Puzsérra tódul az LMP-s minitömeg

Publikálás dátuma
2018.10.23. 19:30

Fotó: Draskovics Ádám
A „Lehet más a Politika” kevesen van, de külön petíciózik, Puzsért hájpolja, és rózsaszín nadrágszárat villant.
Valamivel több mint száz ember verődött össze a Gellért téren, ahol az LMP ifjúsági szervezete, a Lehet Más a Jövő demonstrált. (Az alacsony szám ellenére is nehéz elkülöníteni tüntetőket a sajtómunkatársaktól, illetve a villamos- és buszmegállókban ácsorgóktól.)    A téren a párt felállított pár standot, ahol a tandíj elleni petícióra, illetve az Európai Ügyészséghez való csatlakozáshoz gyűjtik az aláírásokat. (Nem összekeverendő a Hadházy-féle kezdeményezéssel, az LMP egy európai petícióhoz csatlakozott, igaz a kinti szervezők egyik vezetője korábban tiltakozott az ellen, hogy Magyarországon az LMP szedje össze a szignókat.)
A Gellért téren ott volt a párt komplett vezetősége, itt erősíti az egybegyűlést Keresztes László Lóránt, a napokban társelnökké választott Demeter Márta, de elsuhant Ungár Péter is az ünnepi hangulathoz kevéssé passzoló elegáns rózsaszín nadrágjában. Hat óra körül a tüntetők, zömében egyetemista korú fiatalok fáklyás menettel átvonultak a Corvinus Egyetem elé így tiltakozva a tandíj ellen. A tüntető LMP-sek kezében lévő molinókra a „Korrupt Hök” a „Többet ésszel mint pénzzel”, illetve az „Az én apám oligarcha, Corvinusra fogok járni” feliratok olvashatóak.
Az egyetem előttre már bő kétszáz főre nőtt hallgatóság előtt előbb Pitz Dániel a Lehet más a Jövő Egyesület vezetője tartott beszédet.
”Azt az időszakot éljük, amikor nem lehet csendben maradni! Az állam hátat fordított a fiataloknak, nekik már nincs itt jövőképük”

- fogalmazott Pitz

Utána következett a fő szónok Puzsér Róbert publicista, főpolgármester-aspiráns. Puzsér a mai helyzetet ahhoz hasonlította, amikor a fiatalság még a Bokros Lajos által bevezetni javasolt tandíj ellen tüntetett. Puzsér szerint akkor a neoliberalizmus, míg ma az Orbán Viktor vezette „újfeudalizmus" fenyegeti a jövőt. „A tandíjmentesség nem ingyen ebéd – fogalmazott Puzsér. A tandíj mentesség befektetés a jövőbe, a társadalmi mobilitásba. Puzsér szerint a jelenleg még létező tandíjmentesség az utolsó progresszív érték a magyar felsőoktatásban. Minden másban viszont lemaradt a felsőoktatás, ahol – mint elmondta - „a XIX. század módszereivel a XX. század problémáira akarják felkészíteni a XXI század emberét.” Puzsér szerint a tandíjmentesség az utolsó védvonal, amit nem szállt meg a neoliberális gondolat és az Orbán-féle újfeudalizmus. Szerinte mindkét rezsimnek közös a célja: olcsó, öntudatlan munkaerőből álló nemzetet képezni. Az oktatás elsorvasztása ezt a célt szolgálja. Puzsér Róbert úgy látja: egyetlen megoldás Magyarország válságára, ha megszervezi magát a polgári középerő, a „centrum”. „A centrum gravitációt képez, a C innovációval, oktatással érvényesül, nem törzsi gyűlölettel, nem démonidézéssel. 
Puzsér Róbert
„Cél a centrum!”

- zárta beszédét Puzsér.

Témák
LMP október 23
Frissítve: 2018.10.23. 20:47

Az utolsó pillanatban mondták le a kaposvári Gálvölgyi-estet

Publikálás dátuma
2018.10.23. 19:29

Fotó: Népszava
Indoklás nélkül, az utolsó pillanatban mondták le Gálvölgyi János szerdai, kaposvári előadását, derült ki a művész feleségének kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.
E szerint „Jánosnak holnap önálló estje lett volna Kaposváron. A Játékszín produkciója „A Gálvölgyi” című előadóest. Pár perce érkezett a Játékszín közlése, miszerint az előadást a megrendelő művelődési ház váratlanul lemondta.” Az interneten komoly vihart kavart a poszt – melyről a Kapos-T számolt be elsőként -, s a többség – az előzmények alapján nem alaptalanul – arra gondolt, Gálvölgyi János ugyanúgy tiltólistára került, mint Alföldi Róbert, akinek több városban fújták le – vagy próbálták megakadályozni – az utolsó pillanatban valamilyen fellépését. - Egészen prózai okok állnak az előadás lemondása mögött – felelte megkeresésünkre Szalay Lilla, a produkciónak eredendően otthont adó kaposvári Együd Árpád Művelődési Központ igazgatója -, egyszerűen nem fogytak a jegyek. Az intézményvezető állította a 3000-3500 forintért kínált tikettekből csak tízet sikerült értékesíteni, így a Játékszínnel – mellyel évek óta kapcsolatban állnak, s az együttműködésnek köszönhetően megannyi darabot mutattak már be – közösen úgy döntöttek, lemondják az előadást. - Erről tíz napja írásban egyeztünk meg a Játékszínnel – tette hozzá Szalay Lilla -, nem tudom, hogyan fordulhatott elő, hogy csak az utolsó pillanatban értesítették a művész urat. 
Szerző
Frissítve: 2018.10.23. 19:31

Papír nélkül tüntetünk: jobbikosok feszültek a rendőröknek a Lendvay utcában

Publikálás dátuma
2018.10.23. 19:18
Pintér Tamás Jobbik-képviselő rendőrökkel vitázik a Lendvay utca mellett
Fotó: Facebook/Jobbik Magyarországért Mozgalom
Hazudtok, 2006 – skandálták a jobbikos tüntetők, farkasszemet néztek a Kunigunda utcai székház elé vezényelt rendőrökkel. A demonstráció ezután a Lendvay utcai Fidesz-székház közelében folytatódott, ahol a rendőrök homályos indokkal akarták igazoltatni a tiltakozókat.
Hadházy Ákos és a Jobbik is tüntetést hirdetett meg este hétre MTVA Kunigunda utcai székháza elé, ahová a radikális párt közönsége érkezett meg előbb: A 100-150 fős, fáklyás csoport Sneider Tamás pártelnök vezetésével kezdte meg tüntetését: zúgott a Hírhamisítók, és az Elvesztette tévé jellegét-szlogen az épületnél, ami előtt közrendőrök, majd készenléti rendőrök álltak sorfalat. Az eseményekről a Jobbik Facebook-csatornája adott élő tudósítást.
A székház előtti demonstráción Jakab Péter,  Jobbik szóvivője tartott beszédet: arról beszélt, hogy a közmédia folyamatosan hazudott a választási időszakban a Jobbikról és Vona Gáborról - a párt azóta összesen 150 sajtópert nyert meg a valótlanságok miatt – de a hírhamisítás azóta sem állt le, mert a köztévé irányítói még most is félnek a párttól. Évi 95 milliárd  forintot költenek egy olyan rendszerre, ami valótlanságokat terjeszt. A szónok üzent  bértollnokoknak is: talán ez az utolsó lehetőség, hogy letérjenek a választott útról, mert a hazugságokért később komoly árat kell fizetniük.
Az MTVA logójára Stummer János Jobbik-képviselő felgraffitizte, hogy hazudtok – ezért igazoltatták is őt: a tömeg azt is skandálta, hogy Orbán takarodj, vidd az összes haverod – de a kilakoltatásra is emlékeztettek, időnként felhangzott a „patkánytévé” is. A tüntetők többsége vállalta kilétét, de néhányan kapucnival, bandázzsal takarták arcukat.  Egy kisebb társaság tojással dobálta meg az épületet. 
Az időközben 400-500 fősre terebélyesedő tüntetésre később megérkezett Hadházy Ákos is, aki arról beszélt, hogy a közmédia agyonhallgatta az európai ügyészséghez való csatlakozásról szóló petíciót is, és propaganda eszközzé silányult.
A tüntetők nagyobb része ezután átvonult, illetve bérelt buszokkal átment az MTVA-épülettől a Fidesz Lendvay utcai székházához - ezek szerint nem csak a kormányoldalon szerveztek buszos utaztatást október 23. alkalmából.

„Nincs nálunk papír!”

A Fidesz-székházat a jobbikosok nem tudták megközelíteni az ott  hirtelen felállított rendőrsorfal előtt. Így hát a sorfallal szemben zúgott az Orbán takarodj! A rendőrök több demonstrálót igazoltattak vagy igazoltatni próbáltak, de azt nem árulták el, hogy milyen jogcímen - később pedig arra hivatkoztak, hogy bűncselekmény gyanúja történt a tömegben. A demonstrálók ezután elkezdték skandálni, hogy „nincs nálunk papír!” – majd cifrázták is, azzal, hogy „Migránsok vagyunk!”, „Kötvénnyel jöttem!”. A rendőrök azt nem tudják megmondani, hogy milyen bűncselekményről van szó, ami miatt igazoltatni kellene a tüntetőket - emiatt hosszas vitába is keveredtek Pintér Tamással, a Jobbik országgyűlési képviselőjével, illvetve Szávay Istvánnal is. A készenléti rendőrök később rendezték soraikat, visszaálltak a Lendvay utca bejárata elé. (Cikkünkben korábban tévesen írtuk, hogy Sneider Tamás Jobbik-elnök is jelen volt, illetve beszélt a Lendvay utcában. A tévedésért elnézést kérünk - a szerk.)
Szerző
Frissítve: 2018.10.23. 22:49