoltatás az öltözőben történjék meg. A rendőrkapitány azután ott nemcsak a játékost, hanem a bírót is igazoltatta. Kiss Árkád jelentése szerint Fogl a rendőrkapitánynak fönnhéjázó hangú megjegyzést tett és a rendőrt, aki ki akarta kísérni a pályáról, kétszer mellbevágta, a bíró pedig azt kiáltotta, hogy tiltakozik az ellen, hogy a játékosokkal a rendőrség rendelkezzék.
A jelentés alapján Fogl József ellen hatósági közeg elleni erőszak címen, Klug Frigyes bíró ellen, hogy jogosulatlanul avatkozott hatósági intézkedésbe, megindult az eljárás.
Mivel a bírótestület és a rendőri testületek között hasonló eset kapcsán, megállapodás létesült, amely szerint a football-pályán a bíró rendelkezik, a rendőrség csak abban az esetben avatkozhatik be, ha a bíró őt erre fölkéri, vagy ha a bíró elveszti a hatalmát a játékosok fölött.
Mivel ebben az esetben egyik esetről sem volt szó, a megállapodás szerint a rendőrtisztviselő intézkedése túlbuzgóság volt, eltekintve attól, hogy esetleges verekedés megakadályozása valóban egyetemes érdeke a játékosnak és a közönségnek is.

 Népszava 1926. október 12.