Simonka: a gyanúsítás "annyit jelent, hogy engem is meg lehet hallgatni"

Publikálás dátuma
2018.10.18. 11:56

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Szeretné, ha kiderülne az igazság. A megalapozott gyanú szerint a fideszes képviselő közpénzt segített magánzsebekbe, 45 százalékos részesedésért.
Maga se érti az ügyet, de az igazság kiderítése érdekében áll elébe minden kérdésnek Simonka György, fideszes országgyűlési képviselő - kommentálta közösségi oldalán a politikus azt, hogy egy korrupciós ügy odáig jutott, hogy a Legfőbb Ügyészség elvenné mentelmi jogát.
"Ez annyit jelent, hogy engem is meg lehet hallgatni az említett ügyben"

- fogalmazott. Az ügy különben arról szól, hogy a megalapozott gyanú szerint uniós közpénzeket pénzeket segített magánzsebekbe, 45 százalékos részesedésért.
Szerző

Lázár betiltaná az autóban dohányzást, a 2020 után születők nem füstölhetnek

Publikálás dátuma
2018.10.18. 11:45

Fotó: Németh András Péter
Rendkívül szigorú kormányzati intézkedéseket harangozott be Lázár János a siófoki dohányipari kongresszuson.
További, kemény szigorításokat jelentett be Lázár János fideszes képviselő, dohányzásügyi miniszterelnöki biztos a siófoki Tobacco Hungary konferencián. A legfontosabb, hogy javaslata szerint a 2020 január 1. után születők már akkor sem dohányozhatnának, ha betöltik a 18. életévüket, vagyis Lázár hosszú távon, felmenő rendszerben végleg betiltaná a dohányzást. „Nem tekintjük alapvető jognak a dohányzást” – mondta a képviselő. A kormány széleskörű vitát szeretne az úgynevezett új típusú dohánytermékekről (ezek közzé tartozik az e-cigaretta), de kitart a mellett, hogy ezeket nem lenne szabad engedélyezni. Lázár szerint a probléma ugyanis nem a cigarettával van, hanem a nikotinnal, és egyáltalán nem lehet tudni, hogy a füstmentes termékek fogyasztása nem okoz-e hosszabb távon más, súlyos betegségeket. Külföldi példákat szem előtt tartva a kormány szándékában áll megtiltani a dohányzást a gépjárművekben – mondta a képviselő, aki szerint ez ugyanúgy kivitelezhető, mint ahogy a kézben tartott mobiltelefonon is tilos beszélni vezetés közben.
„Nem tekintjük alapvető jognak a dohányzást”
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Megadnák emellett a társasházaknak a jogot, hogy korlátozzák a közös helyiségekben, illetve a gangokon és erkélyeken a dohányzást, mivel ez mások egészségét és biztonságát is veszélyezteti.  Lázár javaslatot fog tenni a  trafiktörvény általános felülvizsgálata –„a patrióta gazdaságpolitika jegyében – amelyben 2000-ről 4000 főre emelné a határt, ami után ki lehet adni egy trafikkoncessziót, vagyis hosszabb távon jóval kevesebb dohánybolt lenne. Azt is javasolja, hogy a kormány tartson ki a korábbi álláspontja mellett, és még ebben a ciklusban vezesse be a cigaretták egységes csomagolását.
Szerző
Frissítve: 2018.10.18. 12:41

"Empátiával" vegzálja a hajléktalanokat a budapesti rendőrség

Publikálás dátuma
2018.10.18. 11:44
Illusztráció
Fotó: Népszava
Empátiát vár munkatársaitól a BRFK vezetője, mikor a hajléktalan-törvényt betartatják. Szerinte a rendőrség "visszavezetni" akarja a hajléktalanokat a társadalomba.
"Elvárásom, hogy a kollégáim a legmagasabb fokú empátiával, odafigyeléssel tartassák be a törvényt" - nyilatkozta Terdik Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetője a Magyar Időknek a hajléktalanságot büntető törvény kapcsán. Mint mondta, múlthét szerda óta szórólapokon hívják fel az érintettek figyelmét "jogaikra", azaz hogy a nincstelenségüket már büntetik is.
"Eddigi tapasztalataink szerint a hajléktalanok ­kedvezően fogadták a figyelemfelhívást"

- állította Terdik. Bizonyára az a Gödöllői férfi sem vette zokon a történteket, aki elsőként sértett törvényt padon üléssel, és bár megúszta figyelmeztetéssel, így is fizethet 20 ezer forint eljárási költséget. A bíróság előtt azzal próbálta indokolni, hogy miért nem ment az egyik túlzsúfolt hajléktalanszállóra, hogy ott rendszeresek a konfliktusok, verekedések, és lopnak is.
"A rendőrség nem a törvény adta büntetési lehetőséggel akar élni, hanem lehetőleg szankció nélkül visszavezetni az érintetteket rendezett, emberi körülmények közé"

- hangsúlyozta Terdik. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy miféle eszközei lennének a rendőrségnek abban, hogy bárkit bárhova visszavezessen. A kormánynak ugyan lenne erre lehetősége, ám nem hogy nem él azzal, de inkább az elhanyagolt munkáját pótolni igyekvő civil szervezeteket is ellehetetleníti.
Szerző