Robbanás egy krími iskolában, legalább 18-an meghaltak (videó)

Publikálás dátuma
2018.10.17 12:53

Fotó: AFP/SPUTNIK/ CATHERINE KEIZO
Mintegy ötvenen megsérültek, az áldozatok többsége diák. Terrorcselekményből közveszélyes módszerrel elkövetett, többszörös emberöléssé minősítették át a támadást.
Legalább 18 halálos áldozata van annak a robbanásnak, ami szerdán következett be egy krími technikumban – írta az Independent. Beszámolók szerint minden kötszer elfogyott, és nem volt elég mentő sem az ellátásukhoz. Az áldozatok zöme diák.
Ugyan az első hírek még gázszivárgásról szóltak, a helyszínen, Kercs városában robbanószerkezetet is találtak a terrorelhárítási hatóságok. Úgy vélték, az az iskola étkezőjében lépett működésbe. Az MTI a kercs.fm nevű helyi hírportál beszámolója alapján azt írta, a helyszínre több mentőautó is érkezett, de annyi volt a sebesült, hogy nem tudták mindet elvinni, ezért a tömegközlekedés buszait is bevonták. Kivonultak a rendőrség, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a katasztrófavédelem, valamint a gázszolgáltató vészhelyzet-elhárítással foglalkozó szakemberei is. A környékre kétszáz katonát is kivezényeltek.  
A robbanást korábban a kiemelt ügyekben eljáró orosz Nyomozó Bizottság (SZK) terrortámadásnak minősítette. Szerda délután azonban az SZK szóvivője közölte, hogy a támadó, Vlagyiszlav Roszljakov, az iskola 18 éves, negyedikes, vegyész szakos tanulója több embert agyonlőtt, majd magával is végzett a tanintézményben. Szvetlana Petrenko szerint a halálos áldozatok száma 17, a merénylő a tizennyolcadik. Mindannyian lőtt sebekbe haltak bele. A sebesültek száma 54, a legsúlyosabbakért mentőrepülőket küldött a Krímbe az orosz védelmi tárca és a rendkívüli helyzetek minisztériuma. Hivatalos közlés szerint Roszljakov előbb detonálta a házi készítésű bombát és azután nyitott tüzet iskolatársaira és a tanárokra. A RIA Novosztyi hírügynökség szerda este közölte, hogy az iskolában egy második robbanószerkezetet is találtak, amelyet hatástalanítottak. Sajtójelentések szerint Roszljakov anyja, aki ápolónő, részt vett a sérültek mentésében, és nem tudta, hogy a fia az elkövető. A Rosszija 24 hírtelevízió értesülése szerint Roszljakov néhány nappal a támadás előtt szerzett be egy karabélyt és ahhoz nagy mennyiségű lőszert. Az iskolába fegyverrel a kezében érkezett.      
Több orosz hírportál is megosztotta a KerchNET videóját, amelyben Olga Grebennyikova, a tanintézmény igazgatója arról beszélt, hogy több robbanás is történt, és a támadásban gépkarabélyos fegyveresek is részt vettek, akik helyiségről helyiségre járva gyilkoltak.
„Ez egy igaz terrorcselekmény, ahogy az kell, mint Beszlanban volt”
– mondta Grebennyikova az észak-oszétiai város iskolájában csecsen és ingus terroristák által 2004-ben végrehajtott vérengzésre utalva.
Kercsben fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, egyebek között megerősítették a félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő Kercsi-híd védelmét. A városba orvosok és pszichológusok érkeztek Rosztov-na-Donuból és oda utazott Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter is. Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban bejelentette, hogy a hatóságok vizsgálják a kercsi támadás indítékait. Az Abdel-Fattáh Esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánt a sérülteknek.       A történtek miatt a Krímben hámnapos gyászt rendeltek el, több orosz városban szerda este gyászliturgiát tartottak, a moszkvai Kreml falainál elterülő Sándor-kertben pedig sokan virágot helyeztek el a második világháborúban hős városi címet kiérdemlő Kercs emlékművénél.  
Frissítve: 2018.10.17 19:09

A hangsebesség ötszörösével süvítene Putyin csodafegyvere - már ha nem állna bele mindig a földbe

Publikálás dátuma
2019.03.23 07:27
Testing Burevestnik nuclear cruise missile
Fotó: AFP
Még legalább egy évtizedig nem valósulhat meg az az atommeghajtású szuperfegyver, melynek fejlesztését maga Vlagyimir Putyin jelentette be, idézi a CNBC-t a portfolio.hu. Az orosz csodarakéta a hangsebesség ötszörösével tudna repülni, ráadásul az USA-nak egyelőre nincs ellenszere. Csakhogy az amerikai titkosszolgálat szerint legjobb esetben is csak néhány darab készül majd belőle, mivel egyelőre nem volt sikeres tesztje és túl drága. Állítólag az idén egyszer tesztelték a rakétát, tavaly pedig mind a négy próbálkozás sikertelen volt, a földbe csapódott a pusztító eszköz. 

Theresa May már biztosra menne

Publikálás dátuma
2019.03.22 22:02

Fotó: AFP/ TOLGA AKMEN
A brit miniszterelnök utalást tett arra, hogy többség nélkül nincs újabb szavazás a megállapodásról.
A brit miniszterelnök egyenes utalást tett pénteken arra, hogy csak akkor terjeszti ismét az alsóház elé szavazásra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, ha megvan a többség az eddig kétszer is elutasított egyezmény elfogadásához. Theresa May péntek este közzétett levelében az MTI összefoglalója szerint tájékoztatta az alsóházi képviselőket az EU-csúcsértekezletről, amelyen döntés született a Brexit halasztásáról. A halasztás hossza attól függ, hogy a londoni alsóház a jövő héten elfogadja-e az EU-val tavaly novemberben elért Brexit-megállapodást. May levelének megfogalmazása szerint azonban „ha úgy tűnik, hogy nincs elégséges támogatás az egyezmény jövő heti újbóli beterjesztéséhez”, vagy ha a ház ismét elveti a megállapodást, akkor kérhető a Brexit további halasztása a megállapodás életbe lépésének elmaradása esetére meghatározott április 12-i határidőn túl, de ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.
A huszonhetek és az Egyesült Királyság által egyaránt elfogadott megállapodás értelmében a korábbi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lesz az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a kétszer már leszavazott kiválási szerződést. Újabb elutasítás esetén pedig a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.