Előfizetés

Bombát találtak a Lánchídnál

MTI
Publikálás dátuma
2018.10.17. 17:51
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Aknagránát került elő a fővárosban, a Lánchíd pesti hídfőjénél szerda délután; a tűzszerészek a robbanótestet elszállították - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel.
Markovics Zita elmondta: egy német gyártmányú, 120 milliméteres második világháborús aknavetőgránátot találtak.
A tűzszerészi munkálatok miatt csak egy rövid időre korlátozták a gyalogosforgalmat - közölte a kommunikációs tiszt.

Echo TV helyreigazít: az állam hozta Magyarországra az erőszaktevéssel gyanúsított menedékkérőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 17:27

Fotó: Népszava
Korábban vehemensen állították, hogy a Helsinki Bizottság a "felelős". Most egy kínos helyreigazításban kénytelenek beismerni: a kerítésépítő magyar állam járt közben a férfi érdekében.
Az EchoTv elismerte, hogy - szembe azzal, amit leírtak - nem a Magyar Helsinki Bizottság miatt volt Magyarországon a szexuális erőszakkal meggyanúsított afgán menekült. Valótlanul állították ezt, fogalmaznak, hozzátéve:
"a valóság ezzel szemben az, hogy a cikkben megnevezett személy azért tartózkodhatott Magyarországon, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal oltalmazottként ismerte el".

Jogi segítséget vagy képviseletet a Magyar Helsinki Bizottság egyetlen alkalmazottja vagy megbízottja sem nyújtott neki.
A kínos helyreigazítást kiszúró a hvg.hu azt írja az EchoTv az Origo hamis cikkét cikkét vette át. Megemlékezik a helyreigazításról közösségi oldalán a Helsinki Bizottság is. Mint írják, korábban a Magyar Hírlap is helyreigazította a hírt.

A kormány az EU bíróságánál panaszkodik a Sargentini-jelentés miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.17. 15:21
Trócsányi László igazságügy-miniszter
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint a tartózkodás nemet jelent, ezért a jelentés elfogadása is szabálytalan volt. A magyar képviselők tartózkodó szavazataival valahogy nincs ilyen problémája a kabinetnek.
A kormány az Európai Unió Bíróságához fordult szerdán, mert vitatja a Sargentini-jelentés európai parlamenti (EP) elfogadásának szabályszerűségét - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Trócsányi László igazságügy-miniszteer
A magyar kormányzati álláspont szerint az EU alapszerződés hetes cikk szerinti eljárás Európai Tanács előtti megindítására irányuló EP-szavazáson nem volt meg a szükséges kétharmados többség, a tartózkodások ugyanis leadott szavazatként értékelendők - fejtette ki a miniszter, aki szerint az Európai Parlament a saját szabályait sem tartotta be.
Trócsányi úgy véli, egyértelmű rendelkezés, hogy a tartózkodó szavazatokat is figyelembe kell venni, a tartózkodás is egy szavazat, méghozzá nem szavazatnak minősül, és ez alapján nem volt meg a szükséges kétharmados többség az EP-szavazáson. Ez egy nagyon fontos, precedens értékű ügy, hiszen az EU egy jogközösség, és ha a tagállamoktól elvárható a szabályok betartása, akkor ugyanúgy az EU intézményeitől, köztük az EP-től is - mondta a tárcavezető.
Csakhogy az EP jogi szolgálata egyértelműen kimondta: a tartózkodás nem számít bele a voksolás végeredményébe, így csak a leadott igen-nem szavazatok aránya döntött a jelentés kétharmados elfogadásánál. 
A magyar jogrendben figyelembe veszik a tartózkodást, valamint a szavazók számát a voksolás értékelése során. A kétharmados döntésnél ez is fontos – ugyanis a tartózkodó és nemmel szavazó képviselőket is le kell győzni. Csakhogy a magyar országgyűlési szavazás rendjében sincs olyan, hogy tartózkodó voksokat nemnek számolják el - a tartózkodás lényege, hogy az így szavazó országgyűlési  vagy ep-képviselő nem akar állást foglalni.
Ezt nem voksnak tekinteni pont olyan önkényes megoldás lenne, mint ha a „nem válaszolok”- reakcióból valaki csak a „nem” szót tekintené feleletnek.

Trócsányi László lamentálása pedig már nem változtat azon, hogy Magyarország ellen már megindult a 7-es cikkely szerinti eljárás. Az uniós országok EU-ügyi miniszterei keddi, luxemburgi ülésükön megállapodtak arról, hogy Magyarország írásban fog reagálni az Európai Parlament 7. cikk szerinti eljárást kezdeményező jelentésére. Az Európai Bizottság pedig egy tényszerű beszámolót fog készíteni a Magyarországgal szemben kezdeményezett kötelezettségszegési eljárásokról.