Olajtűz Nigériában - Már 60-an égtek halálra

Publikálás dátuma
2018.10.15. 20:00
Illusztráció - a kép egy 2008-as lagosi tűzeset alkalmával készült. Akkor 10-en haltak meg és 36-an megsérültek.
Fotó: STRINGER / AFP
Péntek óta tombol a tűz. Vélhetően olajat loptak volna, mikor a vezeték égni kezdett.
Már 60 ember vesztette életét egy péntek óta lángoló olajvezeték miatt - írja a Reuters. Az áldozatokról hétfőn adott hírt a nemzeti energia-gazdálkodási ügynökség (NEMA).
Az állami olajvállalat szerint 16-an már pénteken meghaltak, aznap óta a szivattyúzás is áll a 2E jelű vezetékhálózaton. Közleményükben fogadkoztak, az olaj szállítását hamarosan folytatják.
A tűz a korábbi hírek szerint vélhetően akkor keletkezett, mikor a vezetékből olajat próbáltak lopni.
Szerző

Macron most az árvíz miatt halasztja a kormányátalakítást

Publikálás dátuma
2018.10.15. 18:30

Fotó: Pascal PAVANI / AFP
A 13 áldozatot követelő dél-franciaországi áradások miatt Emmanuel Macron francia államfő hétfőn ismét elhalasztotta a kormányátalakítást, amelyet a belügyminisztere és egyik legfőbb politikai szövetségese, Gérard Collomb két héttel ezelőtti lemondását követően tartott szükségesnek.
A köztársasági elnök "a teljes nemzet szolidaritását és együttérzését fejezte ki az Aude megyét érintő áradások áldozatainak és családtagjainak" hétfő délután Mun Dzse In dél-koreai elnökkel hivatalában tartott sajtótájékoztatóján - írja az MTI. Emmanuel Macron köszönetet mondott a hatóságoknak a mentésben "példás mozgósításért".
Az államfő kérésére Edouard Philippe miniszterelnök, aki átmenetileg a belügyi tárcát is vezeti, délután az áradások helyszínére utazott, az elnöki hivatal pedig jelezte, hogy Emmanuel Macron is odalátogat "amint lehetséges", de egyelőre nem kívánja zavarni a mentési munkálatokat.
A köztársaság elnök és a kormányfő egész hétvégén folytatta az egyeztetést és a véglegesítést az új kormány összetételéről, amelyről Gérard Collomb hirtelen lemondását követően döntött Emmanuel Macron. Az elnöki hivatal egyelőre nem kívánta megmondani, hogy a szerdai kormányülést megelőzően ismert lesz-e az új kormánytagok névsora.
A Franciaországban szokatlanul hosszú egyeztetési folyamat heves kritikát váltott ki az ellenzéki pártok részéről, amelyek az Emmanuel Macron és Edouard Philippe közötti állítólagos konfliktust okolják a bizonytalanságért.
Sajtóhírek szerint az egyre népszerűbb jobboldali miniszterelnök kihasználva az államfő népszerűségvesztését a jobboldal súlyát szeretné a végrehajtó hatalomban növelni, míg Emmanuel Macron a jobb- és baloldal, illetve a technokraták és a politikusok közötti fennálló erőviszonyok megtartására törekszik, s a belügyi tárca élén egy politikailag fajsúlyos, de a hatóságok által is elismert szakembert szeretne látni.
Edouard Philippe és Emmanuel Macron is megvétózott a másik által javasolt több nevet a kormányba történő belépéshez. Jóllehet az aprólékos és folyamatos egyeztetések tényét sem az elnöki, sem a miniszterelnöki hivatal nem tagadta, azt azonban mindkét kabinet cáfolta, hogy mélyebb nézeteltérések lennének a két politikus között.
Az Emmanuel Macron másfél évvel ezelőtti megválasztása utáni negyedik kormányátalakítás célja új lendületet adni a reformprogram folytatásához, alapvető politikai irányváltás azonban nem várható.
Szerző

Újabb katonákat küld Boszniába az EU

Publikálás dátuma
2018.10.15. 16:00
Az EUFOR katonái boszniában, egy 2013-as gyakorlaton - illusztráció.
Fotó: ELVIS BARUKCIC / AFP
Az uniós tagországok külügyminiszterei luxembourgi egynapos tanácsülésükön Bosznia-Hercegovinára vonatkozó átfogó uniós stratégia részeként megerősítették az Európai Unió (EU) békefenntartó kontingense (EUFOR-Althea) jelenlétét - közölte az uniós tanács hétfőn.
Mint közölték, a tanács várakozással tekint a misszió jövő évben esedékes következő stratégiai felülvizsgálatának bemutatására, amely alapjául szolgál majd feladatainak és a műveletének értékeléséhez, figyelembe véve az uniós integrációs folyamatot és a biztonsági helyzetet.
A Külügyi Tanács határozatában kijelentette, az EU egyértelműen elkötelezett Bosznia-Hercegovina uniós perspektívája mellett. A balkáni országban október elején tartott választásokra reagálva kiemelték, az EU elvárja, hogy minden vezető konstruktívan vegyen részt a kormányalakításban az ország és állampolgárainak érdekében. A tanács elvárja a bosznia-hercegovinai hatóságoktól, hogy kezeljék kiemelten az uniós közeledéshez szükséges reformok előmozdításához szükséges lépéseket - húzták alá.
Hozzátették, az EU továbbra is ösztönzi, hogy Bosznia-Hercegovina hatóságai a nemzetközi közösség támogatásával gyorsítsák fel a fegyverek és robbanóeszközök megsemmisítésére, valamint az aknamentesítésre irányuló erőfeszítéseiket.
Szerző